Hoe staat het nu met het Deventer Stadsstrand? Koos vertelt de ins en outs

Door Sophie Wassink 15 september 2017

Er wordt in Deventer al een tijdje gesproken over de komst van een stadsstrand aan de Worpzijde van de IJssel. Klinkt natuurlijk fantastisch, maar wat moeten we er ons precies bij voorstellen en wanneer kunnen we er van genieten? Tijd voor een paar vragen aan initiatiefnemer Koos Janssen. 

Vertel op Koos, wat is een stadsstrand en waarom willen we er één?
“De stadsstranden in binnen- en buitenland zijn eigenlijk heel divers. Het draait hierbij altijd om een horecavoorziening en het beleven van een unieke plek in of nabij een stad. Het biedt inwoners en bezoekers van een stad de mogelijkheid om van de zomer te genieten zonder hiervoor met de auto naar de zee of een recreatieplas te hoeven gaan. Lekker met het fietsje naar het “strand” in je eigen stad.”

Waar komt het stadsstrand van Deventer precies?
“Het terrein op de Worp dat direct aan de voet van Wilhelminabrug ligt en doorloopt tot aan de woningen bij het pontje. Je hebt vanaf hier een geweldig uitzicht op de historische binnenstad en het ligt op loopafstand van woonwijk de Worp, de Brink en Saxion.”

stadsstrand
Foto: Deventer Stadsstrand

Wie zitten allemaal achter dit initiatief?
“Ik ben de kartrekker. Ik ben opgegroeid aan de westkant van de IJssel en inmiddels al bijna 10 jaar woonachtig in de Raambuurt in Deventer. Met 20 jaar ervaring in de horeca- en evenementenbranche zag ik na afronding van Ruimte voor de Rivier een nieuwe plek langs de IJssel ontstaan waar ik mijn gedroomde concept zou kunnen lanceren. Inmiddels zijn er tal van professionals bij betrokken. Van een ecoloog tot een architect. 287 donateurs doneerden maar liefst 17.086 euro om onderzoeken en vergunningen mogelijk te maken. Ook politieke partijen en het College Burgemeester & Wethouders zien de meerwaarde voor de stad.”

Hoe lang wordt er al aan gewerkt?
”In augustus 2015 is het plan via Facebook gelanceerd. Daarna zijn we in gesprek gegaan met onder andere gemeente, provincie en Rijkswaterstaat over de haalbaarheid. Dit was een zeer lang traject waarbij tal van onderzoeken zijn uitgevoerd. Het is vergunningtechnisch de meest lastige plek, maar tegelijkertijd ook de mooiste. Eind juli heeft de gemeente ons laten weten aan welke voorwaarden het tijdelijke bouwwerk van de horecavoorziening moet voldoen. Met deze informatie zijn we terug naar de tekentafel gegaan en hebben we samen met het Architectenlab een definitief ontwerp gemaakt dat vorige week is goedgekeurd door de welstandscommissie.”

stadstrands
Foto: Deventer Stadsstrand

Wanneer kunnen we onze ligstoel uit de kast pakken?
“Zodra de vergunningen (onder meer een omgevings – en horeca vergunning) verleend zijn, kunnen we ons gaan richten op de financiering voor het onder andere tijdelijke horecapaviljoen en de inrichting van het stadsstrand. Al met al komen er natuurlijk flink wat kosten bij kijken. Als de financiering rond is kunnen we het paviljoen laten bouwen en de plek gaan inrichten voor recreatie. Als alles dan nog steeds volgens planning verloopt, kunnen we voor de zomer van 2018 voor het eerst draaien, hopelijk zelfs al in april.”

We mogen er niet zwemmen maar wat mag er wel?
“Dat klopt. Er zijn bijna geen plekken langs Nederlandse rivieren waar zwemmen officieel is toegestaan en ook zijn er maar weinig stadsstranden waar echt gezwommen mag worden. Mensen gaan vooral naar een stadsstrand om de drukte van de stad te ontvluchten. Je kunt straks lekker picknicken op je eigen kleedje of een hapje komen eten bij de horecagelegenheid. Er komt een groot terras waar je kunt genieten en er komt een veilige plek waar kinderen kunnen spelen. Het wordt een laagdrempelige plek waar we samen op een eigentijdse manier de zomer kunnen vieren. Géén waterpretparadijs, grootschalige evenementen of festivals in ieder geval. Een plek langs deze kant van de IJssel waar je je ook met je slippers of wandelschoenen welkom voelt, voor elke inwoner van de stad dus!”

Nog even geduld dus. Geniet alvast van een sfeerimpressie.

adv.