Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jolien bezorgt recepten en lokale ingrediënten: ‘Het was een alternatief voor een koffietentje’

Door Janneke Pol 13 november 2020

Aanvankelijk was ze van plan een koffietentje te starten in Deventer, maar door de coronacrisis zag ze daar van af. Jolien van Es (37) vond een briljant alternatief. “Ik bezorg verspakketten met gezonde lokale producten met bijbehorende recepten.”

Het businessplan lag klaar en ze was al druk bezig met potentiële panden bekijken. Jolien van Es (37) stond in de startblokken om een gloednieuw koffietentje in de Deventer binnenstad te starten, tot Covid om de hoek kwam kijken. “Het leek me niet het geschikte moment om mijn plannen door te zetten”, zegt de onderneemster.

Lokale ondernemers steunen

Ze besloot het over een andere boeg te gooien. “Gezond eten is altijd een passie van me geweest. Aangezien ik nu toch even niets om handen had, bedacht ik om daar iets mee te gaan doen. Inspiratie haalde ze van social media. “Ik zag hoe hard #supportyourlocals nu nodig was, dus waarom zou ik mijn steentje niet bijdragen?”

De combinatie van haar passie voor gezonde voeding en een steuntje in de rug voor lokale ondernemers leverde ‘No Peanuts’ op, oftewel ‘geen eitje’. “De naam die eigenlijk was voorbestemd voor mijn koffiezaakje paste nu erg mooi bij dit concept.” Het idee? “Eigenlijk ben ik de lokale HelloFresh. Ik lever iedere week vijf recepten aan met bijbehorende ingrediënten. Die producten komen allemaal van lokale ondernemers”, legt Jolien uit.

“Veel Deventenaren willen wel verantwoord en lokaal eten, maar waar halen ze de tijd vandaan?”

Iets waar volgens Jolien veel Deventenaren op zitten te wachten. “Mensen willen vaak wel graag gezond en verantwoord eten met lokale producten, maar waar haal je de tijd vandaag om je hierin te verdiepen en het in huis te halen? Ik ga graag voor ze op pad om complete weekmenu’s te regelen.” Inmiddels heeft Jolien steeds meer adresjes in Deventer waar ze haar producten vandaan haalt. “Wekelijks kom ik bij zo’n tien lokale ondernemers over de vloer.”

Ook mag ze met haar Fiat Panda langs steeds meer Deventenaren om de verspakketten af te leveren. “Dat begon in juli natuurlijk bij vrienden en kennissen, maar de klantenkring wordt steeds breder. Denk aan jonge gezinnen in tijdnood, maar ook ouderen die zelf geen puf meer hebben om steeds weer alle gezonde boodschappen bij elkaar te zoeken. Mensen kunnen gewoon niet zelf steeds de boer op, op zoek naar mooie en kwalitatief goede ingrediënten.”

Tekst gaat verder onder foto. 

De gevulde pompoen. Foto|NoPeanuts
De groentebox. Foto|NoPeanuts
Spruitjes en pastinaak. Foto|NoPeanuts

Seizoensgebonden gerechten

Niet onbelangrijk: wat staat er dan op het No Peanuts-menu? “Ik koop altijd seizoensgebonden producten in, denk aan pompoen rond deze tijd van het jaar. De basis van mijn recepten is vaak van groente, maar er komt ook zeker standaard een paar keer per week vlees of vis op tafel. Verder streef ik naar een volledig biologische maaltijd”, zegt Jolien. En haar eigen favoriet? “Dat is echt een gevalletje ‘kill your darlings‘”, lacht ze. “Maar op dit moment is het de gevulde pompoen, denk ik.”

“Misschien had ik dit anders niet gedurfd.”

Nu No Peanuts als bezorgservice van verspakketten zo goed begint te lopen, lijkt het erop dat de coronacrisis haar juist iets positiefs heeft gebracht. “Nu werd ik op een bepaalde manier gedwongen om dit op te starten, misschien had ik het anders niet gedurfd. Het laatste jaar heb ik mijn hart gevolgd en eigenlijk beviel dat goed.”

 

Wanneer gaat nu eindelijk de Tango aan de Holterweg open voor gebruik?

Wanneer gaat de Tango aan de Holterweg nu eens een keer open? Het tankstation is nog altijd afgezet ...
mondkapjes

Gemeente Deventer deelt uit: duizenden gratis mondkapjes

Wat als je moet kiezen tussen het kopen van eten of een mondkapje? Voor Deventenaren met een laag in...
Easyslim.nu

Last van afvalschaamte: ‘Ze vertellen het aan niemand, zelfs beste vriendinnen weten het niet’

Mensen die last hebben van afvalschaamte; het is een veel voorkomend fenomeen, weet Leny Du Burck (5...
Snelle

Terugkijktip! Snelle verruilt vette sneakers voor modderlaarzen

In de YouTube serie 'BN'ers op de boerderij' was deze week Snelle aan de beurt. Samen met YouTuber K...

Politie vraagt: wie dumpte deze enorme berg afval in Schalkhaar?

Waar de meeste Deventenaren de natuur rondom onze stad zien als een heerlijke plek om te ontspannen,...

adv.