De meiden van VANOUDS: ‘Marktplaats is onze grootste vriend’

eveline-prisca
Foto: indebuurt Deventer

Prisca Keizer (36) en Eveline Eversdijk (38) delen al tien jaar dezelfde hobby: het opsnorren van oude spulletjes. Ze hebben een liefde voor vintage en schreven zich drie jaar geleden in bij de Kamer van Koophandel als VANOUDS, om online spullen te verkopen. Inmiddels zijn ze uit hun vintage jasje gegroeid en verhuisden ze afgelopen oktober naar de Garderegimentsweg in Schalkhaar. Morgen is het openingsfeestje, tijd om eens te buurten!

VANOUDS verkoopt vintage items uit de jaren ’50, ’60, ’70 en begin jaren ’80. Ze hebben onder andere meubels, kampeerspullen, dekens, vaasjes en kastjes voor in huis, tuin en keuken. Marktplaats is hun grootste vriend. ”We doen alles met Marktplaats, je vindt hier niet alleen puur design. Voor spullen met vlekjes of een stukje eraf, deinzen wij niet voor terug. We hebben nu ongeveer 400 advertenties op Marktplaats staan, maar dat is nog maar een derde van wat we hier hebben staan.”

vanouds1
Foto: indebuurt Deventer

Vriendschap

Prisca en Eveline kennen elkaar al 20 jaar. Ze waren studiegenoten, (bijna) buren en zijn vrienden en nu ook collega’s. Laten we bij het begin beginnen. Prisca: ”We kennen elkaar van de studie, die totaal niets met ons werk te maken heeft. We studeerden Godsdienst Pastoraal Werk in Ede. Een aantal jaren later kwamen we allebei in de Rivierenwijk wonen en werden we soort van buren van elkaar. De vriendschap was er altijd, maar kreeg nu weer een boost omdat we elkaar veel meer zagen. Toen hebben we het nuttige met het aangename gecombineerd en is onze hobby begonnen. Dat is nu zo’n tien jaar geleden. Ik liep altijd al graag over rommelmarkten en Eveline houdt meer van kleuren en gekke vormen. Dus Eveline heeft mij wel aangestoken met vintage, haha.”

vanouds2
Foto: indebuurt Deventer

Vintage

Eveline: ”En vintage is hip! Toen we tien jaar geleden begonnen was het nog niet zo hip en was het puur voor de liefhebbers. Nu is het meer een trend. We begonnen op Marktplaats met laten we zeggen vier andere mensen en nu zijn het er wel 400. De markt is groot geworden en dat is jammer omdat de marge ook weer meer wordt. Ons publiek komt overal uit het land, zelfs uit België. De leeftijd is vaak tussen de 25 en 40 jaar oud. Soms moet de moeder ook mee met de dochter en die zegt dan ook: ‘ach ik heb dat grut allemaal weggegooid’. Elk meubelstuk heeft een prijsje, maar we willen de prijzen niet te vast maken. Er moet ook ruimte zijn om te onderhandelen, mensen mogen dat nog wel meer doen.”

‘Nu we een groter pand hebben, komt er van het geleuter nog maar weinig’

Volgende stap

Voordat ze 2,5 maand geleden dit pand introkken, werkten ze bij Prisca thuis. Eveline: ”Dat was wat informeler. We begonnen de dag gezellig met koffie en een kladblok en vervolgens waren we de hele ochtend aan het koffieleuten, haha. Nu we een groter pand hebben, met meer spullen komt er van het geleuter nog maar weinig.” Prisca vult aan: ”We hebben het wel over de toekomst, maar we zitten nog midden in onze ‘volgende stap’. We zijn heel relaxed en hopen dat dit nog lang doorgaat. Het blijft onzeker, dit pand is namelijk anti-kraak. Dus we kunnen er zo ‘uitgegooid’ worden, maar dan hebben we wel een probleem want we slepen echt van alles naar binnen! Eveline: ”Het zou gewoon top zijn als iemand dit pand koopt en zegt: jullie mogen hier voor 10 jaar zitten, toch Pris?”

vanouds5
Foto: indebuurt Deventer

Ondernemerschap

Eveline: ”We redden meubels van de ondergang en geven ze een derde, vierde of vijfde leven. Het hoeft niet allemaal nieuw. Dat is alleen maar meer aantasting van het milieu. Wij verpakken de producten ook niet in ‘nieuwe dozen, maar gebruiken oude dozen. Bijna niks is nieuw hier, behalve de plakband en de thee.” Prisca: En het handige is, als we iets heel mooi vinden, houden we het gewoon zelf. En als we het na een jaar zat zijn, zetten we het weer in de winkel, haha. We zijn vooral allebei gek op kastjes.”

vanouds3
Eén van hun favoriete kasten: poul cadovius. Foto: indebuurt Deventer

Top combinatie

Prisca: ”Ik vind het fantastisch dat we nu een opslag hebben van een webwinkel, waar ze ook nog kunnen kijken. We omringen ons zelf met de leukste spullen én we mogen alles inkopen!” Eveline haakt hier op in: ”Samen spullen inkopen kijken we echt naar uit. Als we samen zijn, dan gaan we helemaal los! Prisca lacht er hard om en vertelt: ”Ja geweldig! En soms zeggen we ook dat we het gewoon niet moeten kopen, maar dan vindt één van ons het meestal lelijk, haha.” Eveline vertelt verder: ”Het is een leuke spanning, we krijgen echt kriebels in de buik als we weer mogen. Oh, én we mogen dan naar de snackbar, echt ons uitje.”

Hoewatwaar: Morgen (zaterdag 16 december) is er een openingsfeestje voor familie, vrienden, trouwe klanten en liefhebbers van 16:00 tot 20:00 uur.

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Annie (84) bedacht een nieuwe naam voor de Spar op de Worp: ‘Het was gewoon de allerbeste optie’”

Annie (84) bedacht een nieuwe naam voor de Spar op de Worp: ‘Het was gewoon de allerbeste optie’

supermarkt Worp
Ga naar “Martin (37) maakt grafische ontwerpen van de Deventer skyline: ‘In nét even een ander perspectief’”

Martin (37) maakt grafische ontwerpen van de Deventer skyline: ‘In nét even een ander perspectief’

Ga naar “Hartsvriendinnen Paulina (66) en Rian (73) waren dertig jaar zakenpartners: ‘Nu is het tijd om te stoppen’”

Hartsvriendinnen Paulina (66) en Rian (73) waren dertig jaar zakenpartners: ‘Nu is het tijd om te stoppen’

In onze gids

Ga naar “Bistro De Rode Kater”

Bistro De Rode Kater

 • Grote Kerkhof 25-26
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Freshman”

Freshman

 • Stromarkt 18
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Happerij Tapperij de Expeditie”

Happerij Tapperij de Expeditie

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
De Expeditie Deventer

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “AH Maaltijd-verspakketten 25% korting, vanaf € 3,74”

AH Maaltijd-verspakketten 25% korting, vanaf € 3,74

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99”

Edet toiletpapier 1+1 gratis, vanaf € 2,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Dr. Oetker Big Americans 1+1 gratis, vanaf € 3,89”

Dr. Oetker Big Americans 1+1 gratis, vanaf € 3,89

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Commercieel Medewerker”

Commercieel Medewerker

 • Kamphorst Personeel
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Teamleider Hulpverlening”

Teamleider Hulpverlening

 • VHD Deventer
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt Worpplantsoen Deventer”

Zeldzaam Mooi Markt Worpplantsoen Deventer

 • Stichting Muziekkoepel Nering Bögel Worpplantsoen
 • 17 juli 2022
zeldzaam-mooi-festival-deventer
Ga naar “Kelderfest”

Kelderfest

 • 26 februari 2022
Kelderfest
Ga naar “Gratis cursus ‘kennismaken met mindfulness’”

Gratis cursus ‘kennismaken met mindfulness’

 • Van 24 jan t/m 14 feb