Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wim (57) stopte op zijn zeventiende met school om Kaashandel de Brink te beginnen

Door Sanne Albers 7 augustus 2020

Wim stopte op zijn 17e met school om Kaashandel de Brink in Deventer te beginnen. Puur toeval, want de kaasboer komt zelf uit Rijssen. Inmiddels zit hij alweer veertig jaar in onze stad. ”Ik ben wel echt verknocht geraakt aan Deventer. Er gebeurt altijd wel iets hier.”

Wim Maassen van den Brink (57) kwam rond zijn 14e terecht in de wereld van de kazen. ”Onze buurman had een kaasgroothandel, daar ging ik aan de slag. Kazen keren, inpakken en ik ging mee naar markten door het hele land.” Dat beviel de jonge Rijssenaar goed. ”Vooral het contact met de mensen vond ik geweldig.” Door puur toeval kwam hij in Deventer terecht.

‘Vrijdags ben ik naar school gegaan om te zeggen dat ik ging stoppen’

”Via via hoorde ik dat speciaalzaak Simons aan de Bink 2 weg ging, en het pand vrij kwam. Ik weet nog goed dat ik donderdags op de markt stond. Toen werd het duidelijk voor mij: dit wil ik. Vrijdags ben ik naar school gegaan om te zeggen dat ik ging stoppen.” Zo geschiedde het dat hij op zeventienjarige leeftijd zijn eigen zaak opende in Deventer.

Wat je echt leuk vindt

”Alle diploma’s heb ik later in de avonduren gehaald”, vertelt Wim. ”Ik raad jongeren ook altijd aan om eerst te gaan werken. Dan kom je er vanzelf achter wat je echt leuk vind.” Waarom Wim zo graag een eigen zaak wilde? ”Het contact met de mensen, dat heb ik altijd geweldig gevonden. Mij moet je ook niet de hele dag in het magazijn zetten, ik wil de mensen adviseren en iets lekkers verkopen.”

‘Iedere kaasmaker heeft zijn eigen geheim’

Contact met mensen kan natuurlijk op verschillende manieren. Had Wim dan niet net zo lief koffie of chocolade willen verkopen? ”Nee, nee. Ik vind kaas wel heel mooi. Iedere kaas is anders en iedere kaasmakerij heeft zo zijn eigen geheim. De één heeft een mooie buitenkant de ander is in smaak onderscheidend.” In de winkel liggen zo’n 250 verschillende kazen, en Wim kent ze allemaal. ”Het zijn ongeveer 100 Nederlandse kazen, de rest komt onder andere uit Frankrijk, Italië en Spanje.”

Een jong broekie

Hij wilde zich als jong broekie maar al te graag bewijzen. ”Ik heb me goed verdiept en bezocht alle leveranciers en beurzen. Zo bouw je kennis op.” En nog steeds bezoekt hij regelmatig boerderijen en kaasmakerijen. ”Ik ga binnenkort naar de Hallen van Lyon, in Zuid-Frankrijk. Daar zie je alle trends en nieuwe kazen. Maar Parijs is het echte kaaswalhalla.”

Tekst gaat verder onder foto’s

Wim en zoon Robert-Jan | foto indebuurt
Kaashandel de Brink | foto indebuurt
Kaashandel de Brink | foto indebuurt
Kaashandel de Brink | foto indebuurt
Kaashandel de Brink | foto indebuurt
Kaashandel de Brink | foto indebuurt

Inmiddels werkt ook zoon Robert-Jan in de kaaswinkel. Hij heeft dezelfde ondernemersgeest als zijn vader en nam op vijfentwintigjarige leeftijd een sportwinkel in Borne over. ”Dat heeft hij vijf jaar gedaan. Tot er vier jaar geleden een plekje vrijkwam in de winkel, en toen is hij hier komen werken. Hij ging van zelfstandige naar werknemer van zijn vader”, lacht Wim. ”Je weet natuurlijk niet hoe dat gaat als je zoveel samen werkt. Maar het heeft goed uitgepakt; ik had nooit gedacht dat we zoveel gemeen zouden hebben.”

Van vader op zoon

Over niet al te lange tijd zal Robert-Jan Kaashandel de Brink overnemen. ”Dan wordt hij de drijvende kracht. Het is mooi dat hij het overneemt. Ik heb altijd gezegd dat hij het alleen moet doen als hij het leuk vindt. Want ondernemen lijkt geweldig, maar je maakt veel meer uren dan een gemiddeld werkend mens.” Gaat Wim dan met de voetjes omhoog? ”Zeker niet, ik hoop dat ik hier nog lang mag werken.”

‘Ik wil gewoon zelf achter de toonbank staan’

Hoewel Wim al meer dan veertig jaar zijn zaak in het centrum van Deventer heeft, is hij nooit verhuisd naar onze Hanzestad. ”Ik woon nog steeds in Rijssen, dat bevalt me goed. Als je boven de zaak woont ben je echt de hele dag door aan het werken.” De kans om in Rijssen een winkel te beginnen, sloeg hij dan ook af. ”Ik vind het wel fijn om werk en privé gescheiden te houden. Eigenaar zijn van meerdere winkels is ook niks voor mij, dan ben je alleen maar bezig met leidinggeven en controleren. Ik wil gewoon zelf achter de toonbank staan.”

Lees ook:

Kar-ma

Jolanda werd 50 en gaf zichzelf een restaurant cadeau: Kar-ma, in de Spijkerboorsteeg

Jolanda Timmer (50) was twintig jaar lang professioneel mannequin. Ze werkte in de zorg en in discot...

Nieuw leven op Vogeleiland! Parkcafé Mees is in de maak en wij keken even binnen

De nieuwe houten veranda ligt klaar en er gaan kwasten vol verf tegen de muren. "Over een weekje of ...
Gerda Havertong

Gerda Havertong is thuis in Epse: ‘Die onverharde landweg herinnerde me aan mijn kindertijd in Suriname’

Al 29 jaar woont Gerda Havertong (73) onder de rook van Deventer, namelijk in Epse. Hoe komt het dat...

Mooi! Ondernemers stoken speciale ‘Deventer Gin’ voor het goede doel

Als trotse Deventenaren zijn we dol op gerechten en producten met een Deventers tintje. Denk jij nu ...
Foodboss

‘Foodboss’ Lieke (25) deelt voedingsadvies en recepten: ‘Er zijn zoveel meningen over gezond eten, ik ga uit van literatuur’

Nee, ze is niet een zoveelste 'foodie' die verantwoorde receptjes deelt via de socials. "Ik haal mij...
online cocktailworkshop

Hun online cocktailworkshops worden over de hele wereld gevolgd: ‘Bij de grens in Dubai werd ons pakket tegengehouden’

''De coronacrisis bracht ons geluk bij een ongeluk'', vertelt Jelmer Clemenkowff (27). Hij zou samen...

Meer over Kaashandel de Brink ontdekken?

Kaashandel de Brink kaaswinkels

Gesloten09:00 - 18:00

Brink 2, Deventer

Bekijk meer:kaaswinkels

adv.