Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

SPAR city eigenaar Martijn: ‘Tijdens mijn eerste bijbaantje als vakkenvuller dacht ik, dit ga ik later anders doen’

Aangeboden door Spar City Deventer 15 oktober 2020

Op zijn veertiende begon hij als vakkenvuller bij een grote supermarktketen. ”Ik had een sollicitatiegesprek, kreeg een hesje aan en een uur later was ik aan het werk. Er is me nooit iets uitgelegd of verteld wat ik kon bereiken.” Dat moest anders vond Martijn. Zo’n vijftien jaar later heeft hij drie SPAR city vestigingen en 90 medewerkers in dienst. ”Ik wil mensen laten doorgroeien.”

Het is lang geleden, maar Martijn ten Berge (30) weet de grootste irritatie van zijn bijbaan als veertienjarige nog goed. ”Ik wist niet wat er van mij verwacht werd, laat staan dat ik wist wat ik kon bereiken. Dat is me altijd bijgebleven en de reden waarom ik het in mijn bedrijf anders wil doen.”

‘Ik zie stagiaires niet als goedkope arbeidskrachten’

Martijn heeft drie SPAR city vestigingen, in Deventer, Zwolle en Zutphen. ”Ik wilde graag meerdere winkels zodat ik mensen kan laten doorgroeien.” SPAR staat voor verantwoord ondernemen. Zo worden stagiairs niet ingezet als goedkope arbeidskracht. ”Hier leren ze echt wat”. Ook voor vaste medewerkers is er begeleiding waar nodig. Daarnaast werkt SPAR met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Doorgroeimogelijkheden

Waarom die doorgroeimogelijkheden zo belangrijk zijn? ”Ik hoop dat mensen denken: ik ga misschien wel in een gemakswinkel werken maar ik kan mezelf hier oneindig ontwikkelen, want zo is het. Zelfs als je hier uitgegroeid bent, kijken wij samen met jou hoe je verder kunt bij een ander bedrijf. We hebben het beste voor met onze medewerkers.”

‘Het lijkt hier soms meer op een klaslokaal dan een kantoor’

Zo zit er onder de winkel in Deventer een groot kantoor, waar stagiaires of BBL-leerlingen op hun studiedag worden begeleid. ”We helpen bij het maken van opdrachten, maar ook mensen die het moeilijk hebben met thuis studeren mogen hier zitten. Het lijkt hier soms meer op een klaslokaal dan een kantoor”, lacht Martijn.

Gelijke kansen

Waar die drang om mensen te helpen vandaan komt? De zelfstandig ondernemer vindt dat iedereen een gelijke kans verdient. ”Gedachtes als: ik kan niks en ik ben niks helpen je niet. Ik snap niet dat mensen zo denken en ik wil ze graag op andere gedachten brengen. Dan moet er natuurlijk wel iemand zijn die zegt: ‘Je hebt het vermogen om te leren.’ Diegene wil ik zijn.”

Werken bij SPAR city
Martijn: ‘We hebben het beste voor met onze medewerkers.’

Vol vertrouwen een team aansturen

Het begeleiden van de medewerkers kost wat, maar Martijn krijgt er veel voor terug. ”Mensen die in zichzelf gekeerd binnenkomen en angstig zijn. Als dat dan medewerkers worden die vol vertrouwen in zichzelf het team aansturen of klanten aanspreken, dat is wel echt waar ik het voor doe.”

Wat Martijn daarvoor terug wil? ”Ik zoek mensen met een winnaarsmentaliteit, en dat zit diep in je genen. Dat zit in de basale dingen. Mensen die zich verantwoordelijk voelen voor de resultaten van een winkel, mensen die zich niet zomaar ziek melden, die er iedere dag weer voor gaan en het leuk vinden om te groeien. Het klinkt cliché maar daarover moeten mensen wel beschikken om hier tot hun recht te komen.”

Laten zien wat je kunt

SPAR heeft vier wervingsmomenten per jaar. Binnenkort start er zo’n wervingsmoment. De sollicitatieprocedure is anders dan anders. Zo mag je na een telefonische screening een dag meekijken achter de schermen. En tijdens de daarop volgende speeddate-sessie stelt niet alleen de HR-manager, maar stellen ook de werknemers van SPAR jou vragen. Aan het eind van die avond kiest het team zelf zijn nieuwe collega’s.

SPAR city is op zoek naar diverse collega’s van shopmanager tot bijbaan. Interesse? Kijk dan op werkenbijspartenberge.nl of bekijk de vacature hieronder.

SPAR city Ten Berge

Glimlachende allround kassamedewerker

Dit zijn wij: SPAR Ten Berge Onze winkels staan voor gemak en wij zijn een leuke mix tussen HOREC...
SPAR city Ten Berge

STORE MANAGER SPAR city Deventer

Dit zijn wij: SPAR Ten Berge: onze winkels staan voor gemak en wij zijn een leuke mix tussen HORECA ...

Meer over Spar City Deventer ontdekken?

Spar City Deventer supermarkten

Keizerstraat 4a, Deventer

Bekijk meer:supermarkten

adv.