Baas van de bentobox: Marije heeft een dikke hit met de Leukste Lunch

Marije woertman
Marije Woertman in haar magazijn

Deventenaar Marije Woertman creëerde in vijf jaar tijd de populaire community: De Leukste Lunch. Met ruim 20.000 volgers op Facebook bereikt ze ontzettend veel moeders, oma’s en enkele vaders die net als Marije thuis worstelen met kleine, moeilijke eters. Via haar webshop verkoopt ze allerlei accessoires om kids een gezonde en gevarieerde lunch voor te schotelen. 

In het oude ziekenhuis aan de van Calcarstraat bevindt zich het kantoor annex magazijn van De Leukste Lunch. Het is klein maar overvol. De kasten zijn volgepakt met kleurige broodtrommels en hippe drinkbekers. Aan de muur hangen unieke uitstekers, gekke vormpjes, en vrolijke versiersels. Allemaal benodigdheden om de allerleukste lunch te creëren.

Van taartprikkers naar broodtrommels

Marije is al 10 jaar ondernemer maar begon 5 jaar geleden met de Leukste Lunch. “Hiervoor had ik een eigen winkel op de Worp waar ik taartdecoratie verkocht en workshops gaf. Er was in de taartenwereld een explosie aan aanbod dus ik moest wat nieuws verzinnen. Mijn dochter was een moeilijke eter. Ze ging naar school, moest overblijven en at weinig. Ik vind gezond en gevarieerd eten ontzettend belangrijk dus ik ben gaan nadenken: hoe zorg ik ervoor dat mijn dochter, zeker op school, gezond, gevarieerd en genoeg eet?”

“Ik had nooit gedacht dat het zó storm zou lopen”

Japanse lunch

“Ik stuitte op een Japanse site en ontdekte de Bentobox. Een Japanse lunchtrommel met meerdere lagen of vakken. In Japan is het een kunst om de Bentoboxen zo leuk en origineel mogelijk te maken. Japanners pakken uit met rijst, vlees, vis en fruit. Nederlanders zijn echte broodeters en onze lunch bestaat dan ook voornamelijk uit brood. Een verse boterham met kaas of pindakaas is best lekker maar op den duur is de verrassing daar wel vanaf.” Marije ontdekte dat er nog geen Nederlands bedrijf was dat de bentoboxen verkocht. Ze kocht ze in, gooide haar webshop online en het balletje ging rollen.

leukste-lunch-box
Foto: Marije Woertman

Gezond eten

Naast Marije waren er duizenden moeders, oma’s en enkele vaders die thuis worstelen met kleine, moeilijke eters. “Door middel van het verkopen van de producten probeer ik ouders en kinderen bewust te laten worden om gezonder te gaan eten. Met een beetje creativiteit en inspanning kun je elke dag een verrassende lunch meegeven of meenemen. Gebruik bijvoorbeeld een uitsteker en maak van een simpele boterham een konijnenlunch. Prik een paar tomaatjes aan een prikker en het ziet er een stuk leuker uit. Maar eerlijk is eerlijk: ik had nooit gedacht dat het zó storm zou lopen.”

Community

De Leukste Lunch is meer dan een webshop. Met 20.000 volgers op Facebook heeft Marije een flinke community gecreëerd. Ze runt een eenmanszaak maar kan het inmiddels niet meer alleen af. “Ik heb een freelancer die helpt met schrijven van content voor de webshop, een vriendin in dienst die helpt met inpakken en een team van dames die video’s maken en vrijwillig artikelen schrijven voor de Leukste Lunch. Ik doe alles online en heb social media als kracht gebruikt. Er is veel interactie. Moeders delen online tips en ideeën met elkaar. Van gezonde recepten tot foto’s van de ingerichte bentoboxen.”

“Ik doe alles online en heb social media als kracht gebruikt”

Trend

Binnen vijf jaar is de Leukste Lunch uitgegroeid tot een succes. Hoe verklaart ze dat? “Alles wat maar iets te maken heeft met gezond eten en gezond leven lijkt een trend te worden. We kunnen niet meer om de fitboys en girls heen op Instagram. Gezonde recepten van hobbykoks vliegen je online om de oren en ook de boekenwinkels zijn goed gevuld met gezonde kookboeken. Daarnaast gaan er altijd kinderen naar school en zal er altijd behoefte zijn aan broodtrommels.”

Grote plannen

Marije is nu al razend druk maar haar hoofd stroomt over van nieuwe plannen. “Ik ben met een uitgever in gesprek om een eigen boek uit te geven. Samen met mijn vader ga ik de komende maanden met het boek aan de slag. Hij maakt foto’s en ik schrijf. Geweldig om dat samen met hem te kunnen doen! Daarnaast denk ik na over een eigen broodtrommel productielijn. Het is een grote stap maar wie niet waagt, wie niet wint!”

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Voetbalfans opgelet: deze pop-up winkel opent vandaag in Deventer”

Voetbalfans opgelet: deze pop-up winkel opent vandaag in Deventer

FC Kluif
Ga naar “Helaas! Deze heerlijke winkel in Deventer gaat sluiten: ‘We gaan nog even knallen met kerst’”

Helaas! Deze heerlijke winkel in Deventer gaat sluiten: ‘We gaan nog even knallen met kerst’

gebakjesactie
Ga naar “Met coach Caren verslaan mensen hun angsten: ‘Samen ontdekken we wat je écht wil’”

Met coach Caren verslaan mensen hun angsten: ‘Samen ontdekken we wat je écht wil’

Aangeboden door Qredits

caren coaching

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Sylvie Meis luxe huispak € 24,99”

Sylvie Meis luxe huispak € 24,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel € 9,99”

Jan van Haasteren puzzel € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer”

Tijdelijke functie: Redacteur / Community Manager indebuurt Deventer

 • DPG Media
 • Fulltime/Parttime
DPG Media
Ga naar “Medewerker middagdienst”

Medewerker middagdienst

 • Olympia
 • Fulltime
Ga naar “Inpakker bakkerij”

Inpakker bakkerij

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Dickens Festijn”

Dickens Festijn

 • Van 10 dec t/m 11 dec
Dickens FestijnDickens Festijn
Ga naar “Kerstmarkt in de buurt van Deventer”

Kerstmarkt in de buurt van Deventer

 • Van 8 dec t/m 23 dec