Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sjoek en Jolanda openen afscheidshuis: ‘Elke uitvaart is anders, dat maakt het vak zo mooi’

Door Wingerien Voortman 28 juni 2019

Vijf jaar geleden begon Sjoek voor zichzelf als ondernemer in de uitvaartzorg, binnenkort opent hij samen met zijn vrouw Jolanda een afscheidshuis in Colmschate. Ze willen er samen zijn voor de nabestaanden en ze een plek bieden die voelt als een fijne huiskamer waar ze dag en nacht terecht kunnen.

Beginnen in de uitvaartzorg

Sjoek vertelt: “Ik was me aan het voorbereiden om een marathon in Uganda te gaan lopen, en in die tijd overleed een tante van mij. Of het toevallig is weet ik niet, maar de man van uitvaartbegeleidster was bezig met dezelfde marathon voorbereiding als ik. We zaten ook nog eens in dezelfde voorbereidingsgroep voor de marathon onder andere om geld in te zamelen voor de lokale bevolking in Uganda. Toen ik op de uitvaart van mijn tante kwam en hem zag kwamen we met elkaar in gesprek over het werk als uitvaartbegeleider. Na een opleiding gevolgd te hebben die bij me paste, ben ik voor mezelf begonnen. In de praktijk leer je het pas echt, elke familie is anders en door te luisteren en mee te denken ontstaat er in de loop van de week een proces met de nabestaanden.”

Jolanda werkt nu in de gehandicaptenzorg, maar gaat straks het afscheidshuis samen met haar man runnen. Het werken in de uitvaartzorg is nieuw voor haar. “Ik heb het altijd interessant gevonden. Bewoners die kwamen te overlijden hebben we altijd zelf afgelegd. Toen ik Sjoek ontmoette was hij net klaar met de opleiding en gaandeweg raak je meer betrokken bij zijn werk. Je komt in een wereld terecht en wordt er door geraakt. Het gaat met een traan en een lach. Geen enkel overlijden is met elkaar te vergelijken, is diegene lang ziek geweest of kiest iemand voor euthanasie? Je weet niet wanneer je gebeld wordt en waar je in terecht komt.”

Verhalen die een diepe indruk maken

Soms maken ze iemand mee die een diepe indruk achterlaat, enige tijd geleden was er een man die koos voor euthanasie – hij had alles volledig zelf geregisseerd en geregeld. “Deze man kwam terug van een vakantie en ging naar de dokter met rugpijn, hij bleek ernstig ziek te zijn. Er was geen behandeling meer mogelijk en hij koos voor euthanasie. Tot in de puntjes had hij het zelf geregeld om zijn vrouw en kinderen na zijn overlijden te ontzien in het regelen van de uitvaart. Welke kist hij graag wilde, hoe de vazen met bloemen om zijn kist zouden komen te staan en ook zijn rouwkaart had hij zelf geschreven en opgemaakt. We hebben er bewondering voor hoe iemand zo gedetailleerd zijn laatste wensen op kan schrijven en uit laat voeren in zo’n kort tijdsbestek.”

“Elke uitvaart is anders, dat vind ik mooi aan mijn vak omdat iedereen anders is en denkt. De muziek moet passen en een koffietafel is niet meer standaard. Er was ook eens een uitvaart waar de gasten een laatste groet met stift op de kist mochten schrijven. Wanneer ik naar terugkijk naar de uitvaarten welke ik mocht begeleiden en de muziek die werd afgespeeld, kan ik geen duidelijke uitvaart top 10 opnoemen. Er zijn de standaard nummers, maar je hoort steeds meer de hedendaagse muziek tijdens het afscheid. Ook hoeft de muziek, in mijn ogen, niet altijd zachtjes op de achtergrond – het mag vaak wel wat harder als de muziek zich er voor leent.”

Ondernemersduo Uitvaartzorg Deventer
Het ontwerp van het afscheidshuis | Foto van Uitvaartzorg Deventer

Het afscheidshuis

“Het afscheidshuis krijgt twee 24-uurs kamers waar de familie een sleutel van krijgt, zo kunnen ze in privé sfeer bij de overledene zijn. Afgelopen week zijn ze begonnen met de bouw, het afscheidshuis wordt prefab gebouwd en komt over een aantal weken hier naar de locatie. In september willen we graag open, nu zijn we met alle voorbereidingen bezig – dit moet een prettige sfeer krijgen. Een woonkamer gevoel met veel daglicht en verschillende zitjes, we willen graag dat mensen zich er “thuis” voelen. Hier in de stad heb je verschillende opbaarmogelijkheden, veel kamers zijn vaak koel en afstandelijk – het nodigt niet uit om wat langer te blijven vinden wij. Voor ons is het geslaagd als mensen langer blijven, in de kamer de enveloppen voor de rouwkaart schrijven en misschien zelfs ’s avonds het glas heffen op het leven of wat te eten bestellen. Het kan bij ons allemaal.” We vinden het wel spannend hoe het afscheidshuis wordt ontvangen door de Deventenaren en wat ze er van gaan vinden, omdat het anders is dan wat we gewend zijn.

Naast de optie van thuis opbaren of een rouwcentrum bieden Sjoek en Jolanda een thuisomgeving aan voor de overledene, de familie en vrienden. In een huiselijke sfeer kunnen nabestaanden op deze manier rustig afscheid nemen van de overledene, op Facebook kun je de vorderingen van de nieuwe onderneming volgen.

Indebuurt_Deventer_Barbershop De Schuur 1

Ondernemersduo Katy en Levi: ‘In onze Barbershop kunnen mannen zichzelf zijn’

Katy woonde jarenlang in het buitenland en Levi was uitgezonden voor het leger. Via Instagram hebben...
haarmode

Oproep: leuke ondernemersduo’s in Deventer gezocht!

Heb jij een restaurant samen met je echtgenoot? Run jij een kroeg samen met je broer? indebuurt Deve...
binnenkijken-bij-moon

Powervrouwen! Deze Deventer ondernemers zijn genomineerd voor zakenvrouw van het jaar

Who run the world? Girls! In Deventer kunnen vrouwen er ook wat van. We hebben namelijk heel wat vro...


Meer over Uitvaartzorg Deventer ontdekken?

Uitvaartzorg Deventer

uitvaartcentra

GeopendHele dag

Batenburg 610, Deventer

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.