Overleef de herfst met dit chocolade pronkstuk van Sjokolaa

Door Simone Groot Lipman 13 september 2017

Wie deze dag heeft bedacht, is onze held: het is wereld chocolade dag! #awesome. We stappen daarom binnen bij Sjokolaa en kijken onze ogen uit. Met open mond lopen we langs de vitrine met bonbons en stellingen met chocolade bierflesjes en pumps. Aan eigenaar Lidy Lentelink (43) de taak om één chocolade pronkstuk uit te kiezen.

Zes jaar geleden begon Lidy haar eigen chocoladewinkel in de Walstraat. Vijftien jaar lang heeft ze gewerkt in de banketbakkerij Lentelink, waar ze de fijne kneepjes van het vak heeft geleerd van haar ouders. Haar keuze voor een eigen winkel in chocolade was snel gemaakt. ”Ik vind chocolade het leukst én het lekkerst van banket. Je kan er zoveel dingen mee maken waardoor je lekker creatief bezig kan zijn.”

overzicht-winkel
Foto: indebuurt Deventer

Creaties

We vragen Lidy naar haar favoriet en ze loopt naar de etalage voorin de winkel en pakt de egel. ”Kijk, deze chocolade egel is mijn favoriet op dit moment. De herfst komt er weer aan. Oktober, november en december vind ik de leukste drie maanden van het jaar. Het is tegelijkertijd ook de drukste tijd. In deze maanden kan ik dan ook helemaal losgaan in mijn creaties. Met pompoenen voor Halloween, egels voor de herfst en straks kerstmannen voor de kerst.”

chocolade-egel
Foto: indebuurt Deventer

Chocolade egel

”De chocolade egel bestaat uit een halve paasei met amandelen. De egel ligt op een herfst blad van bijvoorbeeld groene of karamel chocolade. En er ligt ‘gras’ van marsepein. De chocolade wordt eerst goed op temperatuur gemaakt (rond de 30 graden), wanneer ik het in een vorm giet. Daarna is er geduld nodig en kun je de chocolade zo uit de vorm kiepen. De chocolade die ik gebruik is van het merk Callebaut. Melk is altijd een goede middenweg en wordt vaak het meeste verkocht. Puur en wit zijn voorkeur. Wat ik zelf het lekkerste vind? Een stukje puur en een stukje melkchocolade tegelijk opeten.”

lidy-chocola
Foto: indebuurt Deventer

Snoepen

Duurt het eigenlijk lang om de egel te maken? ”Ik heb geen idee hoe lang ik er mee bezig is, want ik doe altijd allemaal dingen tegelijk en door elkaar. Dus als ik voor een deel met de egel bezig ben en moet wachten tot de chocolade klaar is, ga ik ondertussen verder met de vormpjes van de bonbons.” We lopen daar naar achteren naar haar atelier waar de chocolade gemaakt wordt en Lidy haar workshops geeft. Een heerlijke geur van chocolade komt ons tegemoet. ”Ik ruik het al niet eens meer, omdat ik er elke dag in sta. Omdat ik continue met chocola werk, valt het reuze mee hoeveel ik ‘snoep’ tussendoor. Maar ik moet zeggen als ik ’s avonds thuis ben, juist grijp naar de chocolade, haha.”

De egel kost €14,95 met alles erop en eraan in een doosje. Nog even verder watertanden? Bekijk dan deze foto’s.

Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer

Meer over Sjokolaa ontdekken?

Sjokolaa speciaalzaken

Vandaag gesloten

Walstraat 34, Deventer

Bekijk meer:speciaalzaken

Meer over

De Koopman

adv.