Rick en Arjuna van de Melkbrouwerij: ‘We willen niet op ons eiland blijven zitten’

Door Simone Groot Lipman 7 december 2018

Rick Huis in ’t Veld (30) en zijn vrouw Arjuna runnen het biologische melkveebedrijf De Melkbrouwerij. Rick is opgeleid tot landschapsontwerper en Arjuna heeft klassieke zang gestudeerd. Vanuit Utrecht vertrokken ze richting Lettele om het groen met de stad te combineren. Ze zetten samen grote projecten op en vinden het ondernemen uitdagend. ”De combinatie hebben we nu hier gevonden!”

Na tien jaar afwezigheid, kwam Rick vier jaar geleden weer op het bedrijf van zijn ouders en zijn ze omgeschakeld naar een biologische bedrijfsvoering. Rick: ”Het was redelijk makkelijk om te schakelen. Want één ding stond vast: als we gaan boeren, dan biologisch. Meer zorg voor omgeving, natuur & dier & welzijn. Het was een logische stap. Mijn ouders geven ons alle ruimte om op onze manier te boeren. Mijn vader begrijpt hoe we werken en gaat er in mee. Hij vind het zelfs leuk om nieuwe dingen te leren en dat na dertig jaar boeren op zijn manier. Dat vind ik mooi om te zien!”

‘Ik durf meer risico’s te nemen’

Boerderij

De familie houdt 45 koeien op 34 hectare grond. Doordat hun vader veel op de boerderij helpt, kunnen zij zich richten op projecten. Rick: ”Ik heb gevoel voor wat er speelt in de maatschappij. We hebben eigenlijk alleen maar vrienden in de stad. We willen een relatie met de stad krijgen, ons verhaal vertellen. Ik durf meer dingen en risico’s te nemen. Toen we een open stal gingen neerzetten, dachten mensen uit de omgeving dat het geld op was.” Een project dat ze samen hebben opgezet is dat ze sinds vorig jaar zelf melkproducten lokaal afzetten.

Melkbrouwerij
Foto | indebuurt Deventer

Zuivel

De melk komt van de 45 MRIJ (maas, rijn, ijssel) koeien die zoveel mogelijk buiten grazen op kruidenrijke weides. ”We vinden het belangrijk dat de koeien hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Daarom houden de koeien hun hoorns en loopt onze eigen stier in de kudde.” Hiermee zorgen zij voor een goede basis voor het maken van de zuivelproducten. Niet alleen melk, maar ook ‘zelfgebrouwen’ yoghurt, karnemelk, boter en kefir van eigen makelij.

‘We zoeken de stad juist op’

Prijsvraag

Maar ze willen meer. Het liefst willen ze in de toekomst met meer boeren samenwerken en fijnschalig landschap creëren. Een kleinschalige natuurinclusieve boerderij waar de biodiversiteit terugkeert. ”Dat is ons droomvisie.” Een deel hiervan hebben ze uitgewerkt in een plan voor prijsvraag Brood en Spelen, een initiatief van het ministerie, om met nieuwe plannen te komen voor het platteland. Met het gewonnen budget van 25.000 euro kunnen zij het plan verder ontwikkelen, zodat andere boeren het overnemen. Arjuna: ”We willen niet op ons eilandje blijven zitten, ons doel is gezond voedsel op de markt brengen.”

Melkbrouwerij
Foto | indebuurt Deventer

Plannen

Maar ze hebben ideeën te over. Zo willen ze tussen de percelen houtwallen plaatsen, verhogingen waar struiken en bomen groeien. Die levert weer bessen, fruit en noten op en wordt bemest door de koeien. En willen ze naar een gemengd bedrijf. Arjuna: ”Zo willen we de kippen achter de koeien aan. De kippen komen dan op de stroken waar eerst de koeien hebben gegraasd, waarna ze de mest van de koeien mooi verspreiden. Met natuurlijk een mobiel kippenhok. We denken verder aan een wandelpad over ons land, zodat mensen zien hoe wij boeren. En wat ruimte voor akkerbouw: voor eigen gebruik én om te verpachten aan anderen die hier voedsel willen produceren. Denk bijvoorbeeld aan een boom kopen, waar je zelf je fruit kunt plukken. Zo willen we mensen meer betrekken bij het bedrijf en kunnen we weer stad en platteland met elkaar verbinden.” Het is realiseerbaar, maar op welk termijn, dat is de vraag.

melkbrouwerij melk en noot
Foto | Melkbrouwerij

Samen ondernemen

Rick en Arjuna zijn nu negen jaar samen. De communicatie rondom het bedrijf pakt Arjuna op, terwijl Rick vooral het werk op het bedrijf doet. Het bevalt hen goed. Arjuna: ”Werk en privé loopt soms wat door elkaar heen. Maar de vrijheid en eigen keuzes maken vinden we het allerleukste. En we kunnen gewoon goed samenwerken. Het is uitdagend en dat houdt het leuk!”


Meer over De Melkbrouwerij ontdekken?

De Melkbrouwerij boodschappen

Doldermansweg 1, Lettele

Bekijk meer:boodschappen

adv.