Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tearose al 25 jaar dé verborgen parel in de Walstraat

Aangeboden door Tearose 9 december 2019

Vijfentwintig jaar geleden kwam De Wallstreet Tearose naar Deventer. Voor theeën, zoete en hartige gebakjes en andere Engelse heerlijkheden gaan we sindsdien naar de Walstraat 20. Wij gingen langs voor een felicitatie.

Ries Coolen en Ellen Breuker runnen sinds de overname in juli 2018 Tearose. Hij is eigenaar, zij is bedrijfsleidster. Samen hebben ze de tea- en lunchroom het afgelopen jaar gemaakt tot wat het nu is. De kaart is uitgebreid en naast high tea vind je hier nu nog veel meer uit de Engelse keuken! Wat dacht je van de Steak & Guinness pie, een Ploughman’s borrelplateau of een Indian curry. Ries: ”En alles vers bereid. Ik ben erg trots op onze keuken!”

Ze experimenteren het hele jaar door met nieuwe recepten. Ries: ”Wij doen geen erwtensoep, die vind je overal. Maar wel een Royal Windsor soep. Of een Engelse mosterdsoep, totaal anders dan de Nederlandse!”

”De schilderijen aan de muur halen we in Engelse antiekwinkels!”

Niet alleen de kaart is veranderd. Het publiek is jonger geworden, en komen er ook steeds meer mannelijke gasten. ”Onder andere voor onze Engelse bieren”, aldus Ries.

Tearose houdt van de details, zo vind je overal aan de muur typisch Britse taferelen. Ellen: ”We gaan antiekwinkels en brocante markten door heel Engeland af, om bijzondere items te zoeken. Doedelzakspelers, Engelse cottages, leuk toch!”

Zingen in de afwas

Apetrots zijn ze op hun team. ”Het is een combinatie van jonge lui en oude rotten. Die er allemaal met veel plezier staan. Op zaterdag staan de meiden in de afwas gewoon te zingen, ook al staat er een hoge stapel vieze borden. Zulke dingen maken het ook een feestje voor ons”, aldus Ries.

Geboren Brabander kwam naar Deventer om hier naar de Tropische Landbouwschool te gaan. Hij werd voorzitter van Nji-sri. De sociëteit zat destijds ook aan de Walstraat. ”Sinds die tijd dacht ik, als dat pand (Walstraat 20) ooit te koop komt, dan wil ik het! En vijftien jaar na mijn studie is dat werkelijkheid geworden!”

Horecabloed

Hij werkte 13 jaar bij Heineken, maar was ook bedrijfsleider van Café de Doedel en Lighthill Pub. ”Het uithangbord van Lighthill hangt hier nog steeds aan de muur.” Op zijn veertigste dacht hij, wat wil ik nu eigenlijk. De horeca beviel nog steeds goed, het werken in het nachtleven iets minder. ”En toen kwam De Tearose te koop. Heel toevallig zag ik het op indebuurt!”

Ook Ellen is een echte horecavrouw. Ze deed de hotelschool in Apeldoorn en werkte in verschillende horecazaken in de stad. Ries lachend: ”We kennen elkaar uit de kroeg.” Dan serieuzer, ”maar zonder gekheid, ik zag Ellen werken in een andere zaak, en ik dacht, die moet ik hebben als bedrijfsleider!”

”Mijn Britse vrienden leerden me hoe je thee drinkt.”

Tearose past helemaal in Ellen haar straatje. Ellen: ”Engeland voelt als een tweede thuis. Ik kom er al sinds mijn dertiende.” Haar beste vrienden wonen er.  Lachend, ”en die zijn behoorlijk British. Zij hebben me geleerd hoe je thee drinkt en wat je eet bij je ontbijt. Eigenlijk alles. Ook de Indiase keuken, de taal en andere gebruiken zoals naar de pub gaan.”

Even mopperen, en weer door

In de twee jaar dat ze samenwerken, zijn Ries en Ellen naast collega’s ook vrienden geworden. ”Dat krijg je als je zo intensief samenwerkt, en alles op de rit moet zetten”, aldus Ellen. Ries: ”We zijn een goed team omdat we altijd eerlijk tegen elkaar zijn, dat is heel belangrijk.” Lachend, ”soms even mopperen, en daarna is het weer goed.”

En ze zijn druk bezig met de toekomst. Natuurlijk staan Dickens en kerst voor de deur. ”Maar we willen in het nieuwe jaar ook graag meer recepties en bedrijfsborrels gaan organiseren.” Ellen voegt toe: ”Ja doorgroeien, en dingen zoals de aankleding worden natuurlijk ook iedere keer vernieuwd.”

Verborgen parel

Na vijfentwintig jaar komen toeristen van heinde en ver voor een lekker drankje of hapje naar de Tearose. Maar Deventenaren lopen soms toch om het verborgen terras heen. Ries: ”Wij krijgen reacties van mensen die hier al hun hele leven wonen, die moeten verderop bij de juwelier zijn en kijken dan voor het eerst beter, of ze horen het via vrienden. En als ze dan komen, zijn ze echt verrast. We blijven een verborgen parel.”

Maar er is nog genoeg tijd om te ontdekken, want als het aan Ries en Ellen ligt, gaan ze hier voorlopig nog niet weg. Ries: ”Ik heb dan wel nog steeds mijn Brabantse accent, maar verder ken ik Deventer zo goed dat ik mezelf soms een beetje een VVV-gids voel.” Ellen: ”Ik woon en werk in de mooiste straat van Deventer, wat wil je nog meer!”


Meer over Tearose ontdekken?

Tearose lunch

Vandaag gesloten

Walstraat 20, Deventer

Bekijk meer:lunch

Lees ook:

Tearose

Tearose realiseerde meer dan 1 miljoen liter schoon drinkwater in ontwikkelingslanden

Ruim 1.008.000 liter schoon drinkwater voor ontwikkelingslanden, enkel door het kraanwater en elk ko...

adv.