Eigenaar Simone vertelt over de Japanse hype bij spellenwinkel Koning Willem

Door Sophie Wassink 6 september 2017

We stappen binnen bij Koning Willem en zijn er niet meer weg te slaan. We banen onze weg door smalle gangen met houten kasten vol bordspellen, breinbrekers, puzzels en gadgets. Aan eigenaar Simone Lieffering de onmogelijke taak om uit 4000 totaal verschillende spellen één favoriet te kiezen. 

Twintig jaar geleden begon Simone met het verkopen van 9 verschillende spellen. Nu zijn het er ruim 4000. Ieder spel dat ze verkoopt zit in haar hoofd. Ze kent de prijzen, spelregels en strategieën op haar duimpje. We vragen Simone naar haar favoriet en ze loopt direct naar een kast, rechts voorin de winkel. Ze pakt er een spierwitte, vierkante doos uit. “Tokaido! Mijn favoriet op dit moment. Heel leuk spel. Ik zit in de jury van de Nederlandse Spellen Prijs en Tokaido is één van mijn genomineerde spellen.”

Tokaido
Foto: indebuurt Deventer

Gek op Japan

”Midden op de doos staat een afbeelding van kersenbloesem. Je legt gelijk de link met Japan. Dit spel ziet er geweldig uit. Het thema Japan is mega hot in de spellenwereld. Er zijn onlangs 5 verschillende ‘Japanse’ spellen uitgebracht en ze zijn stuk voor stuk populair. Vraag me niet waarom maar het verkoopt als een tierelier. Tokaido is een echt gezelschapsspel. Leuk om te spelen met een groep vrienden of met familie. Zorg dat je er wel even de tijd voor neemt. Het is namelijk een strategisch, pittig bordspel. Ik speel hem zelf vaak met mijn kinderen en vriend.”

Rondreis

“Je speelt het spel zonder dobbelsteen. Het spelmechanisme is nieuw en ontzettend leuk. Er wordt niet gedobbeld maar de pionnen springen over elkaar heen tot ze op een vakje naar keuze terechtkomen. Wie als laatste in de rij staat, is de volgende beurt als eerste aan zet. Tijdens het spel reis je via de straat Tokaido van Kyoto naar Edo in Japan. Je kunt oude tempels bezoeken, souvenirs kopen, of een praatje maken met de locals. Elke activiteit die je tijdens je route volbrengt levert je punten op. Degene met de meeste punten wint het spel.”

Kost dat?

“Tokaido kost 39,99 euro per stuk. Het is een prima prijs, als je het mij vraagt. Kolonisten van Katan is duurder en naar mijn idee veeel saaier. Ik vind dat spel echt niets aan. Mijn all time favorite? Dat is Risk! Zonder twijfel. Ik heb thuis een uit elkaar gevallen versie die ik met ducktape weer aan elkaar vast heb geplakt. Haha dat spel hebben we zó vaak gespeeld.”

Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer
Foto: indebuurt Deventer

Meer over Koning Willem ontdekken?

Koning Willem speelgoedwinkels

Gesloten10:00 - 18:00

Kleine Overstraat 24-26, Deventer

Bekijk meer:speelgoedwinkels

Meer over

De Koopman

adv.