Tatoeëerder Bryan Beunk van Mana Ink is populair in Deventer: ‘Tatoeëren is een oude ambacht’

Door Sophie Wassink 22 september 2017

Laatst waren we op zoek naar Deventer tatoeages. We deden een oproep en werden overladen met foto’s. We pikten zeven exemplaren uit: van de skyline op de rug van Carlief tot de Lebuïnuskerk op het been van Arjen. Opvallend: ze waren bijna allemaal gezet door Bryan Beunk. We kunnen niet meer om deze Deventer tatoeëerder heen. Wie is Bryan, wat maakt hem zo goed en waarom is juist hij zo populair bij Deventenaren?

We stappen Mana Ink in. Een kleine tattooshop in het centrum van Deventer. Er staat een fiets midden in de shop, er liggen volle dozen verdwaald op de vloer en Bryan staat goedgemutst achter de toonbank. “Let niet op de troep. Ik kom net terug van een tattoobeurs in Enschede en heb nog geen tijd gehad om op te ruimen.” Bryan (31) werkt als zelfstandig ondernemer bij Mana Ink. Maar hij doet meer. Hij tatoeëert op beurzen, organiseert in mei volgend jaar zijn eigen tattoobeurs in de Lebuïnuskerk en voorziet ondertussen vele Deventenaren van prachtige plaatjes. Hij is een druk baasje, enorm bescheiden en heeft liefde voor zijn vak.

‘Met trillende handen zette ik de eerste lijnen’

In de leer

“Vroeger ging ik als kleine jongen met pa mee naar de tattooshop. Hij heeft veel tatoeages en dat wilde ik ook. Ik wilde voor mezelf beginnen maar dacht: voordat ik een naald in iemands been zet, moet ik het eerst goed onder de knie hebben. Ruim zeven jaar geleden ben ik bij Mana Ink begonnen. Ik ben in de leer gegaan bij Xander Trip, de eigenaar van de shop. Het eerste jaar mocht ik alleen kijken, tekenen en schoonmaken. Na een jaar kwam er een gastartiest uit Nieuw-Zeeland naar Deventer. Een toffe gast. We zouden een hapje gaan eten maar hij zei: ‘voordat we gaan moet je mij tatoeëren.’ Ik scheet honderd kleuren. Geen idee of ik er klaar voor was. Met trillende handen zette ik de eerste lijnen. Het werd een eendje. Een kleintje. Hij was redelijk gelukt. Kleine tatoeages zijn lastig om te zetten. Elk foutje zie je.”

Bryan aan het werk.

Creatieve, geduldige man

“Deventer is een kleine stad. Iedereen kent elkaar. Ik kom vaak in de Alm, biertjes drinken aan de bar. Daar heb ik mijn klantenkring misschien wel aan te danken haha. Ik heb heel veel vrienden getatoeëerd en inderdaad veel Deventer tatoeages gezet. Geen idee wat mij als tatoeëerder goed maakt. Ik kan goed tekenen, ben een mensenmens, heb geduld en ik kan goed inschatten wat mensen willen. Dat laatste is wel belangrijk trouwens. Vaak stappen mensen met een vaag idee de shop binnen: ‘Ik wil ongeveer dit of dat…’ Dan is het de kunst om er samen iets moois van te maken.” Deventer is klein en Bryan wilde meer. Hij heeft een tijdje in het westen gewoond, werkte in een tattooshop op de Wallen in Amsterdam en in Zandvoort. “Ik werkte 7 dagen in de week. Een paar dagen hier en een paar dagen daar. Crosste het land door. Het was hard werken maar ik heb nog nooit een dag geen zin gehad. Ik doe wat ik leuk vind en daarom hou ik het heel lang vol.”

‘Tatoeëren is een oude ambacht’

Oldschool

Toch keerde Bryan terug naar Deventer. Hij werkt nu fulltime bij Mana Ink en gaat af en toe de grens over. “Deventer blijft mijn stad maar ik ga af en toe naar het buitenland om daar te werken. Mijn favoriete stijl is old school. In Duitsland is daar meer vraag naar. Met old school is het allemaal ooit begonnen. Het roosje, de zwaluw, het anker. Dikke lijnen en felle kleuren. Vroeger waren de tatoeëertechnieken nog niet zo verfijnd. Toen werden er nog rauwe tatoeages gezet. Het was geheim en duister. Ik mis die tijd ergens wel. Nu heeft iedereen een tattoo en wil iedereen hetzelfde. Jonge gasten stappen de shop in. Ze zien er allemaal precies hetzelfde uit: haren strak, broek met scheuren, witte sneakers eronder en allemaal willen ze hun rechterarm zo snel mogelijk vol hebben. Ieder zijn ding. Het houdt ons tatoeëerders wel van de straat.”

Mana Ink
Foto: indebuurt Deventer

Souvenirtjes

“Voor mij is het een lifestyle. Ik prikte vroeger met punaises en een potje inkt tatoeages op mijn been. Nu kan iedereen online machines kopen en een tatoeage zetten. Dat vind ik jammer. Tatoeëren is een oude ambacht. Ik maak zelf nog zo nu en dan mijn eigen naalden en machines. Puur om de oude ambacht in stand te houden. Mijn hele lichaam zit vol. De laatste jaren word ik zelf vaak door bevriende tatoeëerders getatoeëerd. Het zijn souvenirtjes die me herinneren aan de tijd dat ik het leuk heb gehad met een persoon. Maar er zitten ook veel troep tattoos tussen hoor, haha. Op mijn scheenbeen staat ‘het bier is op.’ Ooit gezet door een vriend die nog nooit een naald vast had gehouden, om 05.00 uur ’s nachts toen we allemaal naar de klote waren haha. Het hoort erbij, ik probeer het rauw te houden ;).


Meer over Mana Ink ontdekken?

Mana Ink tattoo shops

Vandaag gesloten

Duivengang 6, Deventer

Bekijk meer:tattoo shops

adv.