Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Loes en haar ambassadeurs maken Deventer wijken gezonder: ‘Ze eet nu geen rijst meer rond middernacht’

Door Janneke Pol 23 oktober 2020

Voedingscoach Loes Aarnink heeft een missie. Ze wil de Deventer wijken gezonder maken. Al sinds 2017 promoot ze het concept Deventer FitKids! en inmiddels heeft haar programma de eerste gezonde vruchten afgeworpen. “Het begint bij preventie van overgewicht bij kinderen en bewustwording in de buurt.”

Inspiratie voor het idee haalde ze uit Amsterdam. “Daar is sinds 2013 het project ‘Op Gezonde Tour’ bezig. Door middel van ambassadeurs wordt daar een gezond gewicht bij kinderen gestimuleerd”, zegt Loes. “Het bleek een succesvol programma dat nog steeds loopt. Iets dat ik ook goed vond passen bij Deventer.”

“Het project is niet om met een vingertje te wijzen naar wat er fout gaat, maar om enthousiasme en kennis over te brengen op buurtgenoten.”

Juist in Deventer kan de aandacht voor een gezonde levensstijl nog wel een zetje in de goede richting gebruiken, weet Loes. “Wat betreft beweging gaat het al goed in onze stad, maar een groot deel van een gezond gewicht is ook afhankelijk van eetgewoonten. Hoe jammer is het als een sportdag wordt afgesloten met een glas zoete ranja en een zakje chips?”

Zoveel mogelijk samen

Werk aan de winkel dus. “Het plan was om per wijk verschillende ambassadeurs te vragen hun buurtgenoten op sleeptouw te nemen naar een gezondere leefstijl. Door middel van vijf bijeenkomsten, waarvan vier met theorie over gezonde voeding, beweging en slaap. In één van de bijeenkomsten hebben we ‘gedroomd’ over de eigen gezonde buurt en in groepjes deze dromen visueel gemaakt op moodboards”, zegt Loes. “Wat daarop heel duidelijk naar voren kwam was ‘samen’. Samen gezond eten, samen koken, samen bewegen, naar elkaar omkijken, elkaar helpen en motiveren gezonder te leven. Ze dromen ervan gebruik te kunnen maken van gezamenlijke voorzieningen als speeltuin en moestuin. Daarbij wilden alle groepjes meer eetbare planten, struiken en bomen in zijn of haar buurt, waar iedereen gebruik van mag maken.”

“Ik neem nu buurtgenoten mee door de wijk, op zoek naar eetbare planten.”

Aan het eind van het traject is er een certificaat voor de deelnemers. “Deventer FitKids! richt zich in de basis op preventie van overgewicht bij kinderen, omdat het daar allemaal mee begint. Maar daarvoor moeten alle bewoners van de buurt worden gestimuleerd.”

Voorstad en Keizerslanden

De wijken waarin Deventer FitKids! werd gelanceerd, zijn niet zomaar gekozen. “In samenwerking met de gemeente en GGD is besloten om in Voorstad en Keizerslanden te starten, hier is het probleem het grootst.” Het lukte Loes om zo’n vijftien ambassadeurs te enthousiasmeren. Twee van hen zijn Bianca ter Haar en Dian Paramita. “Ik ben mijn hele leven al bezig met een gezonde levensstijl, naar mijn idee is gezond leven een basisbehoefte”, zegt Dian. “Ik ben altijd nieuwsgierig geweest en dus leerde ik veel van mijn moeder. Ze had in Indonesië haar eigen moestuin en zo leerde ik alles over het oogsten van eigen voedsel”, zegt ze. “Nu neem ik buurtgenoten mee door de wijk, op zoek naar eetbare planten.”

“Nu ik anderen informeer, heb ik de kennis ook zelf beter in mijn hoofd.”

Voor Bianca kwam het initiatief op het juiste moment. “Ik had me net voorgenomen om te werken aan een betere conditie. Mijn plan was onder andere om meer te gaan bewegen, al doe ik dat niet graag alleen. Zo ontstond er uit dit initiatief een wandelclubje waarmee we wekelijks afspreken”, zegt ze. “Ook wist ik al veel over gezonde voeding, maar leer ik toch nog erg veel. Zo pakte ik bijvoorbeeld donker brood, omdat het me gezonder leek. Nu weet ik dat donker brood niet per se volkoren hoeft te zijn”, zegt Bianca. “Nu ik anderen hier ook over informeer, heb ik de kennis zelf ook beter in mijn hoofd. Ik zie dat het meer leeft in mijn wijk en op de school van mijn kinderen.”

Kleine stapjes

Die vooruitgang ziet Loes bij meerdere deelnemers. “Een van oorsprong Somalische vrouw had bijvoorbeeld als gewoonte om midden in de nacht uitgebreid rijst te eten. Ook was ze helemaal niet gewend groente te eten. Hier wil ze na de nieuwe inzichten verandering in brengen. Buurtgenoten geven elkaar bijvoorbeeld tips voor bij het koken”, zegt Loes. “Een ander is gestopt met koffie drinken omdat ze er altijd een behoorlijke hoeveelheid suiker in deed. Al die kleine stapjes zijn precies waar het om gaat: zelfactivatie en bewustwording. Het programma is niet bedoeld om met een vingertje te wijzen naar wat er fout gaat, maar om enthousiasme en kennis over te brengen op buurtgenoten. Op die manier kunnen we nog jaren doorgaan.”

Deventer FitKids! wordt ondersteund door Gemeente Deventer, Samen Gezond in Deventer en Salland Verzekeringen. Zie jij het nu ook zitten om een steentje bij te dragen en ambassadeur te worden in jouw wijk? Neem dan contact op met Loes.

Drukte in Deventer ontlopen? Weekendtips voor een paar heerlijk rustige dagen in eigen stad

Voorlopig mijden we de drukte zoveel mogelijk, ook in eigen stad. Toch kun je er ook een heerlijk we...
Overstraat

Hartje Deventer! Deze woningen staan in het centrum en zijn nu te koop

Van de Brink tot de Kleine Poot en van de Polstraat tot de Kleine Overstraat. Ook in het centrum van...
Verde

Nieuw zaakje gespot! Verde is geopend en dit kun je er krijgen

Al gezien? In winkelcentrum Colmschate is een nieuwe winkel gevestigd. Verde is de naam. De winkel v...
lokale ondernemers

Oproep aan Deventenaren: ‘Lokale ondernemers knokken voor hun voortbestaan en jij kunt ze helpen!’

Heb jij hem al gelezen? De brief die namens Deventer ondernemers in De Stentor gepubliceerd is? Pete...

adv.