Deventenaar Rhandy opent zijn eigen café in Deventer: De Bisschop

Door Simone Groot Lipman 28 juli 2017

”Ik ben nu klaar voor een eigen zaak,” vertelt Rhandy Bishop. Hij is pas 27 en houdt wel van een uitdaging, want vandaag opent Rhandy zijn deuren van café De Bisschop aan de Brink. Op de plek van de Boemel is Deventer nu na ruim 1,5 jaar weer een uitgaansgelegenheid rijker. Hoe heeft hij dit voor elkaar gebokst? We vonden het tijd voor een biertje en een goed gesprek.

De Brink als leerschool

”Op mijn dertiende ben ik begonnen bij Talamini als afwasser, want ik was te jong voor de bediening. Maar het duurde niet lang voordat ik met een dienblad in mijn handen stond, hoor”, vertelt Rhandy lachend. Vanaf toen is hij besmet met het ‘horecavirus’ en nooit meer weggegaan. Hij volgde de horeca management opleiding aan het ROC in Apeldoorn. ”Ik ben een praktijkmens. Toen ik 20 jaar was ging ik aan het werk als bedrijfsleider bij de Boemel. Ruim vier jaar heb ik mijn ziel en zaligheid in het café gelegd, totdat het in oktober 2015 failliet ging.” Maar je vond Rhandy ook bij Grand Café Samen en café De Tijd. ”Ik heb nog nergens in Deventer buiten de Brink gewerkt, dit is echt mijn plek.”

bisschop
Foto: indebuurt Deventer

Startende ondernemer

27 en je eigen zaak openen, hoe krijg je dat voor elkaar? ”Via het platform Capital Union, voor startende ondernemers, maakte ik mijn ondernemersplan kenbaar om investeerders te krijgen. Uiteindelijk is 60% van de financiering via familie gekomen. Ze kennen mij: ik hou van het horecaleven en ik ben nou eenmaal een werkpaard, waardoor ik vaak moe was op verjaardagen. De familie heeft met eigen ogen gezien hoe ik Grand Café Samen behandeld heb alsof het mijn eigen zaak was. Ze hadden vertrouwen in mij. Voor de overige 40% heb ik bij de bank aangeklopt. Toen durfde ik het wel. Als ik het vanaf het begin bij hen had geprobeerd, hadden ze mij vierkant uitgelachen.”

”Ik vind dat het weer tijd is voor een café waar je goed ouderwets kan stappen”

Ouderwets stappen

Wat voegt de Bisschop toe aan de Brink? Op deze vraag reageert Rhandy vastberaden: ”Ik vind dat het weer tijd is voor een café waar je goed ouderwets kan stappen in Deventer. Er is voor elk type drinkers wat ‘wils’. Met goede wijnen, speciaalbieren, whiskey’s en cocktails. Zo heb ik ruime keuze uit gin tonics en verkoop ik geen klassiekers als mojito of sex on the beach als cocktails. Hier is het nét even wat anders.”

cocktail
Foto: indebuurt Deventer

Volle bak draaien

Het café gaat zeven dagen in de week open, vanaf het begin van de middag. Mooi op tijd! ”Ja, het is nog een beetje uitvogelen hoe en wat. Ik heb ook roosters gemaakt voor de eerste week voor het personeel (10 man sterk), maar daar zal wel geen bal van kloppen. Maar als je nu al zegt: ‘we gaan maandag en dinsdag dicht’, dan weet je nooit of het deze dagen ook goed kan lopen. Dus ik ga het gewoon uitproberen. Het wordt sowieso een uitdaging om op maandag en woensdag de zaak vol te krijgen. We gaan het meemaken.”

”Mijn favoriete plek? De DJ tafel achter de bar”

Rhandy tappen
Foto: indebuurt Deventer

Please don’t stop the music

En wat word je favoriete plek? ”De dj tafel achter de bar. Ik ben zelf DJ, dus negen van de tien keer sta ik zelf te draaien. De dj-set staat gelukkig achter de bar, dus mocht het nodig zijn, spring ik natuurlijk bij om biertjes te tappen. Maar ik zal mij voornamelijk bezig houden met de muziek.” Dat moet nu goed komen, want het pand is volledig geïsoleerd waardoor je muziek goed hoort én belangrijker geen geluidsoverlast meer creëert. Niet alleen de isolatie is aangepakt, met man en macht is er gewerkt aan de verbouwing. ”Zo na de verbouwing, is mijn energie ver beneden peil. Het is nu puur op adrenaline. We gaan er een mooi feestje van maken!”

De Bisschop cafés

Nu open13:00 - 02:00

Brink 17, Deventer

Bekijk meer:cafés

adv.