Nieuw! Marcel & Yvonne van KoffieMakerij: ‘Dit is wat wij altijd al wilden doen’

Door Simone Groot Lipman 19 april 2019

Wat vonden we het jammer dat koffiebar Haven Oost haar deuren sloot afgelopen november 2018. Maar gelukkig is er nu weer wat nieuws! In het pand zit een nieuwe koffiebar: KoffieMakerij. Marcel en Yvonne ten Donkelaar gaan deze zaak samen runnen. Tijd dus voor een bakje koffie.

KoffieMakerij is een nieuw koffiecafé en zit in het pand van KoffieDok in het Havenkwartier. Marcel & Yvonne stonden al ruim twee jaar op streekmarkten en evenementen met hun mobiele koffiebar, maar nu was het tijd voor de volgende stap. Samen hebben ze er nog een fulltime baan naast, geen horeca achtergrond maar pakken vol passie dit avontuur aan. ”We leven nog in een roes, het is erg onwerkelijk, maar zo cool! We krijgen hier alle vrijheid en op deze plek komt alles samen. Dit is wat wij altijd al graag wilden doen.”

Lekkerste koffie

Het ondernemende stel komt uit het oosten, hebben lange tijd rondom Utrecht gewoond, maar zijn nu weer terug verhuisd in de buurt van Lochem. Yvonne: ”Deventer – met een prachtig centrum – stond hoog op ons lijstje om een zaak te openen. We kwamen graag bij Haven Oost, vanwege de lekkere koffie. Deze unieke kans kwam toevallig op ons pad en we zouden zeker spijt krijgen als we die niet aan zouden grijpen.”

Koffiemakerij
Foto | indebuurt Deventer

Passie voor koffie

Sinds een reis naar Oeganda, waar ze vrijwilligerswerk deden, is de passie voor koffie bij Marcel ontstaan. ”De koffiekoorts kwam pas echt toen ik een cursus heb gevolgd. Ik was helemaal verkocht, ik word ook gewoon zo vrolijk van koffie! En ik heb het ook nodig ’s ochtends om wakker te worden en in alle rust te genieten van een stevige bak koffie. Zo heb ik altijd de Aeropress mee in mijn rugzak als we op reis gaan. Verder ben ik echt een slow filter man, deze opa en oma trend is nu ook weer helemaal hip!”

‘Koffie blijft een ontdekkingstocht’

Puzzeltocht

Het allerleukste aan koffie, is simpelweg blijven ontdekken. ”Ik hou het niet bij één boon. In de zaak heb ik ook twee verschillende bonen espresso, dat is uit eigen interesse en liefhebberij, maar ook om bezoekers de diversiteit van koffie te kunnen laten proeven. Koffie blijft een puzzeltocht. Wat haal je uit je koffie? Je kunt er heerlijk mee spelen. Zo kun je met dezelfde boon en verschillende zetmethodes diverse smaken uit een koffie halen. Op dit moment is de Afrikaanse boon mijn favoriet, een iets wat fruitige koffie. Het geeft een kick om het beste uit de koffie te halen en zo kan ik de klant net dat extra stukje beleving geven.”

Koffiemakerij
Foto | indebuurt Deventer

Havenkwartier

De koffiebar zit in het Havenkwartier en dus niet in hartje centrum. Yvonne: ”Het is een jonge en hippe buurt. We hopen natuurlijk dat mensen straks een blokje om fietsen voor een goede bak koffie en hier in alle rust van genieten. Of een to go, dat kan ook.” Deze plek biedt juist ook andere mogelijkheden. Marcel: ”We willen graag proeverijen organiseren en ook eventueel koffiebonen en losse thee erbij gaan verkopen.” Het is een koffiebar, maar je kunt hier ook terecht voor thee, zelfgebakken taarten en zelfs een kleine simpele lunch.

Koffiemakerij
Foto | indebuurt Deventer

Ultieme droom

Deze koffiebar in onze Hanzestad sluit naadloos aan bij hun ultieme droom, vertelt Yvonne ons. ”We zouden graag in de toekomst onze opgedane kennis en ervaring delen en ook een koffiebar in Oeganda willen realiseren. Niet gerund door onszelf maar juist door de Oegandezen, zodat ze zelf in staat zijn inkomsten te genereren voor hun project. Een meerjarenplan. Eerst Deventenaren laten weten dat we er zijn!”


Meer over KoffieMakerij ontdekken?

KoffieMakerij koffiebars

Nu gesloten09:00 - 16:00

Scheepvaartstraat 6B, Deventer

Bekijk meer:koffiebars
  • Wil jij een 'Nieuw in Deventer' alert ontvangen?
    Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Deventer.

adv.