Biggen knuffelen in Bathmen is een hit: ‘Dit overtreft onze stoutste verwachtingen’

Door Simone Groot Lipman 10 augustus 2018

Het blijft een leuk gezicht: dolblije gezichten van kinderen (en ouders) die in de modder banjeren samen met de biggen. Een rondje van de glijbaan, varkens die aan je veters sabbelen en de allerkleinste biggetjes aaien. Indebuurt is gezellig een middagje biggenknuffelen bij ‘Piggy’s Palace’ in Bathmen. De aandacht is overweldigend en ze zijn steevast – met 150 mensen per keer – uitverkocht. Varkenshouder Erik Stegink kijkt vol trots naar het tafereel. ”Dat het zo’n succes zou worden, hadden we nooit verwacht.”

Er zijn mensen uit Amsterdam speciaal afgereisd naar Bathmen om te knuffelen met biggen, ‘omdat ze schattig zijn’, een gezin uit Alphen aan den Rijn staat op de camping dichtbij en waren nieuwsgierig. ”Hij is dol op modder, en net zelf een varkentje”, glimlacht de moeder. Toeristen, buurtbewoners, opa’s en oma’s en vooral heel veel kinderen.

piggys-palace
Erik Stegink legt uit.

Knuffelen

Er zijn maar weinig plekken in Nederland waar dit kan en het is uniek dat biggen los mogen lopen. In totaal lopen er 150 stuks buiten. ”Varkens zijn leuk, intelligent en luisteren goed. En knuffelen doet iets met je. Je ziet het vaak bij dames, dan komt er oxytocine vrij, ook wel het knuffelhormoon genoemd. Want door te knuffelen, worden mensen vrolijker. Daarom willen we varkens graag in contact brengen met mensen.”

Innovatief

Dit is het nieuwe ondernemen, daar moeten ze nog veel meer op in zetten in deze sector, volgens Erik. ”Dit het tweede jaar van het biggenknuffelen en het is een succes. Maar eerder kwamen we al met een glijbaan naar buiten, hebben we varkens tijdens het WK met elkaar laten voetballen en hebben we dit jaar weer iets nieuws. Een picknicktafels – met kunstgras – voor de biggen binnen, zo willen we de dieren nog meer comfort geven, ook in de stal. Je moet elke keer blijven vernieuwen, dat maakt het ondernemen zo leuk.”

piggys-palace-kunstgras
Deze kunstgras picknicktafels staan in de stallen voor de varkens binnen. Foto | indebuurt Deventer

Picknicktafels

Erik heeft hoge verwachtingen van de picknicktafels. Als proef staan er nu vijf stuks in de stallen, met 24 uur per dag camerabewaking. ”Het idee van de tafel is dat varkens er binnen op kunnen klimmen en in het ondergelegen kunstgras kunnen wroeten aan bijvoorbeeld zaagsel. En het kunstgras is heerlijk zacht om op te liggen. De staartjes van de varkens worden altijd afgeknipt, omdat ze anders erop bijten bij elkaar. Dit natuurelement binnen moet zorgen voor afleiding bij de varkens zodat de staartjes kunnen blijven zitten. Dat is een mooie ontwikkeling.” Deze toepassing – in samenwerking met Velvet Grass – is de eerste in de varkenshouderij, het idee is dat het straks in alle bedrijven in productie genomen wordt.

Biggen knuffelen

Iedere woensdag in augustus kunnen de biggen van Piggy’s Palace dus geknuffeld worden. Interesse? Je kunt nog proberen een plekje op de gastenlijst te bemachtigen, want meer dan 150 mensen laat Erik niet toe. ”Dan wordt het voor de biggen te druk, ze moeten ook nog wel in het water kunnen.” Aanmelden kan hier.

Bekijk hier de volledige fotoreportage:

Foto's | indebuurt Deventer

Piggy’s Palace

Bettinkdijk 7, Bathmen