De Lebuïnustoren in je kerstboom: Joachime Hutten vertelt over dé Deventer kerstbal van 2017

Door Sophie Wassink 20 september 2017

Met dit regenachtig weer krijgen wij zin in warme choco, slonzige sloffen en donzige dekens. Het is pas september maar de kou giert door de kieren en voordat je het weet staat de winter voor de deur. Bij winter hoort kerst. En bij kerst hoort een kerstboom. En in een kerstboom hoort deze Deventer kerstbal. 🎄

Joachime runt samen met haar familie Ten Kate flowers & decorations op de Worp in Deventer. De bloemenwinkel is sinds 1895 een begrip in Deventer. Naast de 600 vierkante meter vol snijbloemen, planten en woonaccessoires, decoreert Ten Kate op evenementen en doken ze dit jaar de wereld in van de kerstballen. Het resultaat: een heuse Deventer kerstbal.

Over de top

”Ieder jaar toveren we onze winkel rond de kerstperiode om tot kerstpaleis. Vorig jaar was het thema Winter Wonderland en een paar jaar geleden stond het snoephuisje van Hans & Grietje te stralen in de zaak tijdens het thema sprookjes. Elk jaar kiezen we een ander thema en proberen we iets unieks neer te zetten. Dit jaar hebben we onze eigen Deventer kerstbal ontworpen. Het was al jaren een droom, vooral van mijn broer, maar het was lastig om een goede leverancier te vinden. Het is ons eindelijk gelukt en we zijn er ontzettend trots op,” vertelt Joachime.

kerstbal
Foto: indebuurt Deventer

De Lebuïnustoren

“De Lebuïnustoren is het aanzicht en de trots van Deventer. En daarmee hét symbool van onze mooie stad Deventer. Samen met de skyline de meest gefotografeerde plek. Wij hebben de toren als kerstboomversiering in miniatuur laten namaken. Deze decoratie mag natuurlijk niet ontbreken in de kerstboom van de Deventenaar, oud-Deventenaar of niet-Deventenaar ;). Hij lijkt net echt. Het duurde even, we hebben verschillende proefdrukken laten maken. Eerst zat de kerkklok er niet op maar de klok hoort bij de toren dus die moest er gewoon bij. Nu is hij helemaal af.”

Special edition

“De allereerste staat al te pronken in onze winkel, op de toonbank, onder een stolp. De rest wordt nu, in beperkte oplage, geproduceerd in het buitenland. We hebben bewust gekozen om een kleine oplage te produceren. Het blijft een gok. Wij vinden hem prachtig maar wat vindt de rest van Deventer? Om de toren als kerstboomversiering in miniatuur te laten namaken, moest er speciaal voor dit ontwerp een mal gemaakt worden, dus bijzonder is hij zeker.”

Foto: Indebuurt Deventer

Pre-order

“550 stuks komen begin november naar Deventer. Liefhebbers kunnen de Lebuïnustoren komen bewonderen bij ons in de zaak en een pre-order plaatsen. Tot 1 oktober betalen de snelle beslissers € 19,75 voor de toren. Daarna kost hij € 24,75 per stuk.”


Meer over Ten Kate flowers & decorations ontdekken?

Ten Kate flowers & decorations bloemisten

Vandaag gesloten

Twelloseweg 8, Deventer

Bekijk meer:bloemisten

adv.