Uitvaartbegeleider Rob: “Dit is het mooiste werk dat er is’

Aangeboden door Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging 8 februari 2019

Niet bepaald wat hij als kind wilde worden: uitvaartbegeleider. Maar door het verlies van zijn dochtertje ging Rob Oostenrijk anders kijken naar de dood. Hij heeft al ruim drie jaar zijn eigen uitvaartonderneming. Wij spraken met hem over dit bijzondere beroep.

Verlies van een dochter

Rob Oostenrijk verloor zijn dochter toen ze zeven maanden oud was. “Lise lag op een ochtend dood in haar bedje. Haar dood was een levensveranderende ervaring. De wereld stond voor ons stil, maar de markt op De Brink ging gewoon door, alsof er niets gebeurd was.” Dat raakte me. “Ik was in die heftige periode van mijn leven de puurste vorm van mijzelf. Ik merk dat iedereen in zo’n situatie opengaat en zich kwetsbaar opstelt. Het is heel bijzonder om daar bij te mogen zijn.”

Vormgever

Zo ontstond het idee om een uitvaartonderneming te beginnen. Daarvoor werkte Rob als vormgever. Een gekke carrièreswitch? Voor Rob was het alleen maar logisch: “Op de kunstacademie heb ik geleerd om te voelen of een werk klopt. Zo ga ik ook te werk met een uitvaart.” In alle rust denkt en kijkt Rob met de nabestaanden mee. “Het doel is om een passende uitvaart te maken voor de overledene, maar ook voor de nabestaanden. Zij moeten op hun eigen manier afscheid kunnen nemen.”

Rob Oostenrijk
Een aantal van de rouwkaarten die Rob samen met de nabestaanden heeft ontworpen.

Zelf de kaart maken

Rob ontwerpt de rouwkaart altijd zelf. Zijn achtergrond als vormgever helpt hierbij. “Ik gebruik nooit standaard kaarten. Zoals elk persoon uniek is, is ook elke kaart dat. De tekst op de kaart hoef je niet te bedenken, die weet je vaak al onbewust.” Samen met de familie zoekt Rob naar de juiste woorden. “Ik doe een voorzet, iemand reageert. Weer een ander draait een paar woorden om – zo klopt het beter. We zoeken een mooie foto. Of twee. Soms, als er heel veel beeld is, maak ik een fotocollage op de voorkant van de kaart.” Altijd krijgt de familie complimenten over de kaart, omdat hij zo persoonlijk is. “Dat hebben we dan met elkaar gedaan. Dat maakt voor mij dit werk zo mooi.”

Rob Oostenrijk

Alles kan en mag

U vraagt, wij draaien? Niet bij de uitvaartbegeleiding van Rob. “Negentig procent van de tijd ben ik aan het coachen, begeleiden, meevoelen en kijken. Ik creëer ruimte waarin alles kan en mag. Dat geeft vertrouwen en werkt aanstekelijk. Dan ontstaan opeens de mooiste ideeën.” Een uitvaart in de favoriete kroeg of in de Buitensociëteit? Het kan gewoon. “De overledene vervoeren met je eigen auto of – wat we laatst deden – met z’n allen lopen en de overledene op een platte kar voor de stoet uit. Of een afscheid dat alleen maar bestond uit muziek maken met elkaar. Steeds weer ontstaat juist dát wat precies past bij de overledene en de nabestaanden. Vaak is dat ontroerend, die ontdekking: ‘ja, dit is precies wie hij of zij was.’ Dat is mooi, als alles op zijn plek valt. Dan klopt het gewoon.”

Wil je meer weten over Rob Oostenrijk? Bekijk dan zijn website of neem contact op via e-mail: [email protected] of telefoon: 06-54241105


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging. Meer over Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging ontdekken?

Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging uitvaartcentra

Nu openHele dag

Schoutenweg 43, Deventer

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.