Djoen brengt al 25 jaar de smaak van Java naar Deventer: ‘Ik kook nog steeds alles zelf’

Java House
Djoen Silooy in haar zaak Java House. Foto | indebuurt

Met een brede glimlach staat Djoen Silooy (61) in haar Java House aan de Kleine Overstraat. Niet zo gek, want haar toko bestaat 25 jaar en ze heeft alle reden om dat eens goed te vieren. “Ik had eerlijk gezegd verwacht dat ik dit maar een jaar of tien zou doen.”

Een vitrine vol Indonesische specialiteiten, de bijpassende heerlijke geuren en drie goedlachse dames in de keuken. Het is een dagelijks tafereeltje in Java House aan de Kleine Overstraat. Deze maand bestaat de toko 25 jaar.

Studie economie

“Toen ik begon, dacht ik dat het maar een jaar of tien zou duren”, zegt eigenaresse Djoen Silooy. Toch heeft ze het nog iets langer volgehouden. “We zijn er nog steeds.” Djoen kwam vanaf Java naar Nederland om te studeren aan de Erasmus Universiteit. “Economie, maar dat heb ik niet afgemaakt hoor”, lacht ze. In plaats daarvan ging ze bij haar zus in Den Haag werken. “Ze had een toko genaamd Java House en ze had werknemers nodig.”

Java House

Tot Djoen naar Apeldoorn verhuisde. “Dit was in verband met het werk van mijn man.” Djoen ging zelf werken in een andere toko. “En al na drie maanden vroeg de eigenaar of ik het wilde overnemen.” Ze hoefde er niet lang over na te denken. “Graag!’ zei ik, maar dan moet de naam wel ‘Java House’ worden.”

Zo gezegd, zo gedaan. “In heb begin kocht ik alle gerechten nog in bij mijn zus, dan reed ik een paar keer per week op een neer. Al snel zorgde ik ervoor dat ik zelf kon koken.” Dat is ook wat Djoen het liefst doet. “Ik heb geen specialiteit, alles is lekker. Wel is de rendang altijd erg populair geweest.”

Als familie

Al moest ze daar wel wat moeite voor doen. “De Deventenaren moesten het destijds even leren kennen. Nederlanders zijn best kritisch. Ik heb daarom veel reclame gemaakt en aanbiedingen bedacht, het waren drie tot vier lastige eerste jaren.” Haar doorzettingsvermogen wierp vruchten af, na enkele jaren werd het dan ook tijd voor wat extra hulpkrachten. “Sumini werkt hier al twintig jaar, later kwamen ook Francisca en Pratami (niet op de foto door ziekte) erbij. Ze zijn als familie voor me.”

Bruiloft tot uitvaart

Voor veel Deventenaren is Java House niet meer weg te denken uit de Kleine Overstraat. “We zien veel oude, vaste klanten, maar ook mensen van kantoor weten ons te vinden. Van het gemeentehuis of de Leeuwenbrug”, weet Djoen. “Evenementen zijn voor ons hoogtepunten, verder doen we de catering voor bruiloften. Laatst was er een vaste klant overleden, wij verzorgden het eten na de uitvaart.”

Jubileumfeest

Het 25-jarig jubileum wordt zaterdag 1 oktober gevierd. “Voornamelijk met vaste klanten. Ook mijn angklunggroep (angklung is een Indonesisch muziekinstrument. red.) komt. Verder kan iedere klant bij een bestelling een lootje trekken en daarmee een extra lekkernij winnen. Natuurlijk wordt er vooral lekker gegeten op die dag.”

Gelukkig blijft er voor Djoen zelf ook nog tijd over om haar moederland te bezoeken. “Over twee weken reis ik weer naar Jakarta voor een bruiloft”, straalt ze. “Ik probeer zo’n eens in de twee jaar terug te gaan.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Pop-upwinkel Ynut in Deventer is bijna dicht maar komt terug op een vaste plek”

Pop-upwinkel Ynut in Deventer is bijna dicht maar komt terug op een vaste plek

Ga naar “Voetbalfans opgelet: deze pop-up winkel opent vandaag in Deventer”

Voetbalfans opgelet: deze pop-up winkel opent vandaag in Deventer

FC Kluif
Ga naar “Helaas! Deze heerlijke winkel in Deventer gaat sluiten: ‘We gaan nog even knallen met kerst’”

Helaas! Deze heerlijke winkel in Deventer gaat sluiten: ‘We gaan nog even knallen met kerst’

gebakjesactie

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98”

Satisfyer. Keuze uit het hele assortiment van € 19,95 voor € 9,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022
Ga naar “HOUTEN KERSTBOOMPJES”

HOUTEN KERSTBOOMPJES

 • Xenos
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer”

Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
DPG Media
Ga naar “Flexwerker Voeding”

Flexwerker Voeding

 • Stichting Woon- en Zorgcentrum Humanitas
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • T/m 23 dec
Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn