Hans Jan vertelt over het meest mooiste instrument bij De Saxofoonwinkel

Door Simone Groot Lipman 17 januari 2018

We stappen binnen bij De Saxofoonwinkel in een prachtig monumentaal pand op het Grote Kerkhof. Met 5 verdiepingen aan ruimte kun je hier terecht voor een saxofoon, maar ook voor een dwarsfluit of klarinet. Er is een werkruimte voor de reparaties en oefenruimtes waar pro’s rustig een paar uur de sax kunnen testen. Aan eigenaar Hans Jan de onmogelijke taak om uit 189 saxofoons één favoriet te kiezen. 

De Saxofoonwinkel is niet alleen een begrip in Deventer, maar ook ver daarbuiten. In 1985, kreeg onze stad zijn eigen officiële saxofoonwinkel, het toenmalige Saxofoonhuis in het Noordenbergkwartier. ”Ik ben in 1978 in Deventer gekomen. Van origine ben ik tropisch landbouwkundig ingenieur en werkte ik in een natuurvoedingswinkel in de Smedenstraat. De vrouw van de eigenaar van het Saxofoonhuis werkte daar ook. Zodoende is het op mijn pad gekomen en ben ik het vak ingerold. En dat doe ik nu al 30 jaar en vind het nog steeds leuk!”

Internet

Hans Jan heeft samen met Paul de zaak overgenomen. En ook Willem helpt in de winkel. ”Willem en ik doen vooral de reparatie. Paul houdt zich bezig met administratie en internet. Internet maakt de wereld klein. Mensen kopen bij ons via internet, maar ook wij kopen via internet in. Vroeger gingen we ieder jaar naar Amerika om saxofoons in te kopen. Mijn eerste reis met mijn baas was naar New York. Met ‘De gouden gids’ in de hand langs alle muziekzaken en pandjeshuizen.We zijn nu al zeven jaar niet meer in Amerika geweest, helaas. Alles wat we inkopen, komt eerst op zolder. We zitten nu al tot half maart vol met de planning voor reparaties.”

hans-jan-saxofoonwinkel
Foto: indebuurt Deventer

Mooi oud

Welke saxofoons het mooiste zijn om te repareren? ”Alle oude (Amerikaanse) saxofoons zijn geweldig. Deze kloppen gewoon. Ze zijn gebouwd met respect voor de reparateur. Daar heb ik veel waardering voor. Het zijn juweeltjes, gebouwd vanaf jaren ’20 tot jaren ’60. Gemiddeld zijn we 10 uur bezig met één saxofoon. De oudste saxofoon die we in de winkel hebben is bijna 100 jaar oud. Afkomstig uit USA en kost 5.000 euro.”

grafton-saxofoonwinkel
Foto: indebuurt Deventer

Plastic

Als we dan vragen naar zijn favoriet, komt hij met een plastic, wit, gouden saxofoon terug. ”Dit is Grafton, in de jaren ’50 gemaakt in Engeland. En ja, van plastic, andere saxofoons zijn van messing gemaakt. Dat was toentertijd het nieuwste, mooiste en modernste. Vooral het verhaal erachter is leuk. De jazzlegende Ornette Coleman heeft twintig (!) jaar op een Grafton gespeeld. Het is één van de mooiste en bijzonderste sax die we hier hebben. Het is ons pronkstuk. In de afgelopen 30 jaar hebben we er tien stuks verkocht. Met deze saxofoon zijn we wel het dubbele aantal uur mee bezig voor een revisie. Het blijft daarom altijd een uitdaging!”

De Grafton kost 3.250 euro.Meer over De Saxofoonwinkel ontdekken?

De Saxofoonwinkel

muziek

Nu gesloten10:00 - 17:00

Grote Kerkhof 29, Deventer

Bekijk meer:muziek

adv.