Gek doen in de zorg? Moet kunnen volgens deze senioren: ‘Het leven is al serieus genoeg’

Aangeboden door Carinova

Mevrouw Holterman en verzorgende IG Joana | Foto: indebuurt

Achter de geraniums zitten? Daar zijn mevrouw Holterman en mevrouw De Graaf – Singor niet van! De twee senioren wonen in verschillende woonzorglocaties van Carinova. Maar wat zijn de verschillen tussen deze locaties én hoe bevalt het de dames? “Het personeel houdt ons jong”, vertelt mevrouw Holterman. “En we dollen graag met elkaar”, vult mevrouw De Graaf – Singor aan. 

“Hier kan je zijn zoals je bent”, vertelt mevrouw Holterman. “Zowel de mensen die hier werken als de bewoners zijn eerlijk en daar hou ik van.” Ze woont in Graaf Florishof waar ze samen met zes medebewoners een woonkamer, keuken en leefgedeelte deelt. “De kleinschaligheid is heel typerend voor deze locatie”, vertelt verzorgende IG Joana. “Er zijn drie afdelingen – een PG en twee somatiek- en in totaal wonen hier zesendertig bewoners. Doordat je de bewoners goed kent, bouw je samen een band op”.

Mentaal fit blijven

“We wonen hier kleinschalig”, vertelt mevrouw Holterman. “Daardoor ben je op elkaar aangewezen. Ik kan ’s middags helpen door de was op te vouwen of aardappels te schillen. Dat vind ik fijn, want ik ben altijd al actief geweest. Jarenlang was ik actief op mijn eigen crèche en nu mag ik nog steeds meedraaien in de maatschappij. Het houdt me mentaal fit.”

De locatie waar ze wonen stimuleert dit ook, vertelt Joana. “We wonen middenin een buurtcentrum en zijn omringd door winkels, kappers en een bibliotheek. Door veel de buurt in te gaan stimuleren we het gevoel om nog bij te dragen in de maatschappij, en dat vinden de bewoners erg prettig”. 

Mevrouw is blij dat ze kan lachen én kan kletsen met de zorgmedewerkers van Carinova. “Het is hier zo gezellig: met iedereen kan ik wel lachen. Vooral na de koffie en in de middag, wanneer de verzorgenden en helpenden het wat rustiger hebben. Dan is er tijd voor een praatje. We hebben het over van alles, van het weer tot onze families. Soms laten ze foto’s van hun kinderen zien. Het zijn weer andere gesprekken dan dat je met andere bewoners hebt.”

Lees verder onder de foto’s >

Vaker dezelfde gezichten

In locatie Huize Salland woont mevrouw De Graaf – Singor. Aan de rand van Deventer is ze omgeven door veel groen. Hier wonen mensen met verschillende indicaties: van mensen die alleen begeleiding nodig hebben, lichte dementiezorg tot verpleeghuiszorg. “Je hoeft dus niet te kiezen voor één tak van specialistische zorg als je hier werkt”, vertelt Cerlina. Zij is verzorgende IG op deze locatie. 

Kortgeleden zijn de teams hier anders ingedeeld. “Hierdoor zien we vaker dezelfde gezichten en dat is prettig”, vertelt mevrouw De Graaf- Singor. “Zo leren we de mensen van Carinova nog beter kennen” Cerlina: “Met tweeënzeventig appartementen is deze locatie wat groter. We vinden het belangrijk om het gevoel van kleinschaligheid te behouden en dat lukt door deze nieuwe indeling én door te werken met integrale teams.”

Altijd actief blijven

Mevrouw De Graaf – Singor blijft graag bezig. “Dat heb ik altijd al gedaan. Van bestrating leggen en het huis schilderen tot tuinieren: ik ben van nature een actief persoon. Nu ik artritis heb, kan dat niet meer zoals vroeger. Gelukkig kan ik nog wel schilderen, tekenen en meedoen aan de activiteiten die hier worden georganiseerd.”

Veel familie van mevrouw woont in Den Helder: “Gelukkig woont mijn dochter wel in de buurt, daar hecht ik veel waarde aan. Maar hier zorgen ze ook goed voor me hoor”, vertelt ze met een glimlach. 

Lees verder onder de foto’s >

Thuis dankzij de medewerkers

Zowel mevrouw De Graaf – Singor als mevrouw Holterman moesten even wennen aan hun nieuwe thuis. “Maar nu ben ik hier gelukkig”, zegt mevrouw Holterman. “Het bevalt me best. De medewerkers en bewoners plagen elkaar. Dat moet kunnen; het leven is al serieus genoeg. Ik had nooit gedacht dat ik me hier zo thuis zou voelen en dat komt ook door de medewerkers.”

Mevrouw De Graaf – Singor knikt instemmend. ‘Je bouwt een band op met de zorgmedewerkers. Ze zijn attent en de sfeer is hier open en belangstellend. Dat vind ik fijn.”

Vind jij een open sfeer en gezelligheid ook belangrijk in jouw werk als zorgprofessionals? Bij Huize Salland en Graaf Florishof zijn er plekken voor verzorgenden IG en helpenden.

Carinova

5,0
(40)

Sint Jozefplein 1, 7415 EH Deventer

Meer informatie

Carinova

5,0
(40)

Sint Jozefplein 1, 7415 EH Deventer

Meer informatie

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden”

Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden

Ga naar “Droom jij van een baan in zorg? Dan is dit evenement iets voor jou”

Droom jij van een baan in zorg? Dan is dit evenement iets voor jou

Aangeboden door Deventer Ziekenhuis

Tijdens het opleidingsevenement van het Deventer Ziekenhuis ontdek je diverse vacatures in de zorg
Ga naar “Stef is jongerenbegeleider: ‘Je moet écht wel stevig in je schoenen staan’”

Stef is jongerenbegeleider: ‘Je moet écht wel stevig in je schoenen staan’

Aangeboden door Riwis Zorg & Welzijn

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Zweedse muilen € 14,99”

Zweedse muilen € 14,99

  • ALDI
  • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime