Bjorn en Marco steken handen uit de mouwen op Het Groene Erf: ‘Schoffelen is het allerleukste’

Aangeboden door De Parabool 16 april 2019

Op Het Groene Erf in Schalkhaar zijn ze niet bang om vieze handen te krijgen. Van schoffelen in de tuin tot haardhout zagen. Ze doen hier zoveel, daarom krijgen we een rondleiding van Bjorn (20) en Marco (47). Het allerleukste? Marco: ”Schoffelen in de tuin.” Bjorn: ”Hout zagen en plantjes water geven. De rode viool is mijn favoriet, want dat is mijn lievelingskleur.”

Marco en Bjorn nemen ons het eerst mee naar de kassen, waar we aardbeien en sla vinden. In de tuin verbouwen ze verse groenten, zoals sperziebonen, maar ook aardappelen. Bjorn: ”Elke morgen en middag sproeien we de aardbeien. En op vrijdag extra veel, omdat het voor het hele weekend is.”

Parabool Groene Erf
Foto | indebuurt Deventer

Dan lopen we door naar de werkschuur, waar ze vaak te vinden zijn om hout te zagen. Marco: ”We zagen pallets uit elkaar en brengen de stukjes hout weer weg. De rest is voor aanmaakhout voor de vuurkorf. Het hele jaar door kloven we haardhout en deze ‘boomstammetjes’ verkopen we weer.” En er moet veel gezaagd worden, want haardhout is een echte hardloper bij De Parabool.

Parabool Groene Erf

Het Groene Erf

Het hout brengen ze ook weg naar mensen toe met de bus. En ze gaan ook regelmatig op pad om de tuinen van andere mensen te onderhouden. Naast het hout zagen en plantjes water geven, doet Bjorn ook nog iets anders heel graag. Hij voert de vier kippen op het erf en pakt de eitjes. En op het erf in Schalkhaar staat ook de gezellige winkel. Daar verkopen ze elke dag de verse oogst, zelfgemaakte producten, maar ook vers brood van de Parabool. Bjorn: ”Ik sta elke vrijdag in de winkel. We verkopen ontzettend veel brood uit Broekland. De winkel vind ik erg leuk, maar kantinedienst vind ik de minst leuke klus.” En als het buiten heel hard regent? Dan gaan ze binnen werken. Knutselen, schoffels schoonmaken en kabouters van hout maken.

Marco Bjorn
Marco (links) en Bjorn. Foto | indebuurt Deventer

De Parabool

De Parabool biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Dit doen zij in kleinschalige woonlocaties, bij de dagbesteding of gewoon thuis. De ondersteuning richt zich op de cliënt en zijn sociale omgeving. Verder hebben ze 15 dagbestedingslocaties waar ze mooie en lekkere producten maken en verkopen. In Deventer vind je één winkel in de Mosterdfabriek en er is ook een winkel in Schalkhaar: Het Groene Erf, waar ze alle producten van de Parabool verkopen en ook nog hout en verse groente uit eigen tuin. Bekijk hier alle locaties.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door De Parabool. Meer over De Parabool ontdekken?

De Parabool zorg

Nu gesloten08:30 - 12:30

Colmschaterstraatweg 6A, Schalkhaar

Bekijk meer:zorg

adv.