Lekker voor bij de koek: Deventer Leut

marlous-knol
Foto: indebuurt Deventer

Marlous Knol heeft een aantal jaren gewerkt als belastingadviseur. Maar vier jaar geleden stapte ze in de voetsporen van haar opa én vader als directeur van de zaak Ten Have Koffie. ”Het was één ding wat ik niet wilde: de baan van mijn vader, want wat vond ik dat saai. Toen ik gevraagd werd, moest ik er even over nadenken, maar ik ben blij dat ik de stap heb durven maken.” 

Ten Have Koffie kent een mooie en rijke historie. Klaas ten Have begon in 1828 in het gebouw ‘Het Wapen van Antwerpen’ aan de Brink 451 in Deventer een kruidenierswinkel K. Ten Have’s Koffie-, Thee- en Tabakswinkel. Hier begon hij met koffiebranden en tabakskerven. ”Mijn opa Bertus Knol heeft het in de jaren ’70 gekocht. Rond 1987 nam mijn vader Berend de koffiebranderij over en zijn daarna verhuisd naar Rostockstraat in Deventer. In april 2013 ben ik er bij ingestapt. Volgend jaar bestaan we 190 (!) jaar. ”

tenhave-bonen
Foto: instagram Ten Have Koffie

Slow roast

We lopen een rondje in de loods beneden tussen de koffiemachines. ”Vroeger ging alles met de hand, maar sinds 20 jaar hebben we computer gestuurde programma’s. Op basis van kleur kunnen we de smaak bepalen. We hanteren een traditionele manier van branden. Back to basic maar dan in modern jasje. De koffiebonen worden slow roast gebrand. Een ambachtelijke techniek waarbij de koffiebonen langzaam worden geroosterd tot 200 graden, waardoor de smaak puur en intens wordt. Je proeft geen verbrande smaak. Zo kunnen we in een kwartier tijd 120 kilo bonen branden. Je krijgt dan een redelijk gelijke kleur omdat de bonen gelijkmatig zijn gebrand.”

Deventer Leut

Sinds juli dit jaar heeft Ten Have Koffie naast het eigen merk een nieuwe koffielijn: Deventer Leut. ”We hebben vijf soorten leut, stuk voor stuk unieke melanges. Van een krachtige blend met een donker, robuust karakter, tot een zachte melange met een subtiele én smaakvolle afdronk. De koffie komt overal vandaan, behalve Europa en Noord-Amerika. Alle koffiebonen komen los binnen (in zakken van 1000 kilo) per land. Het is een koffie voor thuis, voor vrije tijd, voor als er even niets hoeft. De bruine verpakkingen zijn niet ouderwets, het is nostalgie.” Als we vragen naar haar favoriete Deventer Leut, hoeft ze daar niet lang over na te denken: ”Vreugd! Het is een mooie zachte koffie, 100% arabica en niet zo zuur. Het is een blend van Brazilië, Honduras en Peru.”

deventer-leut
Foto: instagram Ten Have Koffie

Reizen

Een of twee keer in het jaar gaat Marlous op reis met haar vriend Armijn, voor ontspanning maar ook om te werken. ”Ons eerste land was Thailand. De tweede reis ging naar Costa Rica, waar de liefde voor koffieplantages is begonnen. Verder ben ik onder andere naar Columbia, Oeganda, Jamaica en India geweest. In deze landen bezoeken we koffieplantages (en ook theeplantages) en ontmoeten we de boeren. Omdat ik een vrouw ben, is het soms wel een dingetje bij de boeren. Het grootste koffieland ter wereld, Brazilië, staat nog bovenaan ons to-do lijstje. Het gaat kriebelen als ik te veel mijn bank zie thuis, dan word ik onrustig en weet dat ik weer moet gaan. We reizen veel en het kan ons niet gek genoeg!”

Een pakje Deventer Leut koop je in de webshop van Ten Have Koffie. De prijs varieert van 11,75 tot 17,95 euro per kilo.

Ten Have Koffie

4,7
(12)

Rostockstraat 6, 7418 EL Deventer

Nu geopend

Meer informatie

Ten Have Koffie

4,7
(12)

Rostockstraat 6, 7418 EL Deventer

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

De Koopman

Ga naar “Deze Deventer schoenmaker bestaat 30 jaar en geeft allerlei leuks weg”

Deze Deventer schoenmaker bestaat 30 jaar en geeft allerlei leuks weg

Aangeboden door Mario & Anita Uw schoenmaker

Sebastiaan Mario Anita
Ga naar “Winnaar! Dit is volgens jullie de Beste Ondernemer van Deventer”

Winnaar! Dit is volgens jullie de Beste Ondernemer van Deventer

Styled by Jess
Ga naar “Koen: ‘Zorg voor groente en fruit in je kast in plaats van paracetamol te hamsteren’”

Koen: ‘Zorg voor groente en fruit in je kast in plaats van paracetamol te hamsteren’

Aangeboden door Freshman

Koen Freshman corona-kilo's gezond eten

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pauline Wingelaar € 2,99”

Pauline Wingelaar € 2,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?”

Ben jij onze nieuwe begeleider voor team De Bovenkruier in Apeldoorn?

  • Riwis Zorg & Welzijn
  • Parttime

Topper

Ga naar “Magazijnmedewerker I Defensie”

Magazijnmedewerker I Defensie

  • RGF Staffing the Netherlands B.V.
  • Fulltime/Parttime