Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verpleegkundige Lizan is gek op floaten: ‘Na een horrorweek met nachtdiensten ben ik zo weer fit’

Aangeboden door ’t Cocon Floating 3 december 2020

Drijvend slapen in een zoutwaterbad, ook wel floaten genoemd, is een wereldwijd fenomeen dat ook in Nederland steeds bekender wordt. Deventenaar Lizan Ooms (26) is groot fan en vertelt waarom zij regelmatig even gaat floaten in de Walstraat. ”Het is echt een momentje voor mezelf. Na het floaten is mijn hele lichaam ontspannen.”

Lizan: ”Tijdens het floaten drijf je in een cabine, die wordt ook wel een cocon genoemd. De cocon is gevuld met magnesiumzout dat ervoor zorgt dat je blijft drijven.” Floaten werd in 1954 bedacht door de Amerikaanse neurowetenschapper John Lilly. Het drijven in het zoute water, in een cabine zonder prikkels, zorgt er volgens de wetenschapper voor dat je volledig ontspant waardoor angsten en spanning afnemen. Sinds een aantal jaar hebben wij in Deventer een floatstudio in De Walstraat.

‘Je komt in een soort halfslaap terecht’

Lizan heeft naast haar studie verpleegkunde een studie neuropsychologie gedaan. Dat zorgde ervoor dat ze werd getriggerd toen ze een Facebookpost zag over floaten. ”Ik vind het interessant dat je in een soort halfslaap terecht komt. Door mijn studie weet ik dat dat een fase is waarin je veel ideeën op kunt doen, creatief wordt en dingen verwerkt.”

Blosjes en een zachte huid

Lizan: ”De eerste ervaring kan bepalend zijn. In mijn geval was het positief. Bij ’t Cocon kom je in een huiselijke sfeer terecht. In de wachtkamer staan gekleurde banken, gezellige lampjes en een kachel. Het is er niet zo klinisch. Daarnaast legt Raymond goed uit wat je kunt verwachten. Je hebt je eigen ruimte met douche en omkleedruimte. Daardoor stap je relaxed de cabine in.”

‘Ik ervaar het iedere keer weer anders’

”Toen ik uit de cabine kwam had ik blosjes op mijn wangen. Mijn lichaam voelde ontspannen. Ik wilde het liefst gelijk door naar mijn bed. De volgende dag merkte ik dat mijn huid nog steeds zacht was. Dat komt doordat je lichaam het zout uit het water opneemt.” Hoe Lizan het floaten verder ervaart? ”Het is iedere keer anders. De ene keer lukt het me goed om in die halfslaap te komen. Dan is het net alsof ik droom en schrik ik echt wakker als de klep van de cabine opengaat.” De andere keer heeft ze meer moeite om te ontspannen. ”Maar uiteindelijk lukt het altijd.”

Tekst gaat verder onder foto’s

Lizan laat een boek zien met foto's van mensen voor en na hun floatingsessie. | Foto: indebuurt Deventer
Lizan laat een boek zien met foto's van mensen voor en na hun floatingsessie. | Foto: indebuurt Deventer

Lizan float al drie jaar bij ’t Cocon Floating en komt daar allerlei mensen tegen. ”Sporters, mensen met reumatische klachten, mannen, vrouwen, jong en oud. Zelfs jongere kinderen met bijvoorbeeld ADHD, die komen onder begeleiding.” Volgens Lizan wordt floaten steeds bekender en komt dat onder andere door de bekende Amerikaanse stand-up comedian Joe Rogan. ”Hij heeft zijn eigen floatcabine. Als ik mensen over floaten vertel dan kennen ze het vaak van zijn podcast.”

Het medicijn tegen een kater

De verpleegkundige float zelf om verschillende redenen. Ze draait veel nachtdiensten en knapt dan weer op na een floatsessie. ”Na een weekend Lowlands bleek floaten ook de oplossing voor mijn kater. Je bent echt kapot na zo’n festival. Toch kon niemand aan me zien dat ik een heel weekend op Lowlands was geweest na twee floatsessies”, lacht ze. Voorheen ging Lizan iedere twee weken naar de fysio in verband met haar rugklachten, maar daar komt ze sinds ze float niet meer.

Terug naar de basis

Lizan heeft ondertussen al heel wat familieleden, vriendinnen en collega’s enthousiast gemaakt. ”De reacties zijn heel verschillend, het grootste deel is positief. Een momentje rust voor jezelf, een momentje dat je niets hoeft. Zo zie ik het ook. Ik ben vrij snel overprikkeld en floaten helpt mij om terug te gaan naar de basis.”

Ben jij benieuwd geworden naar floaten? Heb je zin om het zelf eens te proberen? Bekijk dan de speciale aanbieding van ’t Cocon Floating Deventer. 

floating 't cocon Deventer

Heerlijk ontspannen! 45 minuten floaten met z’n tweeën voor maar €60,-

Bij ’t Cocon Floating in Deventer kun je heerlijk ontspannen! Floaten is drijven in een lekker warm ...

Meer over ’t Cocon Floating ontdekken?

’t Cocon Floating beauty en wellness

Gesloten10:00 - 22:00

Walstraat 58, Deventer

Bekijk meer:beauty en wellness

adv.