Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een uitvaart coronatijd: ‘Het is verschrikkelijk dat je iemand geen hand of schouderklopje kunt geven’

Aangeboden door Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging 9 april 2020

Een uitvaart met acht tot tien mensen die allemaal 1,5 meter afstand tot elkaar bewaren, ”een gekke situatie”, vindt uitvaartverzorger Rob Oostenrijk. “Het is verschrikkelijk dat je geen hand op iemand z’n schouder kunt leggen om hem of haar te troosten, aan de andere kant was een uitvaart nog nooit zo intiem.” 

Als uitvaartverzorger heeft Rob Oostenrijk zo’n situatie nog nooit meegemaakt. ”Het is gek. Ik zie uitvaarten met acht tot tien mensen. Er worden minder mensen uitgenodigd of mensen durven niet te komen en zeggen zelf af.”

‘Een uitvaart is intiemer dan ooit nu’

”Het is verschrikkelijk dat je geen hand op iemand z’n schouder kunt leggen of iemand een hand geven”, vertelt Rob.

De uitvaartverzorger ziet een dubbele beweging. ”Er ontstaan in deze tijd mooie initiatieven van mensen die boodschappen voor elkaar doen. Mooie initiatieven zie je ook in de uitvaartbranche, een afscheid wordt heel anders, maar kan evengoed heel mooi zijn.”

Een bijzondere uitvaart

Zo begeleidde Rob vorige week een uitvaart waarbij de familie, mede door het kleine aantal mensen, besloot niet binnen maar buiten afscheid te nemen. ”We stonden met een paar mensen in het bos, een kleine box met muziek en de kist in de open auto. Het was ontzettend mooi.”

‘Thuis steekt iedereen tegelijk een kaars aan, heel bijzonder’

Er wordt gezocht naar oplossingen voor de beperkingen. ”We werken met een livestream. Aan het begin van de dienst steken we een kaars aan, en in de uitnodiging hebben we iedereen gevraagd thuis tegelijk hetzelfde te doen. Aan het einde van de dienst toosten we. Weer vragen we iedereen thuis hetzelfde te doen: toosten met een glas wijn. Zo wordt een uitvaart toch heel bijzonder.”

Online condoleren

”Wat ook gebeurt is het inspreken van een videoboodschap door een familielid of vriend die niet bij dienst kan zijn, die wordt tijdens de uitvaart afgespeeld. Zo zijn ze er toch een beetje bij. Er is een online condoleance register en ik zie dat mensen veel meer kaarten en brieven ontvangen, allemaal van die mooie initiatieven.”

‘Een herdenkingsdienst op een later moment kan heel mooi zijn’

Sommige families houden later in het jaar een herdenkingsdienst. Dat is niet nieuw, Rob heeft dit in het verleden vaker meegemaakt. ”Families die hun dierbare in kleine kring willen begraven of cremeren en de herdenkingsdienst houden met een grotere groep.”

Zo’n herdenkingsdienst op een later moment kan heel mooi zijn weet hij. ”We zetten een foto en kaarsen neer, mensen doen een praatje en je draait bijvoorbeeld dezelfde muziek als op de uitvaart.”

Persoonlijke aandacht

Rob gaat nog steeds naar de mensen toe om de uitvaart te regelen, als men dat wil. ”Ik ben zzp’er, ik ben verantwoordelijk voor mezelf en de mensen waar ik kom. Daar ga ik natuurlijk wel heel zorgvuldig mee om.” Dus drink hij geen koffie, ”maar ik leg ook geen hand op iemand z’n schouder, al zou ik dat soms graag willen.”

Telefonisch overleg komt nu wel vaker voor. Rob: ”Ik sprak van de week met twee zussen. De een woont in Deventer en de ander in Groningen. Je mag elkaar nu toch niet knuffelen, troosten of aanraken dus bleef ze liever in Groningen. Dat snap ik goed.”

Het verzorgen

Rob probeert alles zo normaal mogelijk te houden, waar dat kan. ”Een goed voorbeeld daarvan is het verzorgen. Normaal doet het team dat samen met de familie. Dat gaat nu niet. Wil een familielid toch papa of mama aankleden dan gaan het team en de familie om de beurt naar binnen. Ik sta op 1,5 meter afstand om de familie advies te geven.”

‘De belangrijkste mensen uit zijn leven stonden bij elkaar, dat is zo intiem en bijzonder’

”Als het om een coronapatiënt gaat is het een ander verhaal, dan kan er niemand bij. De kist gaat dan dicht en helaas kan niemand hem of haar nog zien. Dat is heel schrijnend en verdrietig.”

Omschakelen

Rob probeert de families in die verdrietige situatie zoveel mogelijk te steunen. Volgens hem is het vooral in het begin moeilijk om te schakelen. ”Het is natuurlijk een teleurstelling, dit is niet het afscheid dat je voor je dierbare voor ogen had. Toch heb ik afgelopen week ook gehoord dat het afscheid ‘ontzettend mooi’ was. Dat was een afscheid van een man waar normaal gesproken wel 500 mensen naartoe gekomen waren. Nu stonden alleen de allerbelangrijkste mensen uit zijn leven samen afscheid te nemen, dat is zo intiem en bijzonder.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging. Meer over Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging ontdekken?

Rob Oostenrijk Uitvaartverzorging uitvaartcentra

GeopendHele dag

Schoutenweg 43, Deventer

Bekijk meer:uitvaartcentra

adv.