Smaaktip: proost met deze champagne op het nieuwe jaar! 🥂

Door Simone Groot Lipman 27 december 2017

We stappen binnen bij Het Deventer Wijnhuis en zijn er niet meer weg te slaan. We lezen de etiketten, lopen langs de stellingen met wijnen uit Portugal, Bourgogne, Loire en Italïe. Aan eigenaar Leon van Oudenallen (48) de onmogelijke taak om uit 1200 (!) totaal verschillende wijnen één favoriet te kiezen. 

Leon komt van origine uit de bouw, hij is daar in opgegroeid. ”Ik ben in het bedrijf van mijn vader gaan werken. Het was vanzelfsprekend, maar ik werd er niet gelukkig van. Naast ons werk deelden mijn vader en ik de liefde voor wijn. Twaalf jaar geleden hebben we een wijnreis gemaakt in Noord-Spanje. We kwamen met een auto vol terug en hebben een proeverij gehouden voor vrienden en familie. Ik vond het zo leuk, dat ik hier wat mee wilde gaan doen. Ik heb dit bedrijf overgenomen en mijn wijnbrevet gehaald. Daarna heb ik nog de wijnacademie gevolgd met heel veel theorie dus dat was best pittig.”

deventer-wijnhuis
Foto: indebuurt Deventer

Wijn

Waar komt deze liefde voor wijn toch vandaan? ”Wijn wordt gemaakt van druiven, maar geen één smaakt hetzelfde. Van het aanplanten van de druivenstok tot het aanleveren van de fles wijn kan de wijnboer meer dan 2000 verschillende keuzes maken. Wat we hier hebben staan is nog geen promille van wat er op de wereld gemaakt wordt. Wij proeven (bijna) alle wijnen voordat het in ons assortiment komt, want we willen ook dat de wijn van 5 euro waar moet zijn voor z’n geld.”

‘Het is een feestje op de tong!’

Champagne

Met oud & nieuw voor de deur, hoor je eigenlijk wel een champagne in huis te hebben. Tachtig procent van alle wijnen heeft Leon zelf geproefd, dit voorjaar proefde hij de Philippe Mignon uit de champagnestreek. ”We importeren het zelf, dus er is geen tussenhandel waardoor het voor een lagere prijs kunnen aanbieden.” Wanneer moet je hem drinken? ”Het is lekker als aperitief of om feestelijk te proosten, maar je kunt de champagne ook goed drinken bij een diner met vis of schelpdieren. Er zijn drie soorten – twee witte en een rosé variant. Mijn persoonlijke favoriet is de witte ‘prestige’, de druiven zijn meer geconcentreerd.” En niet onbelangrijk: hoe smaakt het? ”Het heeft een mooie fruitsmaak een fijne zachte mousse – niet te bruisend – en een lange afdronk. Een feestje op de tong!” Wij zeggen proost!

De Philippe Mignon Cuvée Prestige Brut koop je voor €37,50 per fles. En in de hele maand december krijg je 50% korting op elke 2e fles.

wijnhuis-champagne

Foto: indebuurt Deventer


Meer over Het Deventer Wijnhuis ontdekken?

Het Deventer Wijnhuis speciaalzaken

Nu gesloten09:00 - 18:00

Holterweg 2, Deventer

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.