Zusjes Daphne en Lynn van ZUS begrijpen elkaar zonder één blik of een woord

Door Simone Groot Lipman 8 september 2017

Al ruim vier maanden hebben de zusjes hun eigen zaak aan de Brink: ZUS. bar-kitchen. Op de plek van café Floors kregen zij de ‘taak’ om oud én jong aan te spreken. Nou, dat lukt aardig, want ze gaan als een tierelier. Tijd voor een kopje koffie met deze jonge ondernemers.

Geboren in Heeten, maar wonen beiden al twee jaar in hartje centrum van Deventer. Lynn (22) en Daphne (25) Koolhof delen dezelfde passie: horeca. Lynn heeft net haar diploma voor ondernemer horeca op zak, waarbij ze haar ondernemersplan letterlijk in praktijk heeft weten te brengen. Daphne heeft economie gestudeerd en is mede door haar bijbanen altijd in de horeca blijven werken. ”We hebben altijd al wel tegen elkaar gezegd dat we ooit samen een zaak willen beginnen. Maar dat het zo snel al zou komen, hadden we niet gedacht. We waren ook nog helemaal niet op zoek, maar dit was een kans die we niet aan ons voorbij wilden laten gaan”, vertelt Daphne.

deur-floors
Foto: indebuurt Deventer

Zusjes, Zusje, Zus

En zo geschiedde: ze werden de eigenaar van het voormalig café Floors. Een 125-jaar oude kroeg die in de volksmond ‘de huiskamer van Deventer’ werd genoemd. ”We hebben nog wel even getwijfeld of we de naam Floors zouden aanhouden. Maar het karakter van het café: de warme en huiselijke sfeer zit niet verbonden aan de naam. Elke keer kwamen we terug op de naam zusje of zusjes. We houden van lekker kort, dus toen werd het Zus. Herkenbaar ook, zo hadden we laatst een groep vrouwen die zussendag hadden en speciaal bij ons wilden zitten.”

‘Op de eerste dag hadden we geen koffiekoekjes!’

Klein & knus

Toen ze de sleutel kregen dit voorjaar was vooral de inrichting nog een puntje ter discussie bij de zussen. ”Lynn is meer van de troepjes en spulletjes en ik ben juist meer van het strakke interieur. We hebben verschillende moodboards gemaakt en uiteindelijk zijn we blij met de mix die we nu hebben. Verder hebben we ook de elementen van café Floors weten te behouden. Zoals de lange tafel achterin, kleedjes op de grond, de stoelen (wel opnieuw bekleed), de tussendeur en het glas in lood. We houden erg van een huiselijke sfeer en het kleine knusse.”

tafel-stoelen
Foto: indebuurt Deventer

Als de dag van gister

En toen was het zover: op vrijdag 21 april gingen hun deuren officieel open. Deze dag herinnert Daphne zich nog als de dag van gisteren.”Oh weet je nog Lynn, we dachten het even met z’n tweeën te kunnen doen.” Lynn lacht: ”Er ging van alles mis! Zo hadden we geen koffiekoekjes en hadden we geen honing voor bij de muntthee.” Daphne haakt in: ”En we hadden ook nog geen theedoos! Kleine details, maar het gaat toch om de eerste indruk.” Lynn: ”Sommige klanten komen hier al 60 à 70 jaar. In de eerste dagen hebben ze zich dan ook netjes aan ons voorgesteld: ‘hallo, ik ben hier vaste klant’. Het is leuk om te zien dat ze dan nu ook allemaal terug komen.”

‘We hoeven elkaar niet eens aan te kijken om elkaar te begrijpen.’

Hart voor de zaak

Met deze zaak hebben ze eigenlijk een ‘kleine zusje’ erbij. ”De eerste maand werkten we allebei honderd (!) uur in de week. Dat was pittig: zeven dagen van 09.00 tot 01.00 uur. We hadden nog nét niet ons bed hier neergezet. In het begin was het dan ook lastig, als we dan met z’n tweeën perse naar een afspraak moesten, om de zaak uit handen te geven. Dat lukt nu wel, sinds we twee meiden in de bediening hebben waar we het aan toe vertrouwen. Zelfs als we dan op een feestje verschenen (wat bijna niet meer voorkomt overigens) dan vroegen mensen: ‘oh, is ZUS dan dicht?’ Gelukkig hebben we nu al een tijd goed ritme erin, want het moet ook nog leuk blijven hè”, vertellen de zusjes lachend.

zusjes
Foto: indebuurt Deventer

Gaat als vanzelf

Maar gaat dat wel goed, samenwerken als zusjes? Lynn: ”We hebben aantal jaar samengewerkt in ’t Pannenkoekenhuis in Lettele. Ik werk gewoon het fijnste met Daf. We hoeven elkaar niet eens aan te kijken om elkaar te begrijpen. We hoeven elkaar geen aanwijzingen te geven: het gaat gewoon vanzelf. Ik regel meer alles in de zaak dat het allemaal goed draait. En Daphne werkt meer ‘achter de schermen’, de financiële zaken. Ik ben nu bij haar in opleiding, haha! Het is natuurlijk wel handig, als de één er niet is, dat we beiden weten wat we dan moeten doen. En ik geniet volop! Ik houd vooral van de mix van jong én oud in onze zaak. Het allerleukst vind ik dat je een band met de vaste klanten kunt opbouwen.” Daphne: ”Mijn ‘geniet-momentje’ is wanneer het terras stampvol zit en iedereen het naar zijn zin heeft. Daar word ik blij van!”


Meer over ZUS. Bar-Kitchen ontdekken?

ZUS. Bar-Kitchen cafés

Nu gesloten11:00 - 00:00

Brink 37, Deventer

Bekijk meer:cafés

adv.