Patrick meet al dertig jaar haarwerken aan: ‘Pavette geeft klanten hun identiteit weer terug’

Pavette Deventer
Patrick in zijn Pavette-vestiging in Deventer.

Iedereen die wel eens een bezoek heeft gebracht aan het Deventer Ziekenhuis kent hun salon. Degene die er klant is, weet echter pas hoe waardevol het werk van Patrick (54) en Marlinda (51) Legebeke is. “Veel vrouwen komen voor zowel een haarwerk als een borstprothese bij ons.”

Het is dertig jaar geleden dat Patrick zijn onderneming oprichtte. “Mijn vader was kapper en dat trok me aan”, zegt hij. Al had dat in eerste instantie niet per se met het kappersvak te maken. “Het feit dat je op school dingen opgedragen kreeg, stimuleerde me om vroeg het ondernemerschap in te stappen”, lacht hij. “Ik werd kapper en knipte enkele jaren in loondienst, maar al snel kwam ik erachter dat ik graag eigen baas ben.”

Van regulier naar gespecialiseerd

Pavette werd in het leven geroepen. “Eerst als reguliere kapperszaak die uitgroeide tot een onderneming met vijf verschillende locaties in de regio.” Tot bij Patrick dé schrik van iedere kapper werkelijkheid werd. “Ik bleek kapperseczeem te hebben, een allergie voor haarkleurstof.”

Als rasechte ondernemer bekeek hij welke mogelijkheden er overbleven. “Eerder had ik ervaring opgedaan met haarwerken, ik besloot dit uit te breiden.” Inmiddels is zijn Pavette veertien jaar gevestigd in het Deventer Ziekenhuis en is de specialisatie voor het aanmeten van haarwerken tot in de puntjes doorontwikkeld.

Lees verder onder de foto.

Patrick en Marlinde voor hun zaak Pavette in het Deventer Ziekenhuis.

“De vraag is in de loop van de jaren enorm gegroeid. Ook de kwaliteit van de werken is flink vooruit gegaan. Vroeger had je echt ‘een pruik op je kop’, nu is het niet van echt te onderscheiden”, zegt partner én collega Marlinda. Zij voegde zich in 1998 in het bedrijf. “Sterker nog, de haarwerken zijn van echt haar. Liefst Europees, dat is de allerbeste kwaliteit op dit moment.”

Ze zien met name vrouwen die om welke reden dan ook op zoek zijn naar een oplossing voor verdwijnend haar. “Dat zijn niet alleen vrouwen die door een chemobehandeling vooraf weten dat ze hun haar zullen verliezen. Er zijn bijvoorbeeld ook dames die kampen met mannelijke kaalheid. Natuurlijk zijn er ook mannen met haarproblemen. Iedereen is bij ons welkom.”

Kwetsbaar en privacygevoelig

De behandelingen gebeuren meestal niet in de bekende salon centraal in het Deventer Ziekenhuis. “Daar zit je behoorlijk in de etalage, terwijl onze klanten zo kwetsbaar zijn en ons vakgebied zo privacygevoelig. Je kunt je niet voorstellen hoe het is om je haar eraf te moeten scheren. We hebben daarom een extra afgesloten ruimte verderop in het ziekenhuis.”

Weer zichzelf

Daar weet het koppel de klanten op hun gemak te stellen. “Grootste vraag is meestal of ze er weer als zichzelf uit zullen zien”, zet Patrick. “En daarvoor doen we ons uiterste best. Wel zijn we altijd eerlijk, want het blijft maatwerk. Maar vaak komen we heel dichtbij en is het haarwerk niet van echt te onderscheiden.” Dat merkt hij aan de reacties. “Soms word je even geknuffeld. Mensen hebben het idee dat ze hun identiteit weer terug hebben.”

Haarwerken en borstprotheses

Daarin zijn Patrick en Marlinda in de afgelopen jaren nog een stapje verder gegaan. “Doordat we bij de afdeling oncologie zaten, hebben we ons verdiept in de borstprotheses. We zijn een samenwerking aangegaan en op die manier kunnen we onze klanten niet alleen voorzien van een nieuw haarwerk, maar heeft onze collega in dezelfde ruimte de mogelijkheid om ze te helpen met een borstprothese. Ook verkopen we lingerie en nachtkleding, wat heel prettig kan zijn als iemand langer in het ziekenhuis moet verblijven.”

Uitbreiding van het aanbod is voorlopig niet nodig, de zaak zelf daarentegen is toe aan een make-over. “We krijgen er wat meters bij en gaan rigoureus verbouwen, hopelijk dit jaar nog.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Bespaartip: Kringloopwinkel RataPlan opent deze week in Deventer”

Bespaartip: Kringloopwinkel RataPlan opent deze week in Deventer

Raimon RataPlan Deventer
Ga naar “Deventer wordt alsmaar mooier en dít team zorgt daarvoor (+ voor- en nafoto’s!)”

Deventer wordt alsmaar mooier en dít team zorgt daarvoor (+ voor- en nafoto’s!)

Aangeboden door Voortman Schilderwerken B.V.

Het team van Voortman Schilderwerken staat voor je klaar! | Foto: Voortman Schilderwerken
Ga naar “Marleen opent Chocolate Stories: ‘Smakelijke cadeaus die passen bij Deventer Boekenstad’”

Marleen opent Chocolate Stories: ‘Smakelijke cadeaus die passen bij Deventer Boekenstad’

Chocolate Stories Marleen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “COURGETTE OF AUBERGINE”

COURGETTE OF AUBERGINE

 • Jumbo
 • Geldig t/m 13 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Flexwerker broodvoorziening”

Flexwerker broodvoorziening

 • Stichting Woon- en Zorgcentrum Humanitas
 • Parttime
Ga naar “Catering medewerker”

Catering medewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Projectleider vastgoedverduurzaming”

Projectleider vastgoedverduurzaming

 • Cobuilders BV
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Deventer krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Deventer krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 26 juni 2023

Topper

Ga naar “Deventer Op Stelten”

Deventer Op Stelten

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Deventer op stelten 2023Deventer op stelten 2023
Ga naar “Deventer Stadsfestival”

Deventer Stadsfestival

 • 15 juli 2023
Deventer Stadsfestival
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
STAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw DeventerSTAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw Deventer
Ga naar “Het Buddycafé”

Het Buddycafé

 • De Fermerie
 • 7 juni 2023