Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rob Oostenrijk: ‘Het is bijzonder om zó dichtbij te zijn als het er toe doet’

Aangeboden door Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging 30 augustus 2019

Rob Oostenrijk is uitvaartbegeleider in Deventer en omstreken. Zijn drijfveer? Een uitvaart verzorgen die precies past bij de overledene en bij de nabestaande.

Er komt veel op je af als je naaste overlijdt. Misschien voelt het wel alsof ‘je wordt geleefd’. Hoe fijn is het dan dat er dan iemand is die jou helpt bij belangrijke keuzes rondom het afscheid nemen van je dierbare?

Aanvoelen

‘Mensen aanvoelen’ is misschien wel het allerbelangrijkste in het werk van Rob. “Ik voel het ook als ‘zorgen voor’ de familie of nabestaanden. Mensen noemen me ook wel een coach, maar ik hou niet zo van dat woord. Vanaf het moment dat ik gebeld wordt kom ik dagelijks langs om samen vorm te geven aan een zo persoonlijk mogelijke uitvaart. Elke keer is het weer bijzonder om te zien hoe alles uiteindelijk bij elkaar komt.”

Volgens Rob zijn de dagen voorafgaand aan de uitvaart heel belangrijk. “Als dat proces goed verloopt, kan de uitvaart niet meer mis gaan. Daarom ben ik ook dagelijks bij de familie of nabestaanden. Om te zien of alles goed gaat en waar ik ze kan begeleiden. Zo krijgt de uitvaart gaandeweg vorm. Vrijwel altijd breng ik met de familie een bezoek aan het crematorium of de begraafplaats. Ook al zijn ze al vaak in het crematorium geweest, nu is het toch anders, want ze zitten dit keer op de eerste rij… Ze vertellen me later vaak dat het hierdoor bijna vertrouwd was en ze zich op de dag van de uitvaart wat meer op hun gemak hadden gevoeld. We kunnen ook kijken naar een passende alternatieve locatie voor het afscheid. Soms voor alleen het samenzijn na afloop, soms voor het hele afscheid. Alles is mogelijk en niets is raar. Als het maar klopt bij de overledene en de nabestaanden”

‘Ik ben ook wel eens achter het orgel gaan zitten, toen er een keer geen organist was’

In het proces om beslissingen over de uitvaart te nemen, stimuleert Rob mensen om zoveel mogelijk zelf te doen. “Vaak wordt gekozen voor muziek die de overledene mooi vond en dan is Youtube of de iTunes-store een dankbare plek om aan muziek te komen. En soms wordt er gekozen voor live muziek. Ik juich dat van harte toe. Live muziek is altijd intens en indrukwekkend, of het nu een professionele zangeres is of een kleinzoon die 6 pianolessen heeft gehad.” Rob is zelf ook muzikaal en heeft een achtergrond als vormgever en kunstenaar. “Ik ben wel eens achter het orgel gaan zitten, toen er een keer geen organist was. En onlangs begeleide ik de dochter van een overledene bij een lied dat ze voor hem zong. Dat ging tijdens het oefenen met de karaoke-muziek niet helemaal goed op het moment dat ze even stokte. Dus stelde ik voor piano te spelen, dan kon ik even wachten als het niet ging. Dat was bijzonder – en ook wel een beetje spannend, want ik ben geen afgestudeerd muzikant…”

Uitgesproken

En welke keuzes je als nabestaanden maakt voor de uitvaart? “Niks is gek”, zegt Rob. Als het maar klopt in het geheel. Als ik bepaalde keuzes niet zou maken, zeg ik het ook. Ik ben wat dat betreft wel uitgesproken. Het is dan aan de familie wat ze daarmee doen. Het draait natuurlijk nooit om mij, maar het kan helpen als een ‘buitenstaander’ dingen even duidelijk neerzet of een voorstel doet. Dan voel je vaak beter of het past of niet. Rob ontwerpt de kaart altijd zelf, waardoor deze uniek is. “De tekst en de afbeelding komen uiteraard van de familie en met elkaar kruipen we achter mijn laptop om een mooie kaart te maken. Ik heb geen voorbeeldboek met teksten en afbeeldingen. Alles komt bij de familie vandaan. En het wordt altijd een prachtige kaart!”

Wat Rob beweegt om voor dit werk te kiezen? “Voor mij voelt het niet als werk. Ik word er heel gelukkig van als ik zie dat mensen met een goed gevoel terug kunnen kijken op een hele persoonlijke uitvaart. Het is zo gaaf om zo dichtbij te zijn als het er toe doet. Op het moment dat de dood dichtbij is, gebeurt er iets met mensen. Je weet wat goed is en wat er gezegd en gedaan moet worden. Het enige wat ik hoef te toen is dát te stimuleren. Dat is mooi om te zien en dat ik daar dan bij mag zijn… Dat is toch fantastisch?

Je bent altijd welkom om een afspraak met Rob te maken voor een voorgesprek. Hij komt dan vrijblijvend naar je toe.


Meer over Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging ontdekken?

Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging uitvaartcentra

GeopendHele dag

Schoutenweg 43, Deventer

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.