Tatia Feije: ‘La TalenTia is ook voor mij de plek waar ik geoorloofd gek kan doen!’

Tatia La Talentia
Foto | indebuurt Deventer

Tatia Feije (49) is verantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van Musical & Theaterschool La TalenTia, maar ook voor de algehele regie en het schrijven van het script. Deze enthousiaste ondernemer is een manusje van alles, maar bovenal de moeder overste van de groep. In tien jaar tijd is de school vijf keer zo groot geworden.

Tien jaar geleden begonnen ze met kleine tien leerlingen in een zaaltje bij P.W. Janssen. Ze groeiden al snel naar ruim dertig kinderen, maar La TalenTia is nu uitgegroeid tot 55 kinderen, met zelfs zestig kinderen op de wachtlijst. ”Ik ben dit avontuur begonnen met Harold (partner) en Olaf (dansdocent), maar ik had nooit gedacht dat we zo’n naam op zouden bouwen in de stad. Iedere week krijgen we wel een of twee nieuwe aanmeldingen.” Geheim van het succes? ”Het is een eenmansbedrijf en we hebben geen bestuur. Daardoor zijn de lijnen kort en blijft het persoonlijk. En Harold regelt alles achter de schermen zodat ik mijn gang kan gaan.”

Deventer

Tatia is geboren in Heerlen, opgegroeid in Den Haag en verhuisd voor de liefde naar Deventer. Samen met haar man Harold Draaijer – met wie ze al 18 jaar samen is – is La TalenTia uitgegroeid tot een familiebedrijf. ”We hebben het thuis bijna nergens anders over”, vertelt ze lachend. ”Ook onze jongste dochter is erbij betrokken, dit jaar is haar laatste seizoen bij La TalenTia en ze gaat straks ook de opleiding tot theatermaker volgen.”

Passie

La TalenTia is uit passie ontstaan. ”Ik keek als klein meisje veel Duitse musicalfilms. De serie Fame vond ik fantastisch. Ik ging naar jazzballet, toneelles en pianoles. Ik deed alles apart, zo’n school waarbij alles samenkomt is fantastisch. Als kind was ik altijd op zoek om ergens bij te horen. Met La TalenTia heb ik een eigen wereld gecreëerd. Een gevoel van ‘daar wil ik bij horen’ en dat maakt mij enorm trots!” Ze leven dan ook niet van subsidies, maar draaien volledig zelfstandig. ”Ik hoef er niks aan te verdienen. Ik doe dit puur vanuit mijn passie, want dat is musical en toneelspelen. Veel kunstliefhebbers zien musical niet als kunst. Dat is het wel vind ik, zeker als je alle drie de disciplines kan beheersen: zang, dans en toneel. Ze nemen je mee ergens naar toe en je stapt in een andere wereld. Dat is musical.”

Zelfvertrouwen

Tatia heeft al ruim 12 jaar ervaring in het geven van drama en musicallessen. ”Ik vind het heerlijk om al spelenderwijs mijn passie te kunnen delen en samen met de leerlingen het beste in ze naar boven te halen en ze vooral zelfvertrouwen te geven. We creëren een veilige omgeving, wat zorgt voor meer creativiteit. Kinderen komen bij ons verlegen binnen en bloeien dan helemaal op. Dat is het mooiste wat er is! We horen dan ook vaak van ouders dat het een heel ander kind is geworden. Kinderen blijven gemiddeld vijf seizoen ‘hangen’. We hebben zelfs een leerling die al tien jaar lang bij ons is en nu zelf dramales geeft. Bijzonder toch?”

Sociaal aspect

Het is veel meer dan een musical spelen, het heeft een groot sociaal en maatschappelijk impact. Tatia: ”Het is voor kinderen nu juist belangrijk om door middel van theater zich op een andere manier te ontwikkelen. Met de beroepen van nu, moet je jezelf kunnen presenteren. Daarom zijn ook geen mobieltjes toegestaan tijdens de oefenavonden, drie uur lang. Kinderen praten minder met elkaar en worden zelfs ongemakkelijk als ze elkaar in de ogen moeten aan kijken. Ik observeer continue, stuur bij waar nodig en laat het verder ontstaan. Ik ben soms ook net een klein kind, dan duik ik in hun wereld en probeer ik het gesprek op gang te brengen. La TalenTia is voor mij de plek waar ik geoorloofd gek kan doen!”

La TalenTia

La TalenTia is gericht op kinderen in de leeftijdscategorie van 8 tot 21 jaar. Onder het motto Lekker Los, Lekker anders brengen ze vooral feelgood musicals. Eerdere producties waren een combi van Frozen & Grease of Annie & Mama Mia. Dit jaar spelen ze voor het eerst een verzonnen verhaal dat nergens op gebaseerd is. Op 29 en 30 juni 2019 is de voorstelling “Kom aan boord” te zien in de Schouwburg, maar eerst nog een Benefietavond op 6 april 2019. En daarna?  De vraag om een extra groep is er wel, maar een plek op onze leslocatie is er helaas niet. Tatia: ”We organiseren proefles avonden. Het ergste wat er is, is kinderen moeten afwijzen, maar we moeten goed blijven kijken naar een evenwichtige (leeftijd) samenstelling van de groep leerlingen. Mijn grootste droom is om een School of Art te ontwikkelen in onze Hanzestad, gewoon hier in de Deventer Schouwburg.”

Musical & Theaterschool La TalenTia

Abraham Rademakerstraat 31, 7425 PG Deventer

Nu gesloten

Meer informatie

Musical & Theaterschool La TalenTia

Abraham Rademakerstraat 31, 7425 PG Deventer

Nu gesloten

Meer informatie

Musical & Theaterschool La TalenTia

Abraham Rademakerstraat 31, 7425 PG Deventer

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Via de Waddeneilanden en Australië terug naar Deventer: Taco (22) is freelance barista”

Via de Waddeneilanden en Australië terug naar Deventer: Taco (22) is freelance barista

Taco koffie
Ga naar “Christiaan opent zijn winkel in hartje Deventer: ‘Waar anderen de tv aanzetten, ga ik nog even een lamp maken’”

Christiaan opent zijn winkel in hartje Deventer: ‘Waar anderen de tv aanzetten, ga ik nog even een lamp maken’

stoer en gloeiend
Ga naar “Yolande (55) maakt haar vintagedroom waar: ‘Lekker met de camper vol kleding op pad en foto’s maken’”

Yolande (55) maakt haar vintagedroom waar: ‘Lekker met de camper vol kleding op pad en foto’s maken’

Miss Blitz Vintage

In onze gids

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 00:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “5 + 1 gratis”

5 + 1 gratis

 • JMH De Huidkliniek
 • Geldig t/m 31 augustus 2022
laser ontharen Deventer

Topper

Ga naar “Bag it up! The folding travel bag € 19,99”

Bag it up! The folding travel bag € 19,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “20% korting Bestron plafondventilatoren”

20% korting Bestron plafondventilatoren

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Assemblage medewerker”

Assemblage medewerker

 • RM Sanitair
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • RM Sanitair
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “PubQuiz”

PubQuiz

 • Café Persee
 • Van 10 aug t/m 12 okt
Café Persee in Deventer organiseert elke woensdag een PubQuiz

Topper

Ga naar “Open Monumentendag in Deventer”

Open Monumentendag in Deventer

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Ga naar “Popronde Deventer”

Popronde Deventer

 • 10 september 2022
popronde-deventer
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Burendag in Deventer”

Burendag in Deventer

 • 24 september 2022