Rachel (28) uit Deventer ontwikkelt kleding voor blinden en slechtzienden

Rachel van SeeFeel ontwerpt haar kledinglijn. Hier zie je haar aan de kniptafel. foto indebuurt Apeldoorn

Duurzame én inclusieve dameskleding voor elke vrouw die ook nog speciale kenmerken heeft waarmee tegemoet gekomen wordt aan de verbeelding van visueel beperkte vrouwen. Met haar bedrijf SeeFeel ontwikkelt Rachel Lourens (28) uit Deventer kledingcollecties met een extra dimensie.

Door: Renée Kranenberg

Jonge ondernemers

In een hoek van het oude schoolgebouw van GGNet aan de Deventerstraat in Apeldoorn, in de voormalige huisartspraktijk, huurt Rachel een ruimte. Er zitten nog meer creatieve jonge ondernemers in dit gebouw. Zoals een beeldend kunstenaar en een fotograaf. Deze fotograaf heeft ook de productfotografie van de eerste collectie voor Rachel gedaan. “Super leuk om zo samen te werken”, licht Rachel toe.

Rachel van SeeFeel bij de ingang van haar bedrijf. Foto: indebuurt Apeldoorn

Droom

In januari 2020 is Rachel gestart met het verwezenlijken van haar droom: een kledingcollectie maken met kleding die impact maakt. Mét een eigen modeshow. Sinds maart 2021 doet ze dit met haar bedrijf SeeFeel vanuit de ruimte bij GGNet.

Rachel studeerde Fashion & Textile Technologies aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Zij heeft zich gespecialiseerd in materialen, verschillende samenstellingen van stoffen met diverse structuren en texturen. “Ik was altijd al aan het kijken hoe ik stoffen en kledingstukken kon maken zodat er een extra dimensie in kwam. Ik voel ook altijd aan stoffen”, vertelt Rachel. “Zo kwam ik ook op het idee om voor mijn afstudeeropdracht een collectie met een bepaalde impact te maken.”

Kleding shoppen

Het werd een echt bedrijf met een duurzaam geproduceerde collectie voor visueel beperkte vrouwen. Vrouwen die slechtziend of blind zijn. Kleding kopen wordt volgens Rachel een stuk leuker voor deze doelgroep als je speciale effecten toepast in kleding. “Het is voor deze mensen heel lastig om kleding te shoppen in een winkel. Zij kunnen enkel voelen aan een kledingstuk en personeel in de winkel vragen om meer te vertellen. Met deze oplossing kunnen zij zelfstandig kleding uitzoeken en combineren met andere kledingstukken.”

Maar deze collectie is eigenlijk geschikt voor elke vrouw. “Het zijn prachtige kledingstukken, met een extra accentje”, zegt Rachel. De naam SeeFeel betekent ook “Ik zie het, zij voelen het”, licht ze toe. Rachel richt zich momenteel ook voornamelijk op kleding voor vrouwen. Wellicht dat er ooit in de toekomst ook kleding voor mannen bij komt.

De naam SeeFeel betekent ook “Ik zie het, zij voelen het”

Rachel

Ontwikkelen van kleding

Een kledinglijn opzetten en ontwikkelen doe je niet zomaar. Rachel ging in gesprek met de doelgroep om erachter te komen wat de wensen en behoeftes zijn. Dit resulteerde in het verwerken van speciale effecten in kledingstukken. Denk aan combinaties van verschillende texturen, plissé mouwen, ruches et cetera.

Ook gaven zij bij Rachel aan dat ze graag iets leuks willen voelen aan hun kleding zoals ribbeltjes, ruches et cetera zodat hun verbeelding geactiveerd wordt. Dat spreekt aan omdat ze de kleur van het kledingstuk niet kunnen zien. Maar ook vrouwen zonder beperking kopen haar kledingstukken.

Ik kan gewoon het kledingetiket lezen

Reactie van een visueel beperkte dame op de kleding van SeeFeel

Speciaal label

Extra bijzonder en onderscheidend is het kledinglabel. Dit is geen standaard label waar de merknaam en de maat op staat. Maar een combinatie van een QR-code, maat en kleur van het kledingstuk. In gewone letters én in braille. Door de QR-code te scannen kunnen visueel beperkten zich op de website middels spraaktechnologie laten voorlichten over het hoe en wat van het bepaalde kledingstuk. Maar ze kunnen dus ook voelen.

De braille letters geven aan wat de kleur van het kledingstuk is. Rachel kan de braille letters inmiddels zelf ook lezen. “Ik ken de stipjesstructuur van de letters als ik ze zie”, vertelt ze. “Het voelen kan ik niet, daarvoor is mijn tastzin niet genoeg ontwikkeld.”

Ik ken de stipjesstructuur van de letters als ik ze zie. Het voelen kan ik niet, daarvoor is mijn tastzin niet genoeg ontwikkeld

Rachel

Ook het was-etiket in de kledingstukken is anders dan anders. Waar normaal geschreven staat hoe je het kledingstuk kunt wassen, strijken en drogen volstaat nu een QR-code die verwijst naar de was instructies op de website van SeeFeel. Visueel beperkten kunnen dit met een speciale app laten voorlezen.

Visueel beperkte dames reageren volgens Rachel erg enthousiast op de kleding met reacties als ‘Oh wat voelt dit fijn’, ‘Ik voel me eindelijk gezien’, ‘Ik kan gewoon het kledingetiket lezen!’.

Bekijk hier het verhaal van SeeFeel en de speciale labels.

Tactiel

Hoe weten visueel beperkten wat bijvoorbeeld de kleur roze is? Rachel vertelt dat dit ook met structuren gaat. Zo heeft het bedrijf Taktila een speciale kleurenstalenkaart voor visueel beperkten ontwikkeld. Een zogenaamde tactiele (voelbare, tastbare, waarneembare) vertaling van visuele eigenschappen in kleuren. Zo wordt bijvoorbeeld de kleur zwart op deze stalenkaart weergegeven als grof ruw oppervlak.

Duurzaam

De kleding die Rachel ontwikkelt is zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Elke schakel in de productieketen wordt door Rachel onder de loep gelegd. Ze wil ook bij de locaties langs kunnen gaan om te kijken of het duurzaam wordt geproduceerd én of het nog duurzamer kan. Zo gebruikt ze enkel tencel (stof, gemaakt van het hout van eucalyptusbomen) en organisch katoen als stoffen. Allemaal stoffen die voor 100 procent bestaan uit hetzelfde materiaal. Zo zijn ze makkelijk te scheiden wanneer de kleding versleten is.

De kleding wordt door Rachel ontworpen en zij maakt de prototypes. De productie vindt plaats bij naaiateliers in Ede en in Groningen. Door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Zo wordt de kleding lokaal gemaakt en draag ik bij aan een schonere én inclusievere mode-industrie”, licht Rachel toe. “Maar dit betekent wel dat de prijs hoger is dan een kledingstuk van een gemiddelde kledingwinkel. Voor duurzame kleding heb ik een reguliere prijs. Vrouwen die bewust duurzame mode kopen schrikken niet van de prijzen van mijn artikelen.”

Vrouwen die bewust duurzame mode kopen schrikken niet van de prijzen van mijn artikelen

Rachel

SeeFeel is ook opgenomen in de lijst met duurzame kledingmerken bij Project CeCe, de duurzame kledingzoekmachine op internet in Nederland.

Rachel met een deel van de collectie. Foto: indebuurt Apeldoorn

Inclusief winkelen

Rachel heeft als jonge ondernemer al een aantal hobbels op haar pad gekregen. “Er is vooral veel onbegrip voor de visueel beperkte doelgroep. De retail ziet niet dat mijn kleding een probleem oplost voor visueel beperkten. Daarom ben ik ook bezig met een ander project om de retail hier bewuster van te maken. Dit is nog in de opstartfase. Winkelen moet naar mijn idee inclusiever gaan worden in de toekomst. Ook voor mensen met andere beperkingen. Dit wil ik graag met winkeliers gaan oppakken en hier standaarden voor ontwikkelen.”

Toekomst

Voorlopig kan Rachel nog niet rondkomen van haar kledinglijn. Naast SeeFeel werkt ze 3 dagen per week als proofreader (proeflezer) bij Adviesbureau Marktlink in Deventer. Ze controleert hier documenten over fusies en overnames. Een volledig andere tak van sport.

Ze is momenteel ook bezig met een nieuwe wintercollectie voor het jaar 2022/2023. Deze heeft ze gefinancierd middels crowdfunding. Vrienden en familie hebben haar gesteund. Maar ook de Provincie Gelderland en de Vriendenloterij hebben een bijdrage gedaan. Rachel ziet de toekomst positief in.

Rachel promoot haar kledinglijn op social media, bij de Oogvereniging, op de Zie-Zo beurs en door dames op evenementen aan te kleden met haar kleding. En mond-tot-mond reclame doet ook veel. Maar ze doet bijvoorbeeld ook mee aan een wedstrijd van Leger des Heils Reshare voor de “Dutch Sustainable Fashion Week 2022”. Ze hoopt hier binnenkort door de selectie te komen en haar steentje te mogen bijdragen. Doel is om, samen met vier andere kledingontwerpers van de toekomst, een volledig circulaire kledingcollectie te maken.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nicolien heeft een speciaal borstvoedingshoekje in Studio Pretletter: ‘Veel mensen kenden het initiatief nog niet’”

Nicolien heeft een speciaal borstvoedingshoekje in Studio Pretletter: ‘Veel mensen kenden het initiatief nog niet’

Ga naar “Lars (30) en Eric-jan (33) kwamen van Drenthe naar Deventer: ‘De perfecte stad voor ons restaurant Nuchter’”

Lars (30) en Eric-jan (33) kwamen van Drenthe naar Deventer: ‘De perfecte stad voor ons restaurant Nuchter’

Restaurant Nuchter
Ga naar “In Henry’s tattoozaak ga je terug in de tijd: ‘Tekenen is altijd mijn reddingsboei geweest’”

In Henry’s tattoozaak ga je terug in de tijd: ‘Tekenen is altijd mijn reddingsboei geweest’

Halve Maen

In onze gids

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • 11:00 - 00:00

Nu geopend

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • 09:00 - 17:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Jurk € 17,99”

Jurk € 17,99

 • Geldig t/m 10 juli 2022
Ga naar “Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99”

Aardbeien van € 2,99 voor € 1,99

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Grill Guru Grillerette Deluxe van € 122 voor € 64”

Grill Guru Grillerette Deluxe van € 122 voor € 64

 • Geldig t/m 3 juli 2022
Ga naar “Dr. Oetker Big Americans van € 8,38 voor € 4,19”

Dr. Oetker Big Americans van € 8,38 voor € 4,19

 • Geldig t/m 3 juli 2022

Vacatures

Ga naar “Consulent Werk Jongeren (32-36 uur)”

Consulent Werk Jongeren (32-36 uur)

 • KonnecteD
 • Fulltime/Parttime
consulent KonnecteDconsulent KonnecteD

Topper

Ga naar “Helpende”

Helpende

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Koelcel Medewerker”

Koelcel Medewerker

 • Actief Werkt! Uitzendbureau
 • Fulltime
Ga naar “Teamleider”

Teamleider

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Receptionist”

Receptionist

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt Worpplantsoen Deventer”

Zeldzaam Mooi Markt Worpplantsoen Deventer

 • Stichting Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen
 • 17 juli 2022
zeldzaam-mooi-festival-deventer
Ga naar “Deventer op Stelten”

Deventer op Stelten

 • Van 1 jul t/m 3 jul
Deventer op Stelten 2019
Ga naar “Deventer Stadsfestival”

Deventer Stadsfestival

 • 9 juli 2022
deventer stadsfestival
Ga naar “Deventer Boekenmarkt”

Deventer Boekenmarkt

 • 7 augustus 2022
Deventer Boekenmarkt
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn