Jolanda stopt met Kar-ma en zij nemen het stokje van haar over: ‘Dat was het dan’
Zo’n anderhalf jaar geleden startte Jolanda Timmer haar horecazaak Kar-ma in de Spijkerboorsteeg (voorheen A Taste of Honey). Nu zet…
Al jaren werken chef-kok Lars Visser (30) en bedrijfsleider Eric-jan Klessens (33) samen in horecazaken in het noorden van het land. Toch besloten de vrienden die ene droom nu te realiseren: het openen van een eigen restaurant. “Voorlopig willen we het met z’n tweeën kunnen runnen.”
De Gaffel in Valthe en hotel Rikus in Eext moeten het na een jaar of tien zonder Lars en Eric-jan stellen. De heren besloten hun droom achterna te gaan en startten een eigen restaurant. “Zoekgebied voor een locatie was midden Nederland. Het westen was ons te druk, het zuiden te ver. We hebben gekeken in Arnhem en Nijmegen, ook in Zutphen en Zwolle. Maar toen we in Deventer kwamen, wisten we het direct. Het is hier groen, er staan mooie panden, het publiek is erg gemêleerd en dan die prachtige skyline.”
Op zoek naar het meest geschikte pand in Deventer hadden ze hun wensen bij de makelaar neergelegd. “Kleinschalig, een open keuken en een stuk of acht tafels.” Precies wat ze vonden op de voormalige locatie van Karma aan de Spijkerboorsteeg. “Die binnentuin was een cadeautje, dat wisten we helemaal niet.” De mannen maken dankbaar gebruik van de extra ruimte. “Hier groeit kamille en daar munt, voor verse thee”, wijst Eric-jan. “De aardbeien zijn bijna rijp en verschillende kruiden kunnen we plukken uit eigen tuin.”
Het past bij het concept van Nuchter. “Puur en lokaal, daarop is de kaart gebaseerd. We gaan met de seizoenen mee en bepalen de gerechten op basis van de groente die op dat moment voorradig is. Groente en meel komen van de Oosterwaarde, Slagerij Ter Weele levert het vlees.”
Lees verder onder de foto’s.
Dat vlees komt trouwens niet panklaar de keuken binnen. “We kopen het gehele dier in, dat benen we zelf uit”, zegt Lars. “Het kan dus maar zo zijn dat het ene tafeltje een gedeelte van de schouder heeft en de ander een bereiding van de nek. We gaan verspilling zoveel mogelijk tegen, de botten gebruiken we bijvoorbeeld voor een mooie saus.”
Ook het interieur hebben de ondernemers zelf samengesteld. “We zijn uit gegaan van wat we zelf fijn vinden tijdens een diner. Dat is rust, fijne stoelen met stevige tafels en goede glazen.” Voor wijn welteverstaan. “Door onze naam krijgen we vaak de vraag of we dan wel alcohol schenken”, lacht Eric-jan. “Dat is zeker het geval. We hebben een mooie wijnkaart bij het wisselende menu.”
Op de vraag hoe het gezamenlijke ondernemerschap als vrienden bevalt, wordt duidelijk dat de naam ‘Nuchter‘ ook persoonlijk goed bij het duo past: “We merken eigenlijk maar weinig verschil, het gaat eigenlijk wel relaxt zo. Voorlopig willen we hooguit eens groeien door een afwasser erbij te nemen, het liefst blijven we de zaak eerst met z’n tweeën runnen. Het zou mooi zijn dat gasten ons over een tijdje opnoemen als een van de aanraders in de stad Deventer.”
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken