Gezinsuitbreiding bij boer Steven: ‘Nu zoeken we een grotere stek met schuilstal’
Met de aankoop van zijn twee Wagyu koeien was Steven vorig jaar eindelijk boer. Zoals gepland loopt daar nu een…
De blauw met witte luifeltjes zijn niet meer weg te denken uit de Grote Overstraat. Grieks restaurant Kreta Mezes en Grill viert zijn 25e verjaardag. “Het toenmalige restaurant had niet meer zo’n goede naam, mijn vader heeft die weer helemaal teruggewonnen”, zegt mede-eigenaar Leonidas Michailidis (33).
Al jaren staan vader Vasilis (64) en zoon Leonidas aan het roer van Grieks restaurant Kreta in de Grote Overstraat. Vader zorgt voor de authentieke Griekse gerechten uit de keuken en zoon leidt de bediening. “Mijn vader staat al vanaf zijn dertiende in de keuken”, vertelt Leonidas. “Hij leerde de passie voor en ambacht van het koken van mijn oma. Op zijn achttiende werkte hij als kok op een schip, hij heeft alle continenten gezien.”
Het duurde niet lang voor Vasilis twee eigen horecazaken en een discotheek runde in Griekenland. Doordat er al familie woonde, besloten ook Vasilis en zijn vrouw naar Deventer te verhuizen. Ook hier kwam hij werken in de horeca. “Een aantal jaar werkte hij in een wegrestaurant langs de A50, maar al snel werd duidelijk dat mijn vader het liever op zijn eigen manier wilde doen.”
En dus startte de ondernemer ook hier een eigen bedrijf. “Mijn moeder en hij konden restaurant Kreta overnemen. Van een echt goede naam was geen sprake en dus kon het voor een leuke prijs worden overgedragen.” Vasilis probeerde de echte Griekse keuken in Deventer te introduceren. “Grieken delen het liefst de maaltijden, daar heeft mijn vader variaties op gemaakt. Hij koopt het liefst zelf alle ingrediënten in, zodat hij kan zien wat er binnenkomt. Zo koopt hij al twintig jaar bij dezelfde slager, omdat hij weet dat daar de kwaliteit goed is. Zijn specialiteit? Het langzaam geroosterde lamsvlees met tomaten en sjalotten.”
Inmiddels is het team van Kreta uitgegroeid tot een groep van acht medewerkers. “Door ons leermeesterschap hebben we ook altijd twee leerlingkoks en een gastheer of -vrouw in dienst, zo hebben we al meer dan honderd leerlingen opgeleid.”
Ook het interieur heeft een ware metamorfose ondergaan. “Het bordeauxrode tapijt is eruit”, lacht Leonidas. “De inrichting is nu moderner, met blauwfluwelen stoelen en turquoise tegeltjes op de bar. Buiten is er nu een mooi Grieks tuinterras.”
Vasilis is na 25 jaar nog lang niet van plan te stoppen. “Het liefst doet hij nog alles zelf en hij zal nooit helemaal uit de zaak verdwijnen, maar misschien gaat hij in de loop van de tijd wel een beetje afbouwen. Hij heeft twee zoons, maar het restaurant is echt zijn derde kindje.”
In onze gids
Nu geopend
Nu geopend
Populaire rubrieken