Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Thomas Vloedgraven: ‘Veel mensen onderschatten dit vak, die denken dat we maar een beetje met bloemen freubelen’

Door Sanne Albers 14 augustus 2020

Thomas Vloedgraven (28) is eigenaar van Paul Hafkamp bloemen in Colmschate. De zaak gaat binnenkort helemaal op de kop: nieuwe naam, nieuwe inrichting en een nieuw logo. ”De afgelopen tijd had ik eigenlijk nog een beetje het gevoel alsof ik in loondienst was. De opening op één september voelt voor mij als een nieuw begin.”

Thomas begon in 2013 zijn eigen bloemenzaak in Wijhe, die is – na bijna zeven jaar – gesloten waardoor hij zich nu volledig kan focussen op zijn zaak in Deventer. De Wijhenaar nam de Paul Hafkamp Bloemen aan de Holterweg 59 begin dit jaar over van Paul en Betsy Hafkamp, die hier veertig jaar aan het roer stonden. Dat Thomas op jonge leeftijd eigenaar is van een bloemenzaak, is volgens hem best uniek. ”De meeste ondernemers in deze branche zijn een stuk ouder.”

‘Als je de hele dag achter je computer zit, zie je niet hoe mooi de natuur buiten is’

”Dat iemand van mijn leeftijd een bloemenzaak overneemt komt al helemaal niet vaak voor.” De reden? ”Het beroep wordt steeds minder populair. Dat zie je ook aan het aantal aanmeldingen op de opleidingen, dat gaat omlaag. Ik denk dat dat onder andere te maken heeft met het feit dat de jeugd steeds minder in contact is met de natuur. Als je de hele dag achter je computer zit dan zie je niet hoe mooi het buiten is.”

Gefascineerd door de natuur

Zelf was hij van kids af aan buiten. ”Mijn ouders woonden buitenaf en hadden een grote tuin. Daar was ik graag. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de natuur. Een zaadje dat een grote zonnebloem wordt, maar ook het water en de ondergaande zon vind ik mooi. Dat je passie hebt voor de natuur is belangrijk in dit vak.”

‘Ik heb besloten dat hier mijn toekomst ligt’

Voor Thomas was het daarom niet meer dan logisch om na zijn VMBO-opleiding – waar hij groen het leukste vak vond – verder te gaan met de opleiding Dynamic Design op het AOC in Almelo. ”Ik weet niet precies wanneer het besef kwam dat ik dit wilde doen, de passie is er gewoon altijd geweest. Het zijn ook niet alleen bloemen, ik hou ook van groen in het algemeen en creatief met aankleding bezig zijn.”

Een tweede zaak

Na zijn opleiding ging Thomas aan de slag bij Ten Kate, maar daar moest hij in 2013 stoppen. Toen kwam er een mooie kans voorbij. ”Een leverancier tipte mij over een winkel die vrijkwam in Wijhe. Daar ben ik op gesprek geweest en toen ging eigenlijk alles in sneltreinvaart. Binnen een maand was mijn eigen bloemenzaak open.” Waarom hij begin dit jaar besloot om voor een tweede zaak in Deventer te gaan? ”Ik was al zes jaar bezig in Wijhe en hou van een uitdaging. Ik ben echt een ondernemer.”

‘Ik ben een perfectionist, dus het is fijn dat ik me nu kan focussen op één ding’

Dus toen hij door Paul Hafkamp werd benaderd of hij de zaak in Colmschate wilde overnemen, greep Thomas die kans. Ondertussen besloot hij de bloemenzaak in Wijhe – om verschillende redenen – te sluiten. ”Het was een kruispunt en ik heb besloten dat hier mijn toekomst ligt. Ik ben een perfectionist, dus het is ook fijn dat ik me nu kan focussen op één ding”, lacht Thomas. Hij is blij met zijn keuze. ”Ik heb Deventer altijd de mooiste stad in de omgeving gevonden. In een stad is er toch meer mogelijk dan een dorp. Zo werken we bijvoorbeeld samen met de The Lemon Tree. Onze bloemen worden gebruikt in hun gerechten. Dat zijn leuke samenwerkingen.”

Verbouwen en een nieuwe naam

Wat de toekomst gaat brengen? ”We gaan de aankomende twee weken verbouwen. Dan gaat de winkel even dicht en verkopen we boeketten vanuit het pand van de Multivlaai hiernaast.” Een september is de opening, in verband met corona wordt dat geen groot feest. ”De hele winkel wordt verbouwd, alles gaat eruit.” Verder wordt één september de nieuwe naam van de bloemenzaak bekend gemaakt. ”Ik wilde iets anders. Nu neem ik de telefoon op met: ”Goedemorgen, Paul Hafkamp Bloemen, met Thomas Vloedgraven. Dat is verwarrend. Met de nieuwe naam moet de zaak meer mijn ding worden.” Toch was het ook spannend. ”Je gooit wel een naam die al veertig jaar bestaat over de schutting.” Wat de nieuwe naam precies gaat worden blijft nog tot één september een geheim.


Meer over HK bloemstudio ontdekken?

HK bloemstudio

Geopend08:30 - 17:30

Holterweg 59, Colmschate

adv.