Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Angela startte haar eigen uitvaartwinkel: ‘Het begon toen ik ging schilderen met de as van mijn oma’

Door Sanne Albers 30 oktober 2020

Angela Overmars (39) vond de dood altijd maar griezelig. Sinds de Deventenaar zelf in de uitvaartbranche werkt weet ze dat dat niet zo is. ”Het is juist een liefdevolle branche. De liefde die naar boven komt tijdens een rouwproces in zo mooi om te zien.”

Het begon allemaal met de as van haar overleden oma. ”Ik heb mijn oma helaas maar kort gekend”, vertelt Angela. ”Ze had door omstandigheden geen contact met mijn moeder. Ik wilde haar toch graag leren kennen, maar helaas overleed ze een maand nadat we elkaar hebben ontmoet.” In die maand kreeg Angela een hechte band met haar oma. ”Het was een heftige maand want mijn oma had longkanker. De tijd die ik met haar had is me erg dierbaar. Dat het maar zo kort is geweest maakt het gemis wel groot en wrang.”

De urn in de vensterbank

De urn met as van haar oma stond lange tijd bij haar in de vensterbank. ”Als mensen ernaar vroegen moest ik het ingewikkelde, emotionele verhaal vertellen. Daar had ik niet altijd zin in.” Dus dacht Angela samen met haar man na over een andere bestemming voor de as. In eerste instantie ging dat over een andere soort urn. Tot haar man zei: ”Het is het mooiste als je haar kunt verweven met wat je zelf doet.” Zo ontstond het idee om de as van haar oma te verwerken in een schilderij.

‘Alleen aan goede vrienden vertelde ik dat er as in het schilderij zat’

”Ik schilderde elke dag als hobby dus was niet bang dat het mis zou gaan. Ik had er het volste vertrouwen in dat het goed zou gaan dus ben gewoon aan de slag gegaan. Mijn oma was een warme vrouw, dus heb ik gekozen voor twee warme kleuren: rood en goud. Mensen zeiden: ‘Wat een apart schilderij, zoiets heb ik nog nooit gezien.’ Gelukkig hoefde ik nu niets uit te leggen. Alleen aan goede vrienden vertelde ik dat er as in zit. Daar reageerde iedereen heel verbaasd op. De meesten hadden zoiets nog nooit gehoord.”

Een verdrietig verhaal

Het schilderij met de as van haar oma hing nog geen week aan de muur toen Angela de eerste aanvraag kreeg. Of ze ook zo’n schilderij voor andere mensen wilde maken. Over die vraag hoefde ze niet lang na te denken. ”Het heeft mij zoveel troost gegeven. Het zou mooi zijn als ik dat ook aan een ander kan geven.” Het bleek wel direct een erg verdrietig verhaal. ”Het ging om een overleden kindje. Ik heb in overleg met de ouders een schilderij gemaakt waar een vlinder op staat. Het lijkt net of de vlinder zo het doek afvliegt.”

‘Ik heb ook kleine urnen voor hamsters of konijnen’

Inmiddels is het aantal schilderijen dat Angela heeft gemaakt niet meer op twee handen te tellen. Eerst werkte ze er hobbymatig aan naast haar gewone baan als schoonheidsspecialiste, maar inmiddels werkt ze fulltime in haar eigen uitvaartwinkel, en verkoopt ze naast haar schilderijen ook allerlei andere producten. Ze heeft zelfs kleine urnen die gebruikt kunnen worden voor konijnen of hamsters.

Een griezelige branche

”Ik had nooit gedacht dat ik dit zou gaan doen want ik vond de dood altijd griezelig. Toen ik in deze branche terecht kwam merkte ik echter dat het geen enge, maar juist een liefdevolle wereld is. Je voelt de liefde voor de overledene maar ook de liefde die de nabestaanden naar elkaar uiten in het rouwproces is mooi om te zien. En dan nog de dankbaarheid voor het werk dat ik gemaakt heb.”

Lees ook:

Binnenkijken bij

Binnenkijken bij Jeroen: ‘Je vindt bij ons designmeubels en vintage items, maar alles past bij elkaar’

Na zestien jaar verlaten Jeroen (57) en José (56) samen met zoon Koen (23) en kat Corrie hun huis aa...
WAAR Deventer

Roy van WAAR: ‘De tandpasta tabletten zijn nieuw, ik probeerde ze eerst zelf uit’

Voor een leuk en duurzaam cadeautje ben je misschien wel eens binnengelopen bij WAAR in de Lange Bis...
JEPPE en De Parabool

Nieuw bij mixstore JEPPE: ‘Het werk van onze cliënten verdient meer bekendheid in Deventer’

Ken jij JEPPE al? In deze toffe mixstore in de Broederenstraat vind je lokale producten, meestal han...
gebakjesactie

Vinden wij geweldig! RUBIA patisserie houdt gebakjesactie voor het Deventer Ziekenhuis

"Wat kunnen wij als patisserie bijdragen tijdens de coronacrisis?", dacht eigenaresse van RUBIA Cynt...
Marjolein en Melissa

Melissa en Marjolein geven nare periode positief einde: ‘Ineens krijgt de naam Ronald McDonald zoveel meer betekenis’

Na een ogenschijnlijk zorgeloze zwangerschap leek Marjolein Beumer (37) en Melissa Davina (36) niets...

Meer over Uitvaartwinkel As Creations ontdekken?

Uitvaartwinkel As Creations

Gesloten09:30 - 18:00

Arnhemstraat 6, Deventer

adv.