Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Vasilis runt samen met zijn zoon restaurant Kreta: ‘Ik wil weer jong zijn en iets nieuws beginnen’

Door Sophie Wassink 23 maart 2018

Vasilis Michailidis runt samen met zijn zoon Leonidas restaurant Kreta in de Grote Overstraat. Pa staat al bijna 21 jaar in de keuken en zorgt voor de authentieke smaken. Leonidas werkt 6 jaar in de zaak en zorgt voor de moderne twist. Een gouden duo? Of is het juist lastig met twee temperamentvolle mannen in één zaak?

We stappen Kreta binnen op een woensdagmiddag. De zaak is nog gesloten maar vader en zoon zijn al hard aan het werk. Terwijl pa de gerechten voorbereidt in de keuken, handelt Leonidas de bestellingen af. Samen de tent runnen gaat de mannen goed af, als is het soms wel pittig. “Mijn vader is authentiek, ik ben modern. Hij is de baas in de keuken en ik leer veel van hem. Maar andersom is het een ander verhaal. Het is een eigenwijze, die vader van mij haha. Ik heb het dus niet van een vreemde. Hij neemt niet zomaar wat aan. Soms probeer ik stiekem een nieuw recept uit en dat laat ik hem dan proeven. Als hij het écht lekker vindt, staat hij pas open voor verandering.”

Leonidas: “Mijn vader is de baas in de keuken”

Familiebedrijf

Samen proberen Vasilis en Leonidas met verse en biologische ingrediënten een nieuwe Griekse keuken te introduceren. Op de menukaart staan diverse vlees, vis én vegetarische gerechten. Mét een aansluitend assortiment van exclusieve Griekse wijnen en speciaal bier. “Veel mensen denken dat je in een Grieks restaurant een bord bomvol vlees krijgt. Niets is minder waar. Het heeft zelfs niets met de Griekse keuken te maken. Op onze kaart staan heel veel vegetarische gerechten. Wat dacht je van een vegetarische Haloumi burger?” Kreta is een echt familiebedrijf, net als de meeste Griekse restaurants trouwens. “In bijna ieder Grieks restaurant werkt vaak meer dan één familielid. Grieken hechten heel veel waarde aan familie en traditie. Mijn broer en mijn moeder hebben ook een aantal jaar in de zaak gewerkt maar zijn inmiddels wat anders gaan doen. Nu doen wij het met zijn tweeën.”

Kreta

Vasilis is druk maar legt voor even zijn messen neer, stapt de keuken uit en komt bij ons zitten. Hij runt bijna 21 jaar restaurant Kreta maar hij werkt al vanaf zijn 13e in de horeca. Hij ontdekte de liefde voor koken van zijn Griekse moeder en leerde de basistechnieken in de Griekse scheepvaart. In 1990 kwam hij met zijn gezin in Deventer wonen, leerde de taal en ging gelijk aan het werk. Zes jaar later opende hij restaurant Kreta. Samen met zijn zoon de toko draaien is geweldig maar ook zwaar. “Het gaat goed, maar het gaat pas écht goed als je een miljoen voor me hebt meegebracht. Geld is een lastige kwestie. Ik ben een kleine ondernemer, heb al die jaren keihard gewerkt en ik heb geen pensioen.” Leonidas valt bij en zegt: “Pa dat valt wel mee, je zou het prima kunnen redden.” “Ach nee joh! In Griekenland is er een fonds voor ondernemers waaruit hun pensioen wordt betaald. Jammer dat dat hier niet is.”

Vasilis: “Ik wil weer jong zijn en iets nieuws beginnen”

Jonge god

Het is bikkelen, dat moge duidelijk zijn. Al 47 jaar staat Vasilis in de keuken en dat eist zijn tol. “Ik maak veel uren, word ouder. Dit doet pijn, dat doet pijn. Ik wil weer jong zijn en iets nieuws beginnen maar dat gaat niet. Misschien zou ik wel willen stoppen maar hoe moet het verder? We zouden een nieuwe chef moeten zoeken want Leonidas kan het niet allemaal alleen. Vakmensen zijn schaars in de horeca dus vindt die maar eens. Ik had 21 jaar geleden niet gedacht dat ondernemen in de horeca zo zwaar zou zijn. De huur is hoog, parkeren in de stad is niet te betalen. Dat houdt potentiële gasten tegen. We hebben goede tijden gekend. Rijen stonden voor de deur. Mensen moesten zelfs wachten op een tafel. Nu gaat het ook prima maar de drukte komt met vlagen. Soms zit het vol, soms moeten we het doen met een paar tafeltjes. Er zijn 140 eetgelegenheden in Deventer. We vissen allemaal in dezelfde vijver.”

Dilemma

Leonidas: “Kun je je voorstellen hoe lastig het voor mijn vader is om te stoppen? Zijn lichaam kan niet meer maar zijn geest wil door gaan. Het wordt tijd dat hij met pensioen gaat, maar zijn zaak loslaten vind hij heel moeilijk. Logisch ook. We huren dit pand, dus als er een geschikte ondernemer op de stoep staat die de zaak wil overnemen dan zullen we ook die optie overwegen. Ik kan het ook doen, met een goed team om me heen.” Vasilis onderbreekt: “Dat is lastig jongen. Het zou beter zijn als jij een nieuwe zaak start. Droomscenario maar daar hebben we een smak geld voor nodig.”

Dilemma: “Investeren we in Kreta? Of starten we iets nieuws?

Plannen in de maak

Vader en zoon wikken en wegen. Ze hebben plannen genoeg maar welke keus is de beste keus? “Investeren we in Kreta, knappen we de zaak op en bouwen we verder? Of starten we iets nieuws? Ik zou heel graag een Greek streetfood barretje willen starten. Fris en hip met kleine maar goede gerechten op de kaart. Pita souvlaki, pulled lamburgers, Griekse kaasjes en veel gegrilde groenten,” zegt Leonidas. “Plannen genoeg maar Kreta zomaar opgeven is ook geen optie. Jullie horen het wel als we er uit zijn. En tot die tijd knallen we gewoon door!”


Meer over Kreta ontdekken?

Kreta griekse restaurants

Gesloten17:00 - 22:00

Grote Overstraat 65, Deventer

Bekijk meer:griekse restaurants

adv.