Max & Ivan: ‘We willen een statement maken met eerlijke cashmere producten’

Door Simone Groot Lipman 13 juli 2018

Wat begon als een familie-idee, veranderde langzaam in een speciaal project en groeit nu uit tot een start-up met ambitie. Sinds dit jaar verkopen de broers Max & Ivan Schuppert handgemaakte shawls en plaids uit Nepal onder de naam IVAN. Fairtrade producten met een warm verhaal.

Het begon allemaal toen Max vrijwilligerswerk deed in Nepal. ”Hier heb ik computerles gegeven op scholen. Tijdens mijn reis bezocht ik veel fabrieken en families. Zo kwam ik in contact met een gezin met een ongekende passie voor het weven van cashmere shawls. Luxueuze shawls met een tijdloze look waar ik enthousiast van werd. Ik stuurde een foto van een shawl naar Ivan en mijn moeder, die dit enthousiasme deelden. Dus toen ik terug kwam naar Nederland had ik 500 shawls meegenomen. En ja, zo is het gaan rollen”, vertelt Max.

‘Het gaat om de beleving’

Meer dan een shawl

Via het gastgezin waar Max verbleef, kwam hij in contact met de eigenaar van een klein atelier in Kathmandu, waar ze cashmere shawls weven. Iedere week heeft hij nog contact met hen. Max: ”De eigenaar is ook nog directeur van een school met 1800 kinderen, een deel van de opbrengt van de weverij gaat naar deze school. De eigenaar en de school zijn erg dankbaar dat we deze samenwerking zijn gestart, dit geeft ons energie. Ook al is de communicatie soms lastig door cultuurverschillen, het blijft super om hier mee bezig te zijn.” De focus ligt op de sjaals, maar ze verkopen sinds kort ook plaids. ”Het is meer dan alleen het product”, vertelt Ivan. ”Het gaat om de beleving. Er zit een verhaal achter. Als ondernemer doen we iets goeds en kunnen we bijdragen aan wederopbouw in Nepal, want het geld gaat dus niet alleen naar de lokale werknemers maar ook naar de educatie in en rondom Kathmandu. We maken vooral een statement.”

‘We willen mensen aan het denken zetten’

Fast fashion

En dit statement heeft te maken met de hype rondom de fast fashion, waarbij kleding zó goedkoop is, dat we de derdewereldlanden misbruiken. Miljoenen arbeiders worden uitgebuit om onze westerse landen te voorzien van kleding. Ivan: ”Het is voor ons een droom wanneer het product mee kan in de fashion industrie, alleen wél met een statement en zonder misbruik van derden. Als we nu al mensen zien lopen met onze shawls, is dat supervet!”

Werk

De broers werken in de avonduren en iedere week op vrijdag aan hun bedrijf. De taken zijn goed verdeeld: Ivan focust zich op het verhaal en administratie en Max is de creatieveling, hij doet de branding van het merk en onderhoudt het contact met de familie in Nepal. Ivan: ”Ik zie het niet als werk. De komende jaren zullen we hier geen winst op maken, want we moeten eerst investeren. we halen genoeg uit de voldoening van de onderneming.”

‘We zien het niet als werk’

Tony’s Chocolonelyivan-doos

Je vind de shawls van IVAN tot nog toe bij Rosa Maseda in Deventer, bij KNHus in Enschede, More Than Canvas in Apeldoorn en Anne-Marie Wonen in Holten. De broers Max en Ivan hebben grootse plannen. Ze komen uit een ondernemersfamilie; hun ouders zijn eigenaar van woonwinkel Anne-Marie Wonen in Holten. Ivan: ”We kijken op tegen Henk Jan Beltman, CCO van Tony’s Chocolonely. Hij komt ook uit Holten, en is één van onze grootste voorbeelden. Ook bij hen gaat het niet alleen om snel geld verdienen, maar om de combinatie van het ondernemen en iets goeds doen.”

Persoonlijke aandacht

De twee jonge ondernemers hebben ambitie genoeg. Max: ”Ook al groeien we later tot een team van 5 of 100 mensen, dat maakt mij niets uit. We willen mensen aan het denken zetten. Van huis uit hebben we meegekregen dat persoonlijke aandacht heel belangrijk is, daarom brengen we bestellingen dan ook graag zelf langs bij onze retailers, een stukje service. Dat willen we blijven doen, hoe groot we ook worden.”

IVAN kledingwinkels

nu openHele dag

Keizerstraat 13, Deventer

Bekijk meer:kledingwinkels