Karleen opent ayurveda praktijk in Deventer: ‘Toen mijn zoontje overleed, gooide ik het roer om’

Karleen ayurveda deventer House of body and mind
Karleen in haar praktijk. Foto: indebuurt Deventer

Een paar jaar geleden woonde en werkte Karleen ten Duis (37) nog als business consultant in de Randstad. Toen ze haar zoontje Joep verloor, gooide ze haar leven helemaal om. Nu opent ze haar praktijk House of Body & Mind in het centrum van Deventer. “Ik heb zin om Deventenaren te helpen met yoga, massages en voedingsadvies”, vertelt ze.

Met een brede glimlach opent ze de deur van het grote pand aan de Keizerstraat in het centrum van Deventer. Karleen was de afgelopen weken druk bezig met klussen in de ruimte die ze huurt op de derde verdieping. In het pand zijn meerdere bedrijven gevestigd. “Ik zit hier echt tussen de ondernemers”, zegt ze. Maar zodra ze de deur van haar praktijk achter zich dichttrekt, merk je weinig reuring. Het is er rustig en licht, er staat een massagetafel, er liggen boeken over yoga en ayurveda en op de kast staan een boeddhabeeld, klankschaal en potjes olie. Ze pakt een kopje chai en gaat zitten op een loungestoel in de hoek van haar praktijk.

Afscheid nemen van een kindje

“In 2019 werkte ik als business consultant bij een food & facility bedrijf. Mijn vriend en ik woonden in Amsterdam en na twee miskramen raakte ik voor de derde keer zwanger”, vertelt ze. “Alles zag er goed uit, totdat mijn bevalling opeens opgang kwam na 25 weken zwangerschap. Het kindje was nog zo klein, dat de kans op overleven minimaal was. Uiteindelijk werd onze Joep levenloos geboren.”

Op dat moment staat Karleens wereld stil. “Net als bij een normale geboorte, kreeg ik ook zestien weken verlof. In het begin is iedereen nog erg betrokken, maar na een poosje gaat het gewone leven weer door terwijl ik mijn verdriet juist wilde delen. Ik merkte dat yogalessen me daarbij hielpen. Langzaam vond ik het vertrouwen in mijzelf terug.”

Lees verder onder de foto’s >

De weg naar ayurveda

Ze besluit om een yoga-opleiding in Spanje te volgen. “Tijdens die cursus werd ook veel aandacht besteed aan ayurveda, een levens- en geneeswijze uit India. Dat vond ik zó interessant dat ik daarna ook nog ayurveda ben gaan studeren.”

Wat is ayurveda?

Ayurveda is een Indiase levens- en geneeswijze die al duizenden jaren bestaat. Ayus betekent ‘leven’ en Veda betekent ‘kennis’. In de breedste zin van het woord betekent Ayurveda dus ‘kennis over het leven’.

De leer is gebaseerd op drie lichaamstypen, de dosha’s Pitta (vuur), Kapha (aarde) en Vata (lucht). Iedereen is in te delen in één of meer dosha’s. Het is de kunst om je dosha’s in balans te houden. Dat doe je met aanpassingen in je voedingspatroon of met behandelingen zoals massage’s of het gebruik van kruiden- en plantextracten.

Opnieuw zwanger

De opleiding komt Karleen goed van pas, want tot haar grote geluk raakt ze opnieuw zwanger. “In ayurveda is veel aandacht voor zwangerschap. Ik was ontzettend blij, maar ook erg angstig. Ik kreeg extra controles in het ziekenhuis en tegelijkertijd zorgde de ayurveda ervoor dat ik goed voor mijzelf bleef zorgen. Het hielp me om mijn angsten onder controle te houden.” Uiteindelijk bevalt Karleen in de zomer van 2021 van haar dochter Sophie. “Dit was voor mij het moment om mijn hart te gaan volgen.”

Verhuizen naar Deventer

Ze neemt afscheid van haar baan als consultant en verhuist met haar gezin naar Deventer. “Ik wilde weg uit de drukte en mijn familie woont hier in de buurt. We kochten het huis zonder dat ik het had gezien, hartstikke spannend. Maar ik vind het een heel leuke stad en wil hier niet meer weg.”

Eigen praktijk openen

Ook haar carrière komt in een nieuw licht te staan. “Ik gaf al massages, ayurveda consulten en online yogalessen aan mensen die ik ken. Ik merkte al snel dat dat steeds groter werd. Toen ik mijn baan opzegde, besloot ik er volledig voor te gaan. Zo ontstond House of Body & Mind. Alles wat ik doe, onder één dak. Eerst vooral online, maar nu dus ook met een eigen praktijk in het centrum van de stad.”

Lees verder onder de foto’s >

Ayurveda voor iedereen

“Veel mensen denken dat ayurveda heel zweverig is, maar dat valt reuze mee. Het is voor iedereen en door een paar simpele aanpassingen in je leven, kun je je zomaar een stuk beter gaan voelen of van je klachten afkomen.”

“Toen ik ayurveda leerde kennen, ben ik het zelf gaan uitproberen”, vertelt Karleen. “Iets anders eten, voedselcombinaties uitproberen, meer warm eten. Het is heel persoonlijk, dus dat is ook hoe ik het bij House of Body & Mind aanpak. Vanuit de klacht achterhalen we wat jouw lichaam nodig heeft. Misschien heb je last van slapeloosheid, acne, een opgeblazen gevoel, stress, menstruatieklachten of vermoeidheid. Als je hier op consult komt, dan help ik je met jezelf leren kennen en ontdekken we samen wat wel en niet werkt. Daarna kun je het toepassen in je leven. Het is niet de bedoeling dat je je hele leven bij me blijft komen. Op een gegeven moment kun je het zelf.”

Ayurveda en zwangerschap

Door haar eigen ervaring heeft Karleen zich gespecialiseerd in ayurveda en zwangerschap. “Meerdere elementen van ayurveda kunnen je helpen tijdens je zwangerschap. Het kan je bijvoorbeeld ondersteunen als je een zwangerschapswens hebt, of als je tijdens je zwangerschap klachten ervaart. Bepaald voedsel kan de groei van je baby ondersteunen. En ik geef ook zwangerschapsmassages, zowel tijdens de zwangerschap als postpartum. Ik heb een speciale massagetafel met zo’n gat erin”, lacht ze.

“Maar”, benadrukt ze. “Ik ben geen wonderdokter. Ik geloof in de kracht van ayurveda in combinatie met de westerse geneeskunde. Zo heeft het mij ook geholpen. Ayurveda kan je lichaam ondersteunen, maar is geen quick fix.”

Deventer en ayurveda

Of Deventer klaar is voor Karleens behandelingen? Ze weet het nog niet. “Ik heb nu veel klanten uit het westen, maar ik wil ook heel graag Deventenaren helpen. Ayurveda is hier nog niet zo bekend, dus ik probeer het op een laagdrempelige manier uit te leggen. Je hoeft niet meteen een traject bij me te starten, je kunt ook alleen langskomen voor een fijne massage.”

De praktijk van Karleen is te aan de Keizerstraat 21 in Deventer. Via haar website kun je contact opnemen of een afspraak maken.

Meer ondernemers uit Deventer:

 • Wil jij een 'Nieuw in Deventer' alert ontvangen?
  Laat jouw e-mailadres achter en ontvang een seintje als we schrijven over nieuwe winkels, horeca of andere nieuwe plekken in Deventer.

House of Body & Mind

Keizerstraat 21, 7411 HD Deventer

Nu geopend

Meer informatie

House of Body & Mind

Keizerstraat 21, 7411 HD Deventer

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Marleen opent Chocolate Stories: ‘Smakelijke cadeaus die passen bij Deventer Boekenstad’”

Marleen opent Chocolate Stories: ‘Smakelijke cadeaus die passen bij Deventer Boekenstad’

Chocolate Stories Marleen
Ga naar “Nick vond zijn droombaan bij deze zorgverzekeraar: ‘Mijn drijfveer? Écht iets betekenen voor onze klanten’”

Nick vond zijn droombaan bij deze zorgverzekeraar: ‘Mijn drijfveer? Écht iets betekenen voor onze klanten’

Aangeboden door Salland Zorgverzekeraar

Ga naar “Medie (41) verkoopt glittersokken: ‘Je kunt ze zelfs op een begrafenis dragen’”

Medie (41) verkoopt glittersokken: ‘Je kunt ze zelfs op een begrafenis dragen’

&Medie glittersokken

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “COURGETTE OF AUBERGINE”

COURGETTE OF AUBERGINE

 • Jumbo
 • Geldig t/m 13 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Flexwerker broodvoorziening”

Flexwerker broodvoorziening

 • Stichting Woon- en Zorgcentrum Humanitas
 • Parttime
Ga naar “Catering medewerker”

Catering medewerker

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Projectleider vastgoedverduurzaming”

Projectleider vastgoedverduurzaming

 • Cobuilders BV
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Deventer krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Deventer krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 26 juni 2023

Topper

Ga naar “Deventer Op Stelten”

Deventer Op Stelten

 • Van 7 jul t/m 9 jul
Deventer op stelten 2023Deventer op stelten 2023
Ga naar “Deventer Stadsfestival”

Deventer Stadsfestival

 • 15 juli 2023
Deventer Stadsfestival
Ga naar “Dag van de bouw”

Dag van de bouw

 • 17 juni 2023
STAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw DeventerSTAAL Deventer Havenkwartier bouwproject nieuwbouw aannemer Dag van de Bouw Deventer
Ga naar “Het Buddycafé”

Het Buddycafé

 • De Fermerie
 • 7 juni 2023