Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Trees is glazenier: ‘Ik heb na mijn vijftigste pas echt mijn vak ontdekt’

Door Janneke Pol 18 september 2020

“Ik heb aardig wat baantjes gehad, maar dit is echt mijn vak”, zegt Trees Turpijn (56). Sinds kort is ze haar eigen bedrijf als glazenier gestart. “Zelf noem ik het vaker glas-in-lood-specialist, dan weet iedereen direct wat je bedoelt.”  

“Als ik in de stad loop, dan kijk ik vooral naar boven”, zegt Trees Turpijn (56). Het heeft alles te maken met haar vak als glazenier. “Ik maak en renoveer glas-in-lood-ramen”, legt ze uit. “Glas-in-lood zorgt wat mij betreft voor karakter in de stad. Iedere omgeving en ieder huis of gebouw krijgt een heel eigen stijl door deze ramen. In deze buurt zie je vooral ruitvormig glas-in-lood, maar je kunt er echt alle kanten mee op. Het is een creatief vak waarbij je lekker met je handen bezig bent.”

Snijden, solderen, rekenen

Voor zo’n raam er goed in zit, is er een stukje secuur vakwerk nodig. “Je moet ontwerpen, schetsen, glas snijden en solderen. Verder komt er heel wat rekenwerk bij kijken om tot de juiste afmetingen te komen”, zegt Trees. “Het kan echt gaan om millimeterwerk.” De liefde voor het vak gaat al jaren terug bij Trees. “In 1995 volgde ik al een workshop over glas-in-lood. Het leek me gewoon leuk om met mijn handen te werken.”

Van olijfkweker tot centralist

Met die interesse en de workshop deed ze verder niets. In de tussentijd was Trees juist bezig om diverse andere vakgebieden te verkennen. “Ik heb zoveel baantjes gehad. Van olijfkweker tot centralist”, lacht ze. Voor die droom bleef Trees niet binnen de landsgrenzen. Samen met haar toenmalige vriendin woonde ze een tijd in Spanje de olijvenplantage te runnen. “Eenmaal weer in Nederland belandde ik in de WW door een ontslag. “Toen zag ik op televisie een reclame van Ambacht Nederland voorbijkomen. Was een opleiding tot glazenier niet iets voor mij?” Al snel kwam Trees weer terug bij haar oude liefde voor het ambacht. “Ik besloot de opleiding te volgen.”

Tekst gaat verder onder foto’s. 

 

Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt
Foto|indebuurt

De Worp en de Zwolse wijk

Een jaar lang leerde ze de fijne kneepjes van het vak. “Ik liep mee met een leermeester in Hilversum. Na een jaar was ik ‘klusklaar’ en kon ik voor mezelf beginnen.” Haar eerste klus herinnert ze zich goed. “Natuurlijk was ik gespannen. Gelukkig ging de eerste opdracht om een relatief eenvoudige restauratie van een ruitje bij de voordeur, ik wist dat ik het kon.”

Al snel stroomden de opdrachten binnen. “Van voorzetramen tot dubbel glas en een antieke boekenkast. Met name op de Worp en de Zwolsewijk is er veel vraag naar mijn werk. Er was nog één andere glazenier actief in Deventer, die is nu gestopt. Ik heb dus weinig concurrentie in de stad.” Terwijl je een glazenier juist op zijn of haar eigen stijl moet uitzoeken. “Iedere glazenier heeft een eigen stijl. De mijne zou ik omschrijven als ‘Art-Deco’.”

Iedere glazenier een eigen stijl

De glas-in-lood-creaties voor haar bedrijf 123glasinlood maakt Trees aan huis. “In mijn eigen atelier. Het is echt een hobby voor me, dus ik breng hier het liefst zoveel mogelijk uren door. Er zijn geen gebouwen in Deventer die ik graag eens onder handen zou nemen. Mijn favoriete klussen zijn juist de kleinere ruiten.”

Droomgroot

Ex-gedetineerde Pascal (16) wil het maken in de rapwereld en deze stichting helpt haar

"Het gaat goed met me. Ik kijk positief naar de toekomst en ga weer naar school." Hoe anders zag het...

Thijs en Lieselotte deden een unieke vondst tijdens een verbouwing: ‘We lopen nu met een ander gevoel door ons huis’

Ze kochten de jaren '30 woning aan de Brinkgreverweg door hun voorliefde voor de karakteristieke ele...
Vrouwenkring Deventer

Amanda (26) roept LHBT+ Deventenaren op: ‘De kring is voor niet-hetero vrouwen en iedereen die zich vrouw voelt’

Zelf is Amanda (26) inmiddels acht jaar uit de kast en uit ervaring weet ze hoe fijn het is om een g...

adv.