Karleen opent ayurveda praktijk in Deventer: ‘Toen mijn zoontje overleed, gooide ik het roer om’
Een paar jaar geleden woonde en werkte Karleen ten Duis (37) nog als business consultant in de Randstad. Toen ze…
De half Nederlandse, half Molukse Anna Uspessij (33) uit Deventer vindt het hoog tijd dat Nederland kennismaakt met het traditionele Indonesisch drankje ‘jamu’. Als kind kreeg ze het met de paplepel ingegoten. Net als melk is jamu goed voor elk, beweert de eeuwenoude traditie. Dus verkoopt Anna de drank met haar bedrijf Good Jamu.
“Jamu gaat verder dan het drankje alleen. Het is een 1500 jaar oude wellnesscultuur uit Indonesië. In het westen zien we wellness vaak als luxe, terwijl ze het in Indonesië beschouwen als een dagelijkse behoefte. Het drankje jamu kun je dagelijks drinken om je algemene welzijn en gezondheid te bevorderen. In Indonesië wordt het gemaakt door zogenaamde jamu-meesters of Jamu Gedong. Deze vrouwen bezoeken markten om vanuit een gevlochten mand verschillende soorten jamu te verkopen. Op die manier dragen ze bij aan de gezondheid en het welzijn van hun gemeenschap. De ingrediënten in jamu hebben een heilzame werking.”
“Jamu bevat krachtige wortels zoals gember en kurkuma, limoen, tamarinde en specerijen zoals kaneel en kruidnagel. Van al die ingrediënten is wetenschappelijk aangetoond dat ze bijdragen aan je gezondheid. Jamu als product is niet wetenschappelijk onderzocht, dus daarvoor doe ik geen gezondheidsclaims. Het is vooral gebaseerd op traditie en culturele overtuigingen.”
Lees verder onder de foto >
“Het heeft een rijke, kruidige smaak en een aromatische geur. Ik drink het zelf het liefst in de ochtend op een lege maag. Of ik voeg een scheutje toe aan warm water om het als thee te drinken. Maar je kunt het ook door je latte, mocktail of smoothie roeren.”
“Ik volgde in 2018 en 2019 een opleiding bij een echte jamu-meester op Bali. Zij leerde me hoe je jamu samenstelt en bereidt. Ik ontdekte alles over de ingrediënten en hoe je ze specifiek moet bewerken om er de meeste voedingsstoffen uit te halen. Ze vertelde me over de traditionele toepassingen en de redenen waarom ze het nog steeds gebruiken. Het maken van jamu is een intensief en tijdrovend proces, maar ik wilde het per se zelf kunnen.”
“Bij Good Jamu bereiden we de jamu volgens de traditionele bereidingswijze met geheime recepten. Dat ga ik dus niet verklappen. We gebruiken ingrediënten zoals biologische gember en kurkuma en specerijen die rechtstreeks van boeren uit Indonesië komen.”
Lees verder onder de foto >
“Mijn moeder volgde een jamu-kuur toen ze zwanger van mij was. Dat draagt ongetwijfeld bij aan mijn liefde en passie ervoor. Dit drankje maakt deel uit van mijn opvoeding en erfgoed. Jammer genoeg wordt het ambacht steeds zeldzamer. Door de drank in Nederland te maken, hoop ik de traditie toegankelijk te maken voor onze samenleving en zo bij te dragen aan het behoud van mijn culturele erfgoed.”
“In Deventer kun je Good Jamu proeven bij Bird, Lou, Trinibra, Stefano’s en Buitenpost. Op dit moment zijn we bezig met een derde drank, een gezonde frisdrank op basis van jamu. Hiermee hoop ik het toegankelijker te maken voor meer mensen. De crowdfunding die we hiervoor zijn gestart, loopt heel goed. Mensen kunnen investeren tot 30 juni en daarna gaan we aan de slag!”
Aangeboden door Voortman Schilderwerken B.V.
In onze gids
Populaire rubrieken