Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Peter heeft een kerk vol Boeddha’s: ‘Het blijft een beeld, het is niet heilig.’

Door Sanne Albers 13 december 2019

Heb jij hem wel eens gezien? De kerk aan de Rielerweg, vol met Boeddha’s. Peter Vredeveld vertelt ons hoe hij ooit is begonnen als verzamelaar en zijn tijdens zijn reis naar Birma de ander liefde van zijn leven ontmoette. Peter: ”Ik weet nog dat ik twee dagen per trein en een dag door het bos moest reizen naar een tempel midden in het bos, voor een beeld dat daar te koop stond.”

Eenentwintig jaar kwam hij in aanraking met Buddha. ”Ik was achttien, klaar met school en dacht wat wil ik eigenlijk.” Peter besloot te gaan reizen, tien weken naar Nepal in een dorpje bij de Himalaya. ”Ik had een enkele reis, maar na tien weken dacht ik waarom zou ik terug gaan?” Hij bleef een jaar. Toen was het geld op en moest hij terug naar Nederland.

”Ik ging terug naar Nepal, daar heb ik mijn vrouw ontmoet.”

Zo is het eerste contact met Azië ontstaan. ”Zodra ik weer geld had ging ik terug. Verschillende landen, waaronder Birma. Dat was toen nog erg gesloten. Er kwamen geen buitenlanders, althans bijna niet. Dat trok me wel, het avontuur.” Daar kocht Peter zijn eerste beeldjes. ”Ik moest de timmerman daar nog leren hoe je een krat moest timmeren.” Inpakpapier hadden ze ook niet. De beelden werden verpakt met oude kranten. Peter: ”Er zijn twintig beelden hier aangekomen, allemaal wat kleiner, van hout. Die waren vrij snel verkocht.”

Peter: ”Ik had ze niet met de intentie gekocht, om door te verkopen. Maar ik dacht, misschien is het leuk om dat nog eens te doen. Me daarin te verdiepen. Dus ging ik terug, ook naar Nepal. Daar heb ik mijn vrouw ontmoet. En zo is de handel langzaam een beetje begonnen.

Tekst gaat verder onder foto’s

Van kerkganger naar boeddhist

Vroeger ging hij naar de kerk, maar sinds het reizen is hij daarmee opgehouden. Peter: ”Mijn vrouw is Hindoe, in Birma is men grotendeels boeddhist. Ik weet niet of ik mijzelf een boeddhist kan noemen, maar het loslaten en niet materialistisch zijn trekt mij wel. Ik heb bijvoorbeeld een heel bijzonder beeldje uit de 12e eeuw, maar het blijft een beeld. Het is niet heilig. Als boeddhist heb je geen Boeddhabeeld nodig, zo voel ik dat. Het gaat om de levenswijze van Boeddha; het loslaten en de rust vinden in jezelf. Een beeld is een referentie aan Boeddha. Dat is met de katholieke beelden ook zo.”

”Van een 400 jaar oud Boeddhabeeld gaat mijn hart wel sneller kloppen.”

En wat maakt het Boeddhabeeld zo bijzonder voor Peter? ”Het meest bijzondere in de tempel is toch de Boeddha. Daar hangt een soort mystiek omheen. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met een bronzen beeld van meer dan 400 jaar oud in de binnenlanden van Birma. Daar gaat mijn hart wel sneller van kloppen. Ik heb ook beelden die 1000 jaar oud zijn. Gaaf toch, dat ze destijds al dingen konden maken die zo mooi zijn.”

Verhalen van de beelden

Tegenwoordig is hij zelf nog zo’n drie maanden per jaar in Azië te vinden. ”Ze hebben daar nu ook gewoon telefoons, dus ik krijg vaak foto’s van beelden en moet op basis daarvan beslissen of ik het koop.” Meestal gaat dat goed. ”Maar ik ben ook wel eens besodemietert, ach dat houdt je scherp. De handel is gebaseerd op vertrouwen, dat vind ik mooi, de band die je hebt met de mensen daar. In die twintig jaar heb ik ook goede vrienden gemaakt in Birma en Nepal.”

Toch vindt hij het zoeken, zoals dat in het begin ging, het leukst.  Peter: ”Ik ging naar Nepal, Birma of India en nam geld mee. Dan kwam ik daar iemand tegen die een beeld te koop had. Ik weet nog dat ik twee dagen per trein en een dag door het bos moest reizen naar een tempel midden in het bos, voor een beeld dat daar te koop stond. Ondertussen kom ik er vaak, dan wordt dat normaal. Daarom gaan we nu naar India, naar een plek waar ik nog nooit geweest ben. Weer dat avontuur! Misschien wordt het ook wel helemaal niks, maar dat gaan we zien.”

Lees ook:

Persee: giga borrelpanken en sneeuwwitte kerstbieren!

Eigenlijk heb je natuurlijk geen excuus nodig om een borreltje te gaan drinken in Persee. Maar met k...

Ho, ho, hopeloos in de war van de openingstijden van supermarkten tijdens de feestdagen? Wij helpen je op weg!

Plan jij graag je kerstinkopen nauwkeurig en wil je daarom precies weten wanneer de supermarkten ope...
vuurwerk-unsplash

Heb jij al vuurwerk ingeslagen?

Knallend het jaar uit? Hier haal jij jouw vuurwerk in Deventer... Tuinmani Bij Tuinmani kun je...

Malinka van Siebel Juweliers: ‘Ze kwam ons bedanken met een doos bonbons van Lentelink!’

December is de maand van cadeautjes geven, aan familie, vrienden of je geliefde. Een mooie ring of n...

Meer over Vredeveld Aziatische Kunst ontdekken?

Vredeveld Aziatische Kunst

Rielerweg 71-73, Deventer

adv.