Lennart Lintenbrink: ‘Elk sieraad heeft een eigen verhaal’

Door Simone Groot Lipman 20 december 2017

Geboren en getogen Deventenaar Lennart Lintenbrink (31) heeft een mooi beroep: hij is goud- en zilversmid. Sinds vier jaar zit hij in een klein pandje, een beetje verstopt aan een prachtige binnenplaats, naast Wallstreet Tea-Rose. Hij maakt oorbellen, (trouw)ringen, colliers, maar ook schalen en bestek. Maar hij maakt ook herinneringssieraden. ”Ik kan zo op mijn manier iemand helpen.”

Van Haarlem tot Rotterdam en van Stockholm tot Singapore. Lennart verkoopt veel sieraden aan Deventenaren, maar ook ver daarbuiten. ”Ze vroegen om zilveren eetstokjes voor een bruiloft. Ze waren wel Nederlands, maar wonen in Singapore. Dat is wel bijzonder en zijn de gekke verhalen, haha.”

Geen jongensdroom

”Ik was er vroeger gelijk al over uit: ik wil iets met mijn handen doen. Ik ben eerst IPO (Industrieel Product Ontwerpen) gaan volgen, maar besefte al snel dat dit niks voor mij was. Een studiegenoot wees mij op goudsmid, dat leek mij wel interessant. Vier jaar lang heb ik goudsmeden gevolgd, waarbij je sieraden en trouwringen maakt van goud zilver en andere edelmetalen. Vervolgens heb ik nog twee jaar zilversmeden gevolgd waar ik voornamelijk schalen en bestek van zilver (of andere edelmetalen) maak. Maar een schaal maak ik bijna nooit hoor, met één schaal ben ik zo 160 (!) uur mee bezig. Dus ik doe voornamelijk goudsmeden.”

lennart-sieraad
Foto: indebuurt Deventer

Eigen zaak

Lennart kwam na zijn afstuderen terecht bij Edelsmederij Walstraat 94. Dit is een werkplaats met winkel waar zelfstandige goud- en zilversmeden samenwerken en ieder een eigen collectie aanbieden. ”Ik moest mij zo erg aanpassen en dat wil je niet. Dus naar twee jaar ben ik gestopt, zonder iets anders te hebben. Een paar dagen later kwam Jan Strik naar mij toe en vertelde mij over dit pand. Nu zit ik hier al vier jaar en ga voorlopig ook echt niet weg.”

‘Hoe meer uitdaging, hoe mooier ik het vind’

Heftige verhalen

lennart-sieraadontwerp
Herinneringsring. Foto: Lennart Sieraadontwerp

Als goudsmid krijgt Lennart opdrachten voor trouwringen, maar ook bijvoorbeeld voor sieraden met een erfstuk. ”Ik vind nieuwe dingen maken leuk, maar een herinneringssieraad is mooi. Ik kan op mijn manier iemand helpen. Elk sieraad heeft zijn eigen verhaal en dat zijn best heftige verhalen. Met dit in mijn achterhoofd ga ik het product van tevoren uitstippelen hoe het moet worden.”

Herinneringssieraad

Zo was er laatst een man bij mij in de winkel die een ring van z’n moeder had geërfd en hij wilde graag een nieuwe ring. Hij wilde graag de initialen behouden die binnenin de ring stonden en zirconium toevoegen. Dit is lastiger om te bewerken. Hoe meer uitdaging, hoe mooier ik het vind. De ring zaag ik dan open, en het binnenste naar buiten gekeerd. Door te smeden, maak ik de ronde groter. En zo kon ik de beide ringen op elkaar ‘persen’. Zo heb je je eigen herinneringssieraad. Ik krijg ringen uit 1800, begin 1900. Het is prachtig om daar iets van te maken naar deze tijd.”

Foto: indebuurt Deventer

Meer over Lennart Sieraadontwerp ontdekken?

Lennart Sieraadontwerp speciaalzaken

Nu gesloten10:00 - 17:30

Walstraat 20, Deventer

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.