Moeder en dochter uit Deventer maken kussens van wereldwijde stoffen: ‘Handgemaakt én uniek!’

Dochter Dixie (links) en moeder Yvonne (rechts) werken aan handgemaakte kussens van bijzonder textiel | Foto: Nona-Dunia

Traditionele stoffen – afkomstig uit verschillende werelddelen – de welverdiende aandacht geven door er handgemaakte kussens van te maken. Dat is de missie van Nona-Dunia, de webwinkel van moeder Yvonne (59) en dochter Dixie (24) uit Deventer. ”Wij hopen dat mensen hierdoor een connectie voelen met de rest van de wereld.”

Wat begon als een gezamenlijke passie, groeide uit tot het runnen van een eigen bedrijf. ”De liefde voor verschillende culturen zit bij ons in het bloed. Bij Dixie is dat letterlijk het geval”, zegt Yvonne. ”Haar vader is Indisch en samen met hem heb ik veel van de wereld gezien.” Ook dochter Dixie raakte al op jonge leeftijd gefascineerd door de culturele verschillen in de wereld en reisde af naar Azië. ”We werden allebei verliefd op de manier hoe textiel op traditionele wijze wordt gemaakt. Dit verdient volgens ons véél meer aandacht.”

Krachten bundelen

Niet alleen de indrukwekkende reiservaringen, maar ook de creativiteit van Dixie speelde een rol bij het opstarten van een eigen webwinkel. ”Voor mijn eindproject op Cibap ging ik terug naar mijn roots en maakte ik een jurk, geverfd met indigo. Vanaf dat moment begon het te kriebelen om meer producten te maken en besloten wij om vanuit onze passie iets moois op te richten. Zo ontstond Nona-Dunia”, legt Dixie uit.

Tekst gaat verder onder de Instagrampost.

Unieke stoffen met een verhaal

Door de indrukwekkende reizen hebben de dames uit Deventer de prachtige stoffen uit Indonesië, Afrika en Zuid-Amerika ontdekt én de makers van het materiaal leren kennen. Het bijzondere textiel uit deze landen wordt door Yvonne en Dixie ingekocht en omgetoverd tot schitterende, handgemaakte kussens. ”Het zijn unieke stoffen die wij niet inkopen als enorme rollen, maar als een lap die met de hand is geweven en geschilderd.”

Aan de stoffen wordt maandenlang gewerkt

Een enorm verschil met hoe wij in het westen omgaan met materiaal, aldus moeder Yvonne. ”Hier wordt textiel aan de lopende band geproduceerd en daarna zo goedkoop mogelijk verkocht. Een groot contrast, want aan deze stoffen hebben vrouwen maandenlang gewerkt. Soms zelfs op een rommelige veranda in the middle of nowhere. Dat is toch onbeschrijfelijk bijzonder? Met Nona-Dunia willen wij dan ook graag het verhaal achter een product vertellen en de herkomst delen met anderen. Wij hopen dat mensen hierdoor een connectie voelen met de rest van de wereld.”

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

Kledingstukken uit Guatemala

Dat de handgemaakte kussens van bijzondere stoffen zijn gemaakt, wordt extra duidelijk wanneer de dames vertellen over de huipiles uit Guatemala. ”Het kledingstuk wordt gedragen door Maya vrouwen. De stof voor deze blouses wordt met de hand geweven en daarna geborduurd. Ontzettend veel werk, maar een eeuwenoude werkwijze. Iedere regio of dorp heeft zijn eigen kleuren en motieven. We kopen deze vintage blouses in en hergebruiken het materiaal om er kussens van maken óf in originele staat te verkopen.” De webwinkel van moeder en dochter heet dan ook niet voor niets Nona-Dunia. ”Het is een letterlijke vertaling en betekent ‘wereldvrouw’ in het Maleisisch. Het maakt voor ons de cirkel weer rond.”

Wat een kussen kost? Dat kan enorm verschillen. ”Dit komt door de uiteenlopende stoffen die wij gebruiken. Daarnaast willen we alles zo eerlijk en duurzaam mogelijk inkopen en er een geschikte prijs voor vragen waar de mensen – die de stoffen hebben gemaakt – ook nog wat aan hebben. Het is tenslotte geen product om te laten verstoffen in de kast of weg te gooien alsof het niks is.”

Toekomstplannen

Op dit moment worden de producten aangeboden op Instagram, maar moeder en dochter hopen in de toekomst een website te kunnen lanceren. ”Ook lijkt het ons heel tof om de producten aan te bieden in winkels, maar dat zijn plannen voor later”, zegt Yvonne. ”We leven heel erg in het hier en nu en genieten dus ook van wat we nú mogen creëren. Het is een feestje om van zo’n bijzondere stof een uniek product te maken. Dus, spot je een mooi item op de Instagrampagina? Stuur ons gerust een berichtje, dan gaan wij voor je slag!”

Ook interessant:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie instellingen

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Djoen brengt al 25 jaar de smaak van Java naar Deventer: ‘Ik kook nog steeds alles zelf’”

Djoen brengt al 25 jaar de smaak van Java naar Deventer: ‘Ik kook nog steeds alles zelf’

Java House
Ga naar “Peter brengt het geheim van de smid tot leven in Deventer: ‘Mijn droom wordt werkelijkheid’”

Peter brengt het geheim van de smid tot leven in Deventer: ‘Mijn droom wordt werkelijkheid’

Ga naar “Annelot (26) en Meike (21) runnen nu Broodbode Deventer: ‘We zoeken ook weer een locatie in het centrum’”

Annelot (26) en Meike (21) runnen nu Broodbode Deventer: ‘We zoeken ook weer een locatie in het centrum’

Broodbode Deventer

In onze gids

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Freshman lunchen Deventer BibliotheekFreshman lunchen Deventer Bibliotheek

Nu gesloten

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 00:00
  4,5
  (299)

Nu geopend

4,5
(299)

Aanbiedingen

Ga naar “Vest omkeerbaar € 21,99”

Vest omkeerbaar € 21,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00”

Fletcher bestaat 25 jaar! € 25,00

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Jack & Jones hoodie € 17,99”

Jack & Jones hoodie € 17,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6”

AH Rundergehakt 300 gram van € 6,98 voor € 6

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker bedrijfsrestaurant”

Medewerker bedrijfsrestaurant

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Verkoopmedewerker”

Verkoopmedewerker

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Workshop ‘Geef je kleding een tweede kans’”

Workshop ‘Geef je kleding een tweede kans’

 • Duurzaamheidscentrum Deventer
 • 8 oktober 2022
Duurzaamheidscentrum Deventer organiseert op 8 oktober 2022 een kledingworkshopDuurzaamheidscentrum Deventer organiseert op 8 oktober 2022 een kledingworkshop

Topper

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Halloween in Deventer”

Halloween in Deventer

 • Van 27 okt t/m 30 okt