Ivo van Betonmeester: ‘beton is flexibel, je kunt met beton héél erg veel maken’

Door Wingerien Voortman 4 april 2018

In de kelder van het oude Ziekenhuis aan de Fesuvurstraat vind je de werkplaats van Betonmeester. Ruim een jaar geleden zei Ivo Wewer zijn baan als manager in het vastgoed op, na twee jaar lang onderzoek en experimenteren met de toepassing van beton begon hij aan zijn droom. “Ik vind het heerlijk om met mijn handen te werken, ik ben enorm creatief, toen dacht ik laten we er voor gaan!”

“Ik kwam via mijn werk in aanraking met een man in Amsterdam die al iets deed met beton, toen ben ik naar hem toe gegaan om te vragen wat hij nou precies deed. Het trok me aan, na de ontmoeting ben ik met beton gaan experimenteren.” De man in Amsterdam werkte op een ouderwetse wijze en deze was mij te zwaar en massief. Door te experimenteren met de toepassing van beton kwam Ivo op nieuwe technieken. “Ik voeg bepaalde vezels toe aan mijn mengsel, waardoor ik licht en dun kan werken.”

Productontwikkeling

Na twee jaar experimenteren was Ivo klaar voor de stap. “Ik had nog een baan in het vastgoed. Al heel erg lang had ik de droom om voor mezelf te werken, maar ik had nooit een idee van wat ik voor mezelf moet gaan doen. Toen ik met beton in aanraking was gekomen en tegelijkertijd niet helemaal happy meer was in mijn baan ben ik concreter gaan kijken naar het plan om als zelfstandige te beginnen.”

De passie voor beton

“Beton is flexibel, je kunt met beton heel erg veel maken. Je eigen creativiteit is de grens van wat mogelijk is. Je kunt er emotie in leggen, er zit zoveel diepte in het product, het leeft bijna. Dat maakt voor mij het product gewoon héél erg mooi. Het kan op diverse manieren verwerkt worden, of je nou een aanrechtblad wilt of een lampenkap. Je kunt alle kanten op met de afwerking, het kan hip en modern zijn of juist heel klassiek.” Beton kan met alle interieurstijlen gecombineerd worden.

De ontwerpen

“Ik ga vaak eerst naar de klant toe, daar ga ik de wensen inventariseren, kijken waar ze naar op zoek zijn. Vaak is er een vervolgafspraak, wanneer de klant bijvoorbeeld een bepaalde houtsoort in zijn tafelblad wil hebben. Dan ga ik op zoek naar deze houtsoort, tot dat ik een mooi stuk heb waarvan ik denk dat de klant daar naar op zoek is. Dan ga ik het stuk hout laten zien en bespreken we de mogelijkheden, welke afwerking wil de klant en welk onderstel moet er onder.” Aan de hand van de wensen gaat Ivo in zijn werkplaats aan de slag om er een mooi product van te maken. “Ik krijg vaak veel creatieve vrijheid, de klant gaat uit van mijn idee. Aan de hand van een stuk hout kan ik zien wat we ermee kunnen doen. De klant is vaak verrast, ik kom met een ontwerp waar ze zelf nog niet aan hadden gedacht.”

Betonmeester tafel

Beton met hout

“Dit tafelblad wordt helemaal in lagen opgebouwd. Het is niet een kwestie van gooi beton in een bak en klaar is Kees, het is best complexe materie. Er wordt bijvoorbeeld eerst een laag in een mal gespoten, hiermee kan ik een gewenste uitstraling uit het beton halen. Het hout bevestig ik vervolgens aan het beton. Ik slijp, polijst en impregneer het beton zodat het vlekbestendig is en daarna breng ik er een waslaag overheen.” Dat is in grote lijnen hoe Ivo te werk gaat, niet alle geheimen kan hij natuurlijk prijs geven!

Salontafel

Dit blad voor een salontafel is van donker beton, heel fijn afgewerkt met een stuk Plataan hout erin verwerkt. “De klant zocht iets bijzonders, dit is een bijzonder stuk hout waar ik ergens tegen aan gelopen ben. Als het hout maar droog is, dat is van belang, praktisch elke houtsoort kan ik verwerken.”

Een salontafel zoals op de foto kost zo’n € 800,- euro, maar de prijzen zijn heel flexibel. Afhankelijk van de technieken die gebruikt worden en de benodigde materialen maakt Ivo een offerte geheel op maat.


Meer over Betonmeester ontdekken?

Betonmeester klusbedrijven

H.J.P. Fesevurstraat 7, Deventer

Bekijk meer:klusbedrijven

Meer over

De Koopman

adv.