Bij van Bruggen: een theehuis, maar dan net even anders

Door Simone Groot Lipman 14 september 2018

Axel en Paula van Bruggen begonnen anderhalf jaar met hun droom: theehuis Bij van Bruggen. Omgeven door groen, vele watertjes en weids landschap voelen we ons totaal ontspannen als we het moderne theehuis binnenstappen. Niks geen truttige kopjes, roze kleedjes en kleine stoeltjes. Een stoere hippe zaak met veel hout, een industriële touch en ze serveren – naast de enorme keuze aan thee – ook gewoon koffie én bier.

Theehuis Bij van Bruggen ligt aan de noordzijde van de stad, middenin de Sallandse natuur, vlak achter de nieuwbouwwijk Steenbrugge. Het natuurgebied strekt zich uit van de Raalterweg tot de Boxbergerweg en van het Wezenland tot de Wechelerweg. Hier komen veel fietsers en wandelaars voor een kopje thee of koffie, maar je kunt er ook vergaderen of feestjes houden. Axel: ”Het is de huiskamer voor de nieuwe buurt waar je je welkom en thuis voelt.”

bij-van-bruggen
Foto | indebuurt Deventer

Droom

Ondernemers Axel en Paula zijn dertien jaar samen. Axel: ”Al vrij snel toen we een relatie kregen, hebben we tegen elkaar gezegd: ‘ik wil ooit een daghoreca beginnen.’ Waarop Paula zei: ‘ik ook!’ Ik had een lunchzaak, middenin de stad in mijn hoofd. Uiteindelijk heeft het nog tien jaar geduurd voordat het eindelijk zover was.” Het begon allemaal vijf jaar geleden toen Axel een webshop begon voor koffie en thee. ”Het was in eerste instantie bedoeld als inkoop voor de horeca. Maar ik kreeg veel vraag naar losse thee van particulieren, dat ik een webshop ben gestart. Zo zijn ook de theeplanken ontstaan. En vind je er accessoires, chocolade en blikken. Het liep zo goed, het werd ons inkomen. Toen op gegeven moment dit pand vrij kwam, wisten we het zeker dat we dit moesten doen! Het is alles behalve zoals ik in mijn hoofd had. Een fijn gebouw, het straalt rust uit en iedere keer als we binnenstappen krijgen we een lach op ons gezicht.”

Zorgbij-van-bruggen

Paula was hiervoor activiteitenbegeleider in de zorg. Paula: ”Waar andere meiden graag stewardess of lerares wilde worden, riep ik al klein meisje: ik wil voor mensen zorgen! Het zorgen voor, het mensen aangenaam maken en collega’s aansturen. Dat doe ik elke dag weer. En we krijgen ook één keer in de twee weken mantelzorgers van Carinova die te maken hebben met mensen met dementie. Zij kunnen hier rustig een kopje koffie drinken en erover praten.”

‘Iedere keer beginnen we met een leeg vel’

Collega’s

Axel heeft wel een horeca achtergrond, alleen in de vorm van bijbaantjes. Naast man en vrouw, zijn ze nu ook collega’s. Hoe is dat? Axel: ”Je bent 24/7 bij elkaar, dat is natuurlijk wel anders. In het begin hadden we het thuis ook veel over werk. Dat is nu minder. Toen we van start gingen, spreek je wel af wie wat doet. Aangezien ik een horeca achtergrond had, was ik het gezicht achter de bar. Uiteindelijk blijkt dat Paula dit veel beter kan en ik op de achtergrond het werk doe, zoals administratie. Gasten moeten het naar hun zin hebben, dat is onze motivatie. Dan is het niet interessant wie wat nu doet.”

bij-van-bruggen

Theebrood

Het allerleukste aan hun vak? Paula: ”Organiseren. Daar ben ik dol op. Deze zaak is niet volgens een concept. We zijn geen keten, alles bedenken we zelf. Dus iedere keer beginnen we met een leeg vel. Heerlijk! Natuurlijk betekent dat ook veel keuzes maken, want je doet alles zelf.” Axel: ”Ik geniet als ik mensen zie genieten op het terras. Maar ik vind het ook erg leuk om zelf recepten te bedenken en te experimenteren. Even creatief met je handen bezig zijn. De gasten zijn dan mijn testpanel. Zo hebben we een huisgemaakt citroen limonade en zelfs onze specialiteit: theebrood.” De grootste uitdaging voor het Deventer stel was om dit theehuis goed neer te zetten. Na twee seizoenen kunnen ze ook zeggen dat het meer dan geslaagd is. In de toekomst willen ze graag nog een (speel)plek voor kinderen. ”We zijn blij & trots en het is gaver dan we ooit hadden bedacht!”

Ondernemer Uitgelicht

Ken jij een Deventer ondernemer met een leuk verhaal? Laat het ons weten via [email protected].

Theehuis Bij van Bruggen cafés

vandaag gesloten

Wechelerweg 52, Diepenveen

Bekijk meer:cafés