Dit is wat je moet weten over de Viking

Door Sophie Wassink 19 maart 2019

Over de Viking heeft iedere Deventenaar wel een mening. De één is voor de ander is tegen. De één jankt met de pet op bij het horen van weer een budgetverhoging. De ander kan niet wachten tot het filmtheater haar deuren opent. Hoe dan ook, om de feiten kunnen we niet heen. Dus die zetten we graag voor je op een rij. 

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Het plan

In 2012 besloot de Deventer gemeenteraad om theater Bouwkunde en filmhuis de Keizer samen te voegen in een nieuw, spiksplinternieuw gebouw aan de Welle. Kostenplaatje: 10 miljoen euro.

De Viking moet het filmtheater van de 21e eeuw worden. Een plek waar film, theater en horeca samen komen. Een plek voor cultuurliefhebbers en dan juist niet alleen de grijze wollen sokkers. Jonge mensen uit grote steden moeten Deventer straks, misschien wel vanwege de Viking, weten te vinden.

Tegenslag na tegenslag

In 2016 kwam de eerste tegenvaller pardoes uit de lucht vallen. Wat bleek? Het was onmogelijk om te bouwen op de bestaande fundering van het gymzalencomplex aan de Welle, dat werd gesloopt voor de nieuwbouw. Juli 2017 kwam daar nog een tegenvaller bij van 828.000 euro voor onvoorziene extra kosten. Begin dit jaar nog eens 1,2 miljoen. De teller staat inmiddels op 17 miljoen euro. En de kans is groot dat daarbovenop nóg eens vier miljoen euro nodig is om het filmtheater af te bouwen. Conclusie: In plaats van de beoogde 10 miljoen euro dreigt de Viking nu het dubbele te gaan kosten.

Hoofdpijndossier

De Deventer politiek zit met haar handen in het haar en is verdeeld over de stappen die nu moeten worden genomen. Stoppen? Of  doorgaan? De grootste fractie in de gemeenteraad, Gemeentebelang, twijfelt of het filmtheater er überhaupt nog wel moet komen. Voor oppositiepartijen ChristenUnie en Deventer Belang is er maar één optie: het gebouw aan de IJssel moét af gebouwd worden.

On hold

Al maanden staat het bouwtempo aan de Welle op een laag pitje. Er is bewust een time-out ingelast om de bouwtekeningen en de constructie tot in detail na te lopen. Naast het technische onderzoek loopt er nóg een onderzoek. De grote vraag in de Viking-soap is namelijk: wie is er verantwoordelijk voor de extra kosten?

Buren maken bezwaar

De Viking wordt pal naast de historische vestingtoren gebouwd. Dat is mooi voor het plaatje maar de gevel van het filmtheater is veertig centimeter hoger dan de toren. Een aantal buren vindt dat geen gezicht en maakt bezwaar tegen het ontwerp. De bezwaren kunnen leiden tot nog meer vertraging, extra kosten en mogelijk een streep door het aangepaste ontwerp. De vraag is hoe dan verder…

Oplevering

Het plan was om het filmtheater in 2019 op te leveren. Maar waarschijnlijk gaat dat niet lukken. Als de politiek besluit om niet te stoppen maar door te gaan met de bouw, dan hebben de bouwers nog een jaar nodig om de boel af te maken. De oplevering staat nu gepland voor het eerste kwartaal van 2020.

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.