David van Le Petit Brocanteur: ‘mensen moeten weer leren afdingen’

Door Simone Groot Lipman 27 september 2017

Elke week geven we in rubriek De Koopman een lokale ondernemer de kans om te vertellen over zijn of haar mooiste product. Deze week vertelt David Lamping, eigenaar van Le Petit Brocanteur, over vraagbaak. Juist, een handboek over auto’s.

Jarenlang werkte David in drukkerij Salland de Lange, als ordebegeleider en ruimde hij dus veel spullen op. Maar de vraagbaakboekjes bewaarde hij. Na 20 jaar bij hem thuis in de kast te hebben gestaan, staan de boekjes nu als pronkstuk vooraan de winkel. Sinds 1 augustus 2016 is hij zijn eigen winkel begonnen in het ‘verdomhoekje’ van de Walstraat. Hij verkoopt jong antiek, spullen uit eind 1800, begin 1900. Zijn grootste passie én hobby is het snuffelen naar spulletjes op markten.

lepetitbrocanteur
Foto: indebuurt Deventer

Onthaasten

”Waarom moet alles zo duur zijn? En waarom gooien we toch zoveel weg? Je kan voor weinig geld echt je huis heel leuk inrichten. Het is meer dan een hobby van mij, het is een sport. In mijn huis heb ik bijna alles tweedehands. Ik vind het mooi dat een product een verhaal heeft. Zo heb ik een naaimachine van 100 jaar oud in m’n woonkamer staan van mijn oud-tante. Hier in de winkel staan natuurlijk veel producten met zo’n verhaal. En ik vind dat je mensen dan rustig moet laten snuffelen, gewoon ongedwongen.Tegenwoordig word je zo geleefd, het is alleen maar haasten. Ik onthaast heel graag. Zo heb ik thuis helemaal geen internet of telefoon. Ik vind het nu al niks aan dat ik 24/7 bereikbaar moet zijn, maar voor de winkel doe ik het. Ik ben niet van de oude stempel, maar ik zou wel graag terug willen naar die tijd.”

‘Negen van de tien keer zeg ik gewoon ja’

Afdingen

Naast de winkel valt ons een bord op: is onze prijs u te zot? Doe dan gerust een tegenbod! David legt uit: ”Mensen durven niet meer zomaar een bod te roepen, dat vind ik jammer. Bij een aankoop van een auto dingt iedereen af, maar gaat het om een kast? Dan zeggen ze niks. Mensen zijn ontleerd om een prijs te bieden waar ze het wel voor willen hebben. Zie je iets leuk voor €35,-? Maar je hebt er €25,- voor over? Roep het gewoon! Ik vind persoonlijk dat je gewoon een tegenbod mag doen. Hier in de winkel mag dat! Negen van de tien keer zeg ik gewoon ja.”

vraagbaak
Foto: indebuurt Deventer

Mannenitem

”Eerder bleven de mannen buiten staan, want laten we eerlijk zijn: vrouwen snuffelen gewoon graag meer. Nu ik vraagbaak boekjes heb, komen de mannen ook binnen kijken. Het zijn (120!) boekjes van auto’s voor 1991. Nieuw zijn ze bijna niet meer te krijgen. Via Marktplaats vind je ze nog wel tweedehands vraagbaak, maar deze zijn dus gebruikt en vies van de oliehanden.Vraagbaak is een auto-technisch handboek, een specifiek hebbedingetjes voor echte autoliefhebbers. Met deze handleiding kun je nog relatief makkelijk zelf aan echte oldtimers sleutelen, zoals een Renault 4, Kever of een Mini Morris. De echte klassiekers, zoals het boekje van de Kadett, zijn uniek en dus duurder.”

Vraagbaak is vanaf €7,50 te koop. Maar bieden mag!


Meer over Le Petit Brocanteur ontdekken?

Le Petit Brocanteur speciaalzaken

Nu gesloten10:00 - 17:30

Walstraat 135, Deventer

Bekijk meer:speciaalzaken

adv.