Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tuinvrouw Esther werkt fulltime in de frisse buitenlucht: ‘Non-stop sproeien is niet meer van deze tijd’

Door Janneke Pol 5 juni 2020

De afgelopen vijf weken was tuinvrouw Esther uit de running doordat ze geveld was door corona. Nu pakt ze haar werkzaamheden voorzichtig weer op, want hovenieren is wat ze het allerliefst doet. Esther Soer vertelt waarom én ze voorziet ons direct van wat gouden tuintips.

“Inmiddels werk ik weer in de ochtenden”, vertelt Esther Soer. De tuinvrouw was vijf weken geveld door het coronavirus. “De zware werkzaamheden zijn nog even niet aan mij besteed, wel kan ik de vaste onderhoudswerkzaamheden weer oppakken. In een iets ander tempo”, zegt ze.

Van operatie-assistent naar hovenier

Esther rijdt al twaalf jaar af en aan met haar aanhanger vol grond, snoeiafval en struiken. Heel iets anders dan waarvoor ze aanvankelijk werd opgeleid. “Sinds mijn achttiende werkte ik in de gezondheidszorg als operatie-assistent. Je werkt dan hele dagen binnen en hebt geen idee wat voor weer het buiten is”, zegt Esther. “We verhuisden naar een woning met een lekkere tuin, daar was ik veel te vinden. Waarom zou ik daar niet professioneel mee aan de slag gaan?”

“Het is nog steeds een mannenwereld.”

Zo gezegd, zo gedaan. Esther pakte het grondig aan en startte met een hoveniersopleiding in de avonduren. “Als enige vrouw in de klas ja”, lacht ze. “Het is nu eenmaal nog steeds meer een mannenwereld.” Iets dat ze eigenlijk wel logisch vindt. “Mannen zijn van nature toch echt sterker en hovenierswerk kan fysiek best zwaar zijn.”

Nog even over die opleiding. “Dat was een hele toestand. Ik kende wel Latijn door mijn achtergrond in de gezondheidszorg, maar al die plantennamen uit mijn hoofd leren was nog een hele klus.”

tuinvrouw

Ondanks alles waren er voor Esther redenen genoeg om zich in dit vakgebied te willen begeven. “Vooral het feit dat je de seizoenswisselingen zo bewust meemaakt.” Een favoriet jaargetijde is maar lastig te kiezen voor Esther. “Ze hebben allemaal hun eigen charme. In het voorjaar is alles weer fris, alles komt weer op. Maar ook de herfst en de winter zijn prachtig, het najaar geeft je zo’n nostalgisch gevoel.”

Groene kringloop

De manier waarop ze haar nieuwe beroep vorm zou geven, werd mede gestuurd door diezelfde ‘mannenwereld’. “Veel hoveniersbedrijven zaten voor mijn gevoel gewoon niet op een vrouwelijke collega te wachten. Ik besloot daarom zelf iets bijzonders op te zetten: een groene kringloop.” Esther legt uit: “Ik pachtte een halve hectare grond, daar konden mensen hun afgedankte planten en struiken afleveren. Ik knapte ze op en verkocht ze weer.”

“Ik pachtte een halve hectare grond en gaf daar groen weer nieuw leven.”

Al snel kreeg de tuinvrouw aanvragen voor grotere klussen. “Mensen vroegen of ik ook onderhoudswerkzaamheden uitvoerde. Dat bracht me op het idee voor ‘Esters Tuin’.” Onder die naam verzorgt ze tuinaanleg en -onderhoud, maar ook ontwerp of renovatie. Haar eerste klus herinnert ze zich maar al te goed. “Het ging om een gezamenlijke voortuin met hoogteverschillen. Ontzettend spannend was dat, maar het eindresultaat was naar tevredenheid.”

tuinvrouw

Veel groen en ronde vormen

In de afgelopen twaalf jaar werkte Esther op die manier fulltime in de frisse buitenlucht. “Sommige klanten helpen zelf mee. Hartstikke leuk, want zo krijgen ze er zelf ook meer gevoel bij. Ook vind ik dat sociale deel van mijn werk erg belangrijk.” Waar we een echte ‘Esther’ aan kunnen herkennen? “Dat is natuurlijk lastig te onderscheiden, wel houd ik erg van ronde vormen, pergola’s en veel groen.”

“Juist dat sociale vind ik erg belangrijk aan mijn werk”

Met dat groen gaat het nogal eens mis, ziet ze. “Verkeerd of helemaal niet snoeien bijvoorbeeld. Het in vorm krijgen van uit de kluiten gewassen struiken is vaak een van de eerste klussen. Daarmee maak je direct de grootste klapper”, zegt Esther. “Al zijn ze soms gewoon echt niet meer te redden.” Ze weet natuurlijk als geen ander wat we zelf nog aan onze tuin kunnen doen. “Probeer zuinig te zijn met sproeien. Dat is niet meer van deze tijd. Probeer in plaats daarvan de beplanting aan te passen op de droogte om te voorkomen dat er planten sneuvelen”, legt ze uit. “En verder? Vooral bewust genieten van de tuin en de bijbehorende gasten zoals de insecten.”

Meer over Esther? Lees je hier.

tuin

6 x deze huizen in Deventer hebben een heerlijk grote achtertuin en staan nu te koop

Is de tuin voor jou een van de belangrijkste plekken thuis? En moet deze liefst minstens honderd vie...

Favorieten van Fleur ‘Het Rijsterborgherpark is een extra achtertuin voor iedereen in de stad.’

Fleur Janssen (18) woont al haar hele leven in Deventer. Ze is vaak in de Deventer binnenstad om een...
VR-bril tuinmani

Jouw droomtuin door de nieuwste VR-bril bekijken? Dat kan bij Tuinmani

We zijn massaal met onze tuin bezig! Nieuwe tegels, nieuwe tuinset en wat groen.  Alleen het visuali...
Eigen huis en tuin Deventer

Pot(grond)verdikkie! Eigen huis & tuin stopt: toen waren ze in Deventer

De weekendprogrammering van RTL4 gaat op de schop, daarmee komt een einde aan klusprogramma Eigen Hu...

adv.