Deventer

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Drijvend slapen in een zoutwaterbad: indebuurts Sanne ging floaten!

Aangeboden door ’t Cocon Floating 9 januari 2020

Drijven in een donkere cabine met zoutwater, na tien minuten in slaap vallen en na een uur weer wakker worden. Kun je het je voorstellen? Wij in ieder geval niet. Totdat we het gingen proberen: floaten. We sliepen drijvend in bad, als een roosje. Hoe we ons de volgende dag voelden en waar floaten allemaal goed voor is? Dat lees je hier…

Floaten is in onze stad nog niet heel bekend, toch komen er naar ’t Cocon Floating Deventer mensen vanuit de wijde omgeving om even lekker te ‘drijven’. Maar waarom, vroegen wij ons af. Hoog tijd om het uit te testen.

In een coconnetje

Waarschijnlijk ben je er wel eens langsgelopen,  het rode uithangbordje aan de Walstraat 58. In dat monumentale pand zit ’t Cocon Floating. Ik word vriendelijk opgewacht door eigenaar Raymond Gieteling. Die kan me wat meer vertellen over de werking van floaten. Raymond: ”Je drijft in een floatcabine, oftewel een cocon. De cocon is gevuld met magnesiumzout dat ervoor zorgt dat je blijft drijven. De gewichtloosheid, warmte en rust zorgen ervoor dat het lichaam ontspant. Het voelt vaak alsof je droomt terwijl je wakker bent. ”

”Je moet leren hoe je moet ontspannen.”

Ik plof neer in de bank in de wachtruimte. Raymond: ”Het is goed om eerst even rustig te gaan zitten, dan ben je al helemaal ontspannen als je straks gaat floaten. Wil je een glaasje water?” Dat wil ik wel, want ik vind het best een beetje spannend, dat liggen in een donkere cabine. Maar Raymond legt alles duidelijk uit. ”Je kunt de cabine open of dicht laten tijdens het floaten. Dicht is nog beter om goed te ontspannen. Hij kan altijd weer open met één druk op de knop.”

Tekst gaat  verder onder foto

Foto | indebuurt | Even ontspannen in de ontvangstruimte van 't Cocon Floating Deventer
Foto | indebuurt | Mooie lampjes in de ontvangstruimte
Foto | indebuurt | Even ontspannen in de ontvangstruimte van 't Cocon Floating Deventer

Iedereen ervaart het floaten anders. ”Elke sessie is anders. En hoe vaker je float, hoe meer voordelen je ontdekt. Dat komt omdat je de eerste keer soms moet leren hoe je je ontspant in de cabine”, aldus Raymond. De meeste mensen vallen in slaap na een aantal minuten, dat kan ik me moeilijk voorstellen.

Therapie voor oorlogsveteranen

Floaten is niet nieuw. Het werd in 1954 bedacht door de Amerikaanse neurowetenschapper John Lilly. Door het drijven in het zoute water, in een cabine zonder prikkels van buitenaf, boots je de slaapsituatie na. Dit zorgt ervoor dat je lichaam volledig ontspant en angst en spanning afnemen. Het bleek zo effectief dat de ‘therapie’ werd toegepast op veel oorlogsveteranen. Sinds de jaren tachtig is floaten voor het ‘gewone’ publiek.

Het is bewezen dat een floatsessie van vijfenveertig minuten het stresshormoon, ook wel cortisol genoemd, met 20 tot 30 procent verlaagd. De Universiteit van Amsterdam en Leiden riepen floaten na onderzoek in 2005 al uit tot ‘het beste stressreductiemiddel van die tijd.”

Voordelen?

Het is tijd om naar de cabine te gaan. Die zit in een afgesloten ruimte, inclusief persoonlijke kleedkamer en douche. Raymond: ”Je doucht voor- en na die tijd. Maar je hoeft je haren niet te wassen na die tijd, het magnesiumsulfaat is de ideale shampoo!”

”Het is alsof je meedrijft op een stromend riviertje.”

Ik ga in de cabine liggen en doe de ‘klep’ dicht. Er is een klein rood lampje dat aan en uit kan. Ik doe hem aan. Op de achtergrond speelt een ontspannen muziekje. Het is even wiebelen maar dan lig ik stabiel. Er gaat van alles door m’n hoofd. Artikelen die geschreven moeten worden, wat er allemaal op de planning staat dit weekend en de boodschappen die gedaan moeten worden. ”Dat is normaal”, heeft Raymond me verzekerd. Aan de muziek is te horen dat ik inmiddels een paar minuten in het water lig, want het volgende nummer is begonnen. Dit gaat even zo door en dan voelt het alsof ik meedrijf op een stromend riviertje. Best gek, want je ligt natuurlijk stil in een cabine van zo’n drie vierkante meter. En dan voor ik het doorheb, slaap ik als een roosje. Om weer wakker te worden van het geluid van het omspoelen van de cabine. ”Het teken dat het uur om is, en je eruit moet”, aldus Raymond.

Tekst gaat  verder onder foto

Foto | 't Cocon Floating | De cabine met de klep open
Foto | indebuurt | De cabine met de klep dicht

Als ik weer buiten sta is het alsof ik uren geslapen heb! Ik ben helemaal zen, en duik het liefst lekker m’n bed in. Ook de volgende dag, na een gezellige avond met een laat dinertje en wijn, voel ik me helemaal fit! Zeker voor herhaling vatbaar als je het mij vraagt.

Een speciale actieprijs

Benieuwd geworden naar floaten? ’t Cocon Floating heeft nu een speciale aanbieding. Je kunt met z’n tweeën 45 minuten komen floaten voor maar 60,- euro. ’t Cocon Floating heeft namelijk twee cabines. Kun je lekker tegelijkertijd ontspannen. Boeken? Dat kan hier.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door ’t Cocon Floating. Meer over ’t Cocon Floating ontdekken?

’t Cocon Floating beauty en wellness

Vandaag gesloten

Walstraat 58, Deventer

Bekijk meer:beauty en wellness

Lees ook:

Training Kung Fu van Jeroen

Leuk nieuwtje voor alle Kung Fu fans: hier neem je nu een gratis proefles!

Kung Fu klinkt misschien als een onvatbare, moeilijke sport. Jeroen Kloppenburg (48) laat bij Kung F...

Fatma begint haar eigen Yof café: ‘Dit misten Turkse jongeren in Deventer’

"Een vaste stek waar je met gerust hart alles van de menukaart kunt bestellen. Daar hebben Turkse jo...
Persee Tess en Hans Huberts

Persee van vader op dochter: ‘Uiteindelijk is het de bedoeling dat ik het overneem’

''Gasten zien me wel eens aan voor een weekendhulp'', vertelt Tess Huberts. Maar niets is minder waa...

Gratis box gembershots winnen? Freshman helpt detoxen in januari

Het is januari, de maand van goede voornemens en gezond eten! Maar soms zijn we simpelweg te druk of...

adv.