Schoenmaker Sebastiaan: ‘Ik zie meteen hoeveel aandacht de schoen verdient’

Aangeboden door Mario & Anita Uw schoenmaker 29 november 2017

In winkelcentrum Keizerslanden in Deventer is al jaren een schoenmaker gevestigd. In 2014 heeft Sebastiaan Evers de zaak overgenomen met de naam: Mario & Anita Uw Schoenmaker. Hij repareert schoenen, dupliceert sleutels, verkoopt diverse artikelen – van sloffen tot zolen – en heeft ook een depot van een stomerij. Van alle markten thuis die Sebastiaan maar wat doet hij het liefst?

Sebastiaan: “Het repareren van hakken is mijn favoriet. Je kunt de hele schoen ‘opereren’ als het ware: hakken eraf, zolen erop. Leren zolen met hakken gaat net een stapje verder, dus dat is altijd even een uitdaging. Daar heb ik wel een ochtend of middag voor nodig.”

In de genen

”Ik ben het vak ingerold. Mijn ouders (Mario & Anita) runde jarenlang een schoenmakerij in Zwolle. Ik was vroeger al veel met mijn handen bezig. Zo heb ik een schildersopleiding gevolgd, maar haakte na het eerste jaar af. Toen zei mijn vader, kom dan maar bij ons in de winkel werken. En zo geschiedde. Ik heb eerst voor een baas gewerkt en een 2-jarig opleiding schoenmaker gevolgd. Vervolgens nog één jaar erachteraan geplakt om het ondernemersvak onder de knie te krijgen. Er werd tijdens de opleiding veel waarde aan inkoop/verkoop gehecht. In de schoenmakerij werkte ik in de werkplaats en kreeg ik nul feedback.”

schoenmaker-winkel
Foto: indebuurt Deventer

Eigen zaak

Als geboren en getogen Deventenaar ging Sebastiaan aan de slag voor een tweede vestiging. “Nu ik mijn eigen zaak heb is het anders. Ik kan lekker met mijn handen werken en heb veel contact met klanten. Ik doe alles zelf: van begin tot eind. In 2015 is mijn vader overleden en hebben we de zaak dicht gedaan in Zwolle. Mijn moeder Anita helpt hier nog zo’n twee middagen in de winkel. Dit jaar bestaan we 25 jaar.”

‘Bij dit beroep krijg je ontzettend veel waardering van mensen, dat is geweldig.’

Aandacht

Schoenmaker is een vak, een oude ambacht. De geur van schoenen wanneer je binnenstapt en de blije gezichten én voeten wanneer mensen weer naar buiten stappen. ”Bij dit beroep krijg je ontzettend veel waardering van mensen, dat is geweldig. Ik zie meteen als een schoen binnenkomt hoeveel aandacht hij verdient. Wanneer mensen vragen om het repareren van de hak, kijk ik ook gelijk de zolen en voering na. Het repareren van schoenen kan in alle soorten en maten: hakken, (binnen)zolen, stiknaadjes, hielvoering en een zwikinslag.”

Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer

Hakken en zolen

”Dameshakken kosten €10,95, herenhakken €12,95. Als je de zolen wilt repareren, kost dit voor dames €19,95 en voor de heren €26,95. Maar als je hakken én zolen combineert, krijg je een paar euro voordeel. Voor dames is de combi €27,50. Voor heren geldt €37,50. Waarom herenschoenen duurder zijn? Ze hebben nu eenmaal dikkere zolen en dat is weer duurder.”

Mario & Anita Uw schoenmaker schoenmakers

nu gesloten09:00 - 18:00

Karel de Groteplein 7, Deventer

Bekijk meer:schoenmakers